OVT
OVT 25 juni 2017
Met o.a. "Napoleon 2.0": zo wordt Macron in Frankrijk genoemd. In hoeverre past de nieuwe president van Frankrijk in de traditie van de "razende Republiek?" Verder: toen Noord-Korea nog Amerika-vriendelijk was, 100 jaar na de aardappeloproer, gouden jubileum van het eerste ‘homofielenhuwelijk’, Nederlanders als intolerante anti-Amerikanen en Ian Buruma.
bevrijdingstheologie en ontvoering
Het begon met een priester die als christen het geweer opnam. En er groeide een serieuze guerillabeweging uit, de ELN oftewel het Nationale Bevrijdingsleger van Colombia, het kleine broertje van de FARC. Deze week ontvoerde het inmiddels tot drugshandelaren verworden rebellenleger twee medewerkers van het tv-programma Spoorloos.
Journalist en Zuid Amerikadeskundige Jan van der Putten legt uit hoe de ELN ontstond uit een verstandshuwelijk van de bevrijdingstheologie en het marxisme in de jaren zestig.
gouden jubileum van het eerste ‘homofielenhuwelijk’
Eind juni is het vijftig jaar geleden dat er in Nederland voor het eerst -- althans: voor het eerst publiekelijk -- een homoseksuele relatie kerkelijk werd gezegend. In de binnenlandse pers (ook de buitenlandse kreeg er lucht van) kwam dit voorval bekend te staan als "het homofielenhuwelijk".
Socioloog David Bos verdiepte zich in de opmerkelijke geschiedenis en is te gast.
Napoleon 2.0
Op het moment dat de partij van Macron de parlementsverkiezingen wint, dat ministers uit zijn kabinet in opspraak zijn vanwege fraude, verschijnt het nieuwste boek van Frankrijk-kenner Niek Pas. Well-timed zogezegd, met ook nog eens een passende titel De razende republiek.
Niek Pas is te gast en komt praten over het recente en verdere verleden van een land in beweging.
honderd jaar aardappeloproer
Een eeuw geleden sloeg op 28 juni de vlam in de pan. Het land, Amsterdam in het bijzonder, leed honger. En ook al was er rijst in overvloed, de heren der schepping, ook de armsten, wilden piepers op hun bord. En toen ontdekten Amsterdamse arbeidersvrouwen dat er een legerschuit met aardappelen op de Prinsengracht lag. Het gevolg: plunderingen, rellen en schietpartijen door het leger. Na 9 doden en 114 gewonden kwam de stad weer tot rust.
Zondag 2 juli geven Ellen ten Dame, de Konrad Koselleck Big Band en Vincent Bijlo een gratis concert in Amsterdam om het aardappeloproer te herdenken.
Vincent Bijlo is te gast
Op reis naar Noord-Korea
Afgelopen week overleed de Amerikaan Otto Warmbier, die vorige week na anderhalf jaar gevangenschap door Noord-Korea werd uitgeleverd. Otto was een van de meer dan duizend Amerikaanse toeristen die jaarlijks naar Noord-Korea reizen. Amerika overweegt nu om toerisme naar het land te verbieden.
Toch wil Noord-Korea graag dat de toeristen blijven komen, als bron van inkomsten en om hun eigen imago op te poetsen. Dat hoorden we zelfs nog in de emotionele smeekbede om vergiffenis van Otto vorig jaar, gescript door de instanties, waarin hij iedereen opriep vooral naar Pyongyang af te blijven reizen, en zelfs in herinnering bracht dat Westerlingen vroeger graag afreisden naar Pyongyang - het “Jeruzalem van het Oosten” dat Amerikanen met open armen ontving.
We bespreken de geschiedenis van Noord-Korea als reisoord voor het Westen met hoogleraar Korea-studies Remco Breuker.
Nederlanders als intolerante anti-Amerikanen
Wij Nederlanders waren – tot voor kort in ieder geval – open-minded en tolerant jegens buitenlandse cultuur. Niet waar, aldus historicus Jesper Verhoef, die deze week is gepromoveerd met zijn onderzoek Opzien tegen modernisering. Want de meest invloedrijke bron van cultuur van de 20e eeuw, Amerika, werd bovenal gezien als een bron van materialisme, lawaai en vulgariteit.
Jesper Verhoef is te gast.
ian buruma
In september wordt de Nederlandse publicist en sinoloog Ian Buruma hoofdredacteur van ‘The New York Review’ of Books’. Een meer prestigieuze baan in de journalistiek is er nauwelijks te bedenken. Deze week is Buruma even in Nederland. Hij komt praten over de NYRB als centrum van denkend Amerika, over Europa en Amerika en over zijn eigen geschiedenis.