OVT

OVT 3 januari 2021

Nederland hielp Amerika vroeger dan gedacht aan slaven, ontdekte journalist Leendert van der Valk. Ook Maurits van Oranje speelde een belangrijke rol in het verschepen van de eerste Afrikanen naar Amerika.

Verder in OVT: Srebrenica op het podium met Alma Mustafić, Dutchbatter Raymond Braat en regisseur Boy Jonkergouw; de column van Nelleke Noordervliet en in Het Spoor Terug: dubbelspion George Blake.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

'Gevaarlijke Namen': Srebrenica op het podium

Alma Mustafić was 14 toen haar vader Rizo werd vermoord in de genocide van Srebrenica. Hij werkte als elektricien bij Dutchbat, maar de Nederlanders namen een fatale beslissing door hem uit te leveren aan de Serviërs. Raymond Braat was toen 19 en Dutchbatter. Hij scheidde de mannen van de vrouwen waarna de mannen werden vermoord.

Nu delen ze het podium in de voorstelling Gevaarlijke namen. Alma en Raymond hebben een verschillend perspectief op de gebeurtenissen, maar één ding hebben ze gemeen: de vraag waarom de wereld dit liet gebeuren. Samen met regisseur Boy Jonkergouw zijn Alma Mustafić en Raymond Braat te gast.
 

Hoe Nederland Amerika in 1619 aan haar eerste slaven hielp

Voor Amerikanen is 1619 een betekenisvol jaartal: het is het jaar dat de 
eerste Afrikanen in Amerika aankwamen, om bij aankomst aldaar als slaven te worden verkocht en te werk gesteld.

Journalist Leendert van der Valk ontdekte dat ook Nederlanders, waaronder Maurits van Oranje, een belangrijke rol speelde in het verschepen van die eerste Afrikanen naar Amerika. Hij schreef er een artikel over voor NRC en is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is van Nelleke Noordervliet.

Het Spoor Terug: dubbelspion George Blake

Een documentaire van Hans Olink

Vorige week werd bekend dat George Blake in Moskou is overleden. Deze in Rotterdam geboren zoon van een Nederlandse moeder en Engelse vader wilde aanvankelijk dominee worden. Maar hij werd spion in Engelse dienst en nadat hij in 1950 door de Noord-Koreanen gevangen wordt genomen biedt hij zijn diensten aan aan de KGB, waarna hij – na zijn vrijlating in 1953 – verdergaat als dubbelspion.

20 jaar geleden zonden wij een vierdelig portret van deze dubbelspion George Blake uit. In de uitzending hoort u deel 1. De rest vindt u door hier te klikken.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.