OVT 2 juni 2019

OVT 2 juni 2019

Aanstaande 6 juni is het 75 jaar geleden dat de invasie in Normandië begon. De operatie die bekend kwam te staan als D-Day luidde de bevrijding van West-Europa in. Vanaf volgende week maandag kijkt het NOS-journaal met een extra historisch zogeheten bevrijdingsjournaal terug op D-Day en de dagen die eraan vooraf gingen. Te gast is Herman van der Zandt, presentator van de bevrijdingsjournaals.

Verder in OVT: het keppeltje, de column van Nazmiye Oral, de canon op de schop, de nieuwe film over Tolkien, historische boeken met Wim Berkelaar, een muziek museum in gevaar, en in Het Spoor Terug: Mannen met baarden.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Keppeltje

‘Ik kan Joden niet aanbevelen om altijd en overal een keppeltje te dragen’, zei Felix Klein afgelopen week. De uitspraak van de Duitse regeringsadviseur voor de bestrijding van het antisemitisme schoot velen in het verkeerde keelgat. Er was in Duitsland veel kritiek en in Nederland werd een speciale  demonstratieve ‘Keppel Op-dag’ georganiseerd. Maar hoe is het gesteld met het groeiende antisemitisme en waar komt de traditie van het keppeltje eigenlijk vandaan. Journaliste en rabbijn Tamarah Benima is te gast.

Canon op de schop

Onze historische canon moet op de schop. Dat wil althans minister Van Engelshoven van onderwijs. De vrouwen zijn erin ondervertegenwoordigd; en - belangrijker - de canon heeft te weinig aandacht voor de schaduwzijden van onze historie. En daarom heeft de minister een commissie benoemd om de canon wat zwart en feminien bij te kleuren. Aan de telefoon historicus Chris van der Heijden die alweer 6 jaar geleden het boek De Zwarte Canon schreef, om de officiële canon wat waarheidsgetrouwer te maken.

Column

Mens zijn

De column is deze week van Nazmiye Oral.

D-Day journaals op TV

Aanstaande 6 juni is het 75 jaar geleden dat de invasie in Normandië begon. De operatie die bekend kwam te staan als D-Day luidde de bevrijding van West-Europa in. Vanaf volgende week maandag kijkt het NOS-journaal met een extra historisch zogeheten bevrijdingsjournaal terug op D-Day en de dagen die eraan vooraf gingen. Te gast is Herman van der Zandt, presentator van de bevrijdingsjournaals.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken, met ditmaal:

  • 'Onweer. Een kleine cultuurgeschiedenis 1752-1830' van Jan Wim Buisman
  • 'Bouwmeesters en zedenmeesters. Geschiedbeoefening in Nederland tussen 1830 en 1870' van Pieter Huistra
  • 'Adolf Hitler. Ondergang', het tweede deel van de Hitlerbiografie van Volker Ullrich
  • ‘De geheugenlozen. De herinnering als wapen tegen populisme’ van Geraldine Schwarz.

Muziek museum in gevaar

Deze week opent het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen een expositie over oosterse betovering van westerse achttiende-eeuwse muziek. Daarbij moeten we bijvoorbeeld denken aan het zeer bekende wijsje Alla Turca van Mozart dat in het museum op een vroeg negentiende-eeuwse Weense fortepiano is te horen. Maar misschien is het wel de laatste tentoonstelling in het museum, want de armlastige gemeente Zutphen heeft het museum de wacht aangezegd. De Gemeente is bijna failliet en wil het museum niet langer faciliteren, zodat het pand waar het is gehuisvest de verkoop in kan. Te gast is Jurn Buisman, algemeen directeur van het museum.

De vrijwilligers, betrokkenen en sympathisanten van het museum zijn een petitie voor behoud van het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen gestart: klik hier om de petitie te tekenen.

Tolkien

Hij wordt wel de vader van de fantasy genoemd. Zowel Harry Potter als Game of Thrones zijn schatplichtig aan hem. We hebben het natuurlijk over J.R.R. Tolkien, de schrijver van de wereldberoemde trilogie ‘The Lord of the Rings’ en ‘The Hobbit’. Zijn leven is nu verfilmd, en het is een spannende film geworden over de broederschap van kostschooljongens en de ervaring als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog. De film gaat volgende week donderdag in première en wordt besproken door Thijs Porck, docent Middeleeuwse en Tolkienstudies in Leiden.

Het Spoor Terug: Mannen met baarden

Dit jaar is het 120 jaar geleden dat Ernest Hemingway werd geboren. Vandaar dat er een extra bijzondere editie van de Hemingway look-a-like contest in Florida plaatsvindt. Ieder jaar verzamelen 150 mannen zich in het zuidelijkste puntje van Florida om te strijden om de titel van best lijkende Hemingway. Laura Stek ging eerder naar Key West om te zien hoe de deelnemers zich met de schrijver identificeren, welk beeld ze van Hemingway hebben en hoe dat beeld gecreëerd is. Want Hemingway, zo blijkt uit de documentaire ‘mannen met baarden’, was niet alleen een groot schrijver, maar ook een groot mediawonder.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.