Boze boeren

OVT 20 oktober 2019

We zenden deze week uit vanuit het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hier bespreken we de boerenprotesten van deze week. Niets nieuws, de boerensector voelt zich al minstens veertig jaar de dupe van allerlei milieumaatregelen. Kees Kooman, auteur van 'Dit is uw land - Het einde van een boerenparadijs', is te gast om over deze ontwikkeling en de toekomst van de boer te praten.

Verder in OVT: De wereld tegen de Koerden, zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland, Joost Welten over zijn boek 'De vergeten prinsessen van Thorn', Steffie van den Oord over haar boek 'De gebroeders B.', muziek van Lakshmi, de column van John Jansen van Galen, grauwzusters en Annemieke Klijn over 'De Volmaakte Vrouw'.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De wereld tegen de Koerden

De ontsteltenis van Europa is groot terwijl het toekijkt hoe Erdogan de Koerden met groot geweld uit het grensgebied met Turkije verdrijft. De Koerden zijn voor de zoveelste keer het kind van de rekening. En dat is al sinds de Eerste Wereldoorlog zo, toen hen tevergeefs een eigen staat werd beloofd. Nog steeds zijn de Koerden een volk zonder land. Waarom trekken de Koerden altijd aan het kortste eind, en is er hoop voor de toekomst? Historicus en arabist Gert Jan Geling is te gast.

Joost Welten over zijn boek 'De vergeten prinsessen van Thorn'

Het waren dames van hoge adel en ze werden in het Limburgse Thorn ‘de prinsessen’ genoemd. Ze spraken uitstekend Frans, wilden enkel een man van stand, droegen japonnen naar de laatste Parijse mode, aten exquisiete gerechten en gingen als het even kon per koets op reis.

Historicus Joost Welten volgde hun sporen en beschrijft hun leven en wandel in De vergeten prinsessen van Thorn. Hij komt vertellen over de eigenaardigheden van de dames in het stadje Thorn en daarbuiten.

Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland

Een gekleurd kindje vlak na de oorlog kon zomaar een bevrijdingskindje zijn. Een kindje dus dat het gevolg was van een Afro-Amerikaanse- Nederlandse romance. Zulke kleintjes liepen er rond in Limburg en elders in ons land. Vaak was hun vader uit beeld en kwam hij pas na een lange zoektocht in zicht.

De tentoonstelling Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland vertelt het verhaal van deze moeders, vaders en kinderen. De expositie is momenteel te zien in Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en vanaf 1 december in Maastricht in het Theater aan het Vrijthof. Erfgoedconsulente Kelly Krijntjes is te gast.

Steffie van den Oord over haar boek 'De gebroeders B.'

Een respectabele jonge weduwe trouwt in de achttiende eeuw met een van de gebroeders B. Ze weet niet dat hij en zijn tweelingbroer berucht zijn en gezocht worden voor diefstal en overvallen tot ver over de grens. De broers kunnen niet met en niet zonder elkaar, worden rijk en verwerven ondanks hun criminele afwijkingen aanzien.

Het drama van de weduwe en de tweelingbroers speelt zich af in en rondom Den Bosch en werd door schrijfster Steffie van den Oord uit de archieven opgevist. Ze schreef de roman De gebroeders B. en is te gast

Muziek van Lakshmi

Lakshmi is vernoemd naar de godin van liefde en zingt daar ook over. Haar muziek laat zich het beste omschrijven als pop-noir. Na poppodia is ze nu te zien in theaters: vanaf november gaat haar voorstelling Adem in reprise, klik hier voor meer info.

Column John Jansen van Galen

De column is deze week van John Jansen van Galen.

Annemieke Klijn over 'De Volmaakte Vrouw'

Al in de jaren ’20 had Nederland een erotisch hervormer, Theodoor Hendrik van de Velde. Hij was gynaecoloog en schrijver van De Volmaakte Vrouw, een bestseller die op de katholieke index kwam en die door de nazi’s werd verbrand.  Van de Velde zag in de vrouw, zoals het in zijn tijd hoorde, vooral een voortplantingswezen. Maar hij wilde dat zij ook kon genieten van de daad en schreef haar derhalve gymnastische oefeningen voor om haar bekkenbodemspieren te versterken.

Historica Annemieke Klijn, biograaf van Nederlands bekendste seksuoloog  Coen van Emde Boas, verdiepte zich in de bestseller van seksueel hervormer Van der Velde en komt praten over De Volmaakte Vrouw.

Boze boeren

Demonstrerende boeren vulden deze week de journaals en de voorpagina’s van de kranten. Dit is niet de eerste keer dat de boeren boos zijn. In de jaren ’90 protesteerden ze tegen productiebeperkingen en prijsverlagingen. Trekker optochten blokkeerden toen de landelijke verkeersaders en er werd zelfs gedreigd Schiphol tractorgewijs plat te leggen.

De boerensector voelt zich al minstens veertig jaar de dupe van allerlei milieumaatregelen. Maar sinds wanneer lopen de belangen van de boer en die van het land uiteen? En wat leert de geschiedenis van agrarische schaalvergroting en productie? Kees Kooman, auteur van Dit is uw land - Het einde van een boerenparadijs, is te gast.

Grauwzusters

Ze werden grauwzusters genoemd, naar de kleur van hun habijt. En ze kwamen in 1664  naar Maastricht om de pestlijders te verplegen. Maar wie waren die vrouwen die hun leven in de waagschaal stelden om goede werken te doen? Want zonder gevaar was hun besmettingsgevoelige werk niet. Stadshistoricus Emile Ramakers, schrijver van De kleine geschiedenis van Maastricht voor Dummies, komt vertellen over de stad en haar charitatieve nonnen.

OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis

Meer informatie over de activiteiten van OVT tijdens de Maand van de Geschiedenis vindt u hier

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Spotify
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.