OVT

OVT 13 mei 2018

Marx werd afgelopen weekend 200 jaar. In China zelf is de “Darwin van de mensenmaatschappij” ook weer herontdekt. Men spreekt er van ecologisch marxisme en kijkt wekelijks naar de talkshow ‘Marx Got It Right’.
Sinoloog Rogier Creemers komt vertellen over de Marx-revival in China.

Verder aandacht voor de zwarte oermens, activiste Angela Davis, de column van John Jansen van Galen, Cornelis Musch, de gifgasaanval op Halabja, studenten in oorlogstijd en Spoor Terug over mei '68.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Eerste Europeaan was zwart

Hij heeft halflang krullend zwart haar, een donkere huid, en – heel opvallend – helderblauwe ogen: ‘Cheddar Man’, de oudste ‘bewaarde’ Europese man was, zo blijkt uit recent onderzoek, bruin tot donkerbruin. Kortom een zwarte oertijd met zwarte Neanderthalers en zwarte Cro-magnonmensen lijkt een harde realiteit en geen verzinsel van zogeheten historische multiculturalisten.

China herontdekt jarige Marx

Marx werd afgelopen weekend 200 jaar. Dat werd in zijn geboorteplaats Trier groots gevierd met de onthulling van een levensgroot standbeeld van ruim vijf meter, een cadeautje van de Volksrepubliek China. In China zelf is de “Darwin van de mensenmaatschappij” ook weer herontdekt. Men spreekt er van ecologisch marxisme en kijkt wekelijks naar de talkshow ‘Marx Got It Right’.
Sinoloog Rogier Creemers komt vertellen over de Marx-revival in China.

Icoon Angela Davis

Ze was het icoon van de zwarte burgerrechtenbeweging, ze was ongekend geliefd bij links, en menig linkse jongeman pinkte een traantje weg bij het lezen van haar autobiografie. Angela Davis is tegenwoordig mensenrechtenactiviste, in de jaren zeventig was ze tegen de oorlog in Vietnam, voor de Black Panther Party en voor het communisme. Deze week bezoekt ze Nederland en trekt volle zalen.
Historica Nancy Jouwe en cultureel antropologe Jessica de Abreu zijn te gast.

Column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

De HofMusch

Hij werd vergeleken met de door en door slechte en corrupte Romeinse patriciër Catilina. Bij leven was zijn geldzucht legendarisch. Hij bracht het tot hoogste ambtenaar in de Staten Generaal, werd de hofMusch genoemd, trouwde op behoorlijke leeftijd met de 17-jarige Elisabeth Cats, dochter van de dichter Jacob, en stierf als welgestelde rijkaard.
Kortom Cornelis Musch (1593-1650) is goud voor een historische roman. Jean Marc van Tol schreef hem, en komt praten over zijn succesvolle antiheld.

Halabja, een Koerdische wond die niet geneest

Op 17 maart 1988 werd de wereld wakker om meer dan vijfduizend inwoners dood aan te treffen. Halabja, een dorp in Koerdistan, werd de dag ervoor door Sadam Hoesseins regime van het leven “schoongemaakt” door middel van een gifgasaanval. Kees Schaepman was destijds reporter ter plekke en schreef het boek ‘Halabja. Aantekeningen bij de strijd om Koerdistan’ over een apocalyptisch dorp en de invloed van deze aanblik op zijn verdere leven.

Studenten in oorlog

Hij is de bekendste student van Nederland: Erik Hazelhoff Roelfzema, oftewel de Soldaat van Oranje. En hij was niet de enige student in het verzet. Er waren er meer, maar er waren evenzo studenten die zonder morren de loyaliteitsverklaring van de Duitsers tekenden.
Historicus Jeroen Kemperman schreef ‘Oorlog in de collegebanken’. De auteur is te gast.

Het Spoor Terug: Mei ‘68

Vijftig jaar geleden leek het er even op dat in Parijs de verbeelding werkelijk aan de macht zou komen. Studenten hadden de straten in bezit genomen, miljoenen arbeiders het werk neergelegd en president De Gaulle bleef lang angstvallig stil. Een terugblik van vier ooggetuigen.
Een documentaire van Paul van der Gaag, gemonteerd met Alfred Koster.