OVT

OVT 3 februari 2019

De kat is nu enorm populair, maar dit is niet altijd zo geweest. Hoe is het levenswerk van de negentiende-eeuwse kattenschilderes Henriette Ronner-Knip te verklaren? Haar kattenportretten worden nu tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Vianen in de expositie ‘Miauw! Katten in de kunst’. Huisdierhistoricus Harry J. Kraaij komt vertellen over de expositie.

Verder in OVT: kinderpardon, de column van Nazmiye Oral, superheld Trotski, de Engelse ziekte, een eeuw vrouwenkiesrecht en in Het Spoor Terug deel 1 van De Bourgondiërs: Filips de Stoute.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Kinderpardon

We krijgen nog eenmaal een collectief kinderpardon, en daarna is het afgelopen. Zo is deze week besloten door het kabinet. Maar sinds wanneer bestaat het kinderpardon, en hoe ging het voor die tijd? En als er geen kinderpardon meer is, moeten dan alle vluchtelingkinderen sowieso weg? Immigratiehistoricus Marlou Schrover is te gast.

Engelse ziekte

We noemen het de Engelse ziekte, want het kwam door de bedompte Engelse fabriekssteden zonder zonlicht dat mensen de aandoening opliepen die leidde tot O-benen, een scheve ruggengraat of gebitsproblemen. Uit recent historisch skeletonderzoek blijkt echter dat ook vele Nederlanders de Engelse ziekte, oftewel rachitis, kregen. Archeologe Barbara Veselka promoveerde op de Engelse ziekte in Nederland en is te gast.

Column

De column is deze week van Nazmiye Oral.

Kattenliefde

Welbeschouwd gaat het over het ontwaken van onze liefde voor de kat, want hoe anders is het levenswerk van de negentiende-eeuwse kattenschilderes Henriette Ronner-Knip te verklaren. Haar kattenportretten worden nu tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Vianen in de expositie ‘Miauw! Katten in de kunst’. Huisdierhistoricus Harry J. Kraaij komt vertellen over de expositie.

Superheld Trotski

Leon Trotski als held in een dramaserie. Dat kan overal, behalve in Rusland, zou je denken. Niet dus. Vanaf deze week is op Netflix een serie over Trotski te zien, gemaakt door de Russische Staatstelevisie. Trotski wordt neergezet als een soort superheld, door vrouwen aanbeden. Maar hij blijkt ook een ondermijner van het heilige Rusland, gefinancierd door het joods-westerse kapitaal. Ruslandkenner Hubert Smeets bespreekt de echte en de fictieve Leon.

Polen

Tijdens een herdenkingsceremonie in Auschwitz, ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day, vond er een antisemitische demonstratie plaats. De groep extreemrechtse Poolse nationalisten legden kransen en bloemen ter nagedachtenis van de ‘Poolse holocaust’. Schrijver en journalist Dore van Duivenbode is te gast om deze gebeurtenis toe te lichten.

Vrouwenkiesrecht

Eerst mochten ze gekozen worden, daarna pas mochten ze kiezen. Vrouwen kregen in Nederland in 1919, zoals het heet, actief kiesrecht. Een jaar daarvoor was hen het passief kiesrecht toegekend. Monique Leyenaar en Jantine Oldersma schreven ‘De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht’. De auteurs zijn te gast.

Het Spoor Terug: Filips de Stoute

Negen januari was het 555 jaar geleden dat in Brugge de Staten Generaal voor het eerst bij elkaar kwamen. De vergadering was in het leven geroepen door Filips de Goede, hertog van Bourgondië, de oervader van de Nederlanden. Met Filips de Goede bereikte het huis van Bourgondië het toppunt van haar macht en welvaart. Op zoek naar de identiteit en de lotgevallen van dit huis van Bourgondië, maakt Mathijs Deen samen met Bart van Loo, schrijver van het boek ‘De Bourgondiërs’, een rondreis langs de Vlaamse en Nederlandse knooppunten van de 14e en 15e eeuw. Vandaag deel 1 van De Bourgondiërs: Filips de Stoute.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.