OVT

OVT 24 september 2017

Met o.a. punk. Het bestond nauwelijks in Nederland, althans in het jaar des heren Sex Pistols, die in 1977 Nederland aandeden. Hun optreden was een monument voor de punkgekte die in Nederland ook wild om zich heen zou slaan. Paul van der Gaag reconstrueerde het punkjaar 1977 en maakte voor Het Spoor Terug de documentaire ‘veertig jaar no future’.

Verder de man die ons de Derde Wereldoorlog bespaarde, Duitse verkiezingen, Nederlanders in Rome en de Russische held Kalisjnikov. Tenslotte een historisch boekenoverzicht met Wim Berkelaar.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

Net geen Derde Wereldoorlog

Wat doe je als er vijf intercontinentale kruisraketten op je land worden afgevuurd? Stanislav Petrov had in 1983 dienst in een geheime commandopost net buiten Moskou toen een radarscherm waarschuwde voor een raketaanval vanuit de Verenigde Staten. Protocol gebood Petrov een tegenaanval in te zetten, maar zijn intuïtie zei de Rus dat het om een vals alarm ging. Petrov voorkwam dat een vergissing van de radar een Derde Wereldoorlog ontketende maar kreeg slechts op zijn kop omdat het logboek naderhand niet op orde was. Afgelopen week stierf hij op 77 jarige leeftijd.

Nederlanders in Rome

In Rome zijn overal sporen te vinden van onze landgenoten. Maar wie kent nog de verhalen van de Bataafse bodyguards van keizer Nero? Of die van de kardinaal uit Utrecht die zomaar tot paus werd verkozen? In het boek Nederlanders in Rome neemt historicus en deeltijd-Romein Arthur Weststeijn de lezer mee naar de meest opvallende plekken in Rome met een Nederlandse geschiedenis. 
Arthur Weststeijn is te gast.

Column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Duitse Verkiezingen

Een voormalig Oost-Duitse blijkt de redder blijkt van Duitsland en misschien wel van Europa. Angela Merkel, zoveel is zeker, gaat aanstaande zondag de verkiezingen winnen, met de SPD als tweede partij. Maar welke partij wordt de derde grootste, een belangrijke positie in de Bondsdag, de liberale FDP, de Groenen of, zoals het meest waarschijnlijk lijkt, de extreem rechtse AFD? In OVT extra aandacht voor de Duitse verkiezingen, hoe het mogelijk is dat een bondskanselier zolang aan de macht is en hoe Duitsland is veranderd sinds Angela Merkel.

Met historica en voormalig correspondent in Bonn en Berlijn Michèle de Waard, schrijfster van Angela Merkel. Een politieke biografie; met Duitslandhistoricus Willem Melching die onlangs in 180 pagina’s kort en krachtig de geschiedenis beschreef van Modern Duitsland en met geboren Duitser en journaliste Annette Birschel, Nederlandcorrespondent voor Duitsland.

Meneer Kalasjnikov krijgt standbeeld

Michail Kalasjnikov, de ontwerper van het wereldberoemde automatische geweer, wordt vier jaar na zijn dood geëerd met een standbeeld in Moskou. Bij de onthulling van het standbeeld noemde de Minister van Cultuur de AK-47 een 'cultureel merk' van Rusland. 
We spreken met Dirk Staat, conservator van het Nationaal Militair Museum, die Kalasjnikov ooit ontmoette. 

OVT maakte in 2011 al een tweeluik over de kalasjnikov, hier terug te luisteren.

Boeken

Historicus Wim Berkelaar bespreekt onlangs verschenen historische boeken. Met onder meer aandacht voor:

  • Dagboek van een Goelag-kampbewaker van Ivan Tsjistjakov, bezorgd en ingeleid door Arie van der Ent
  •  Wilhelm II, de laatste Duitse keizer van Christopher Clark
  •  Anarchisme in de Lage Landen van Thom Holterman
  •  Wij van de HBS van Roelf Bouwman en Henk Steenhuis

Het Spoor Terug: Punk in de polder

Punk. Het bestond nauwelijks in Nederland, althans in het jaar des heren Sex Pistols, die in 1977 Nederland aandeden. Hun optreden was een monument voor de kelder- rammel- en rauwe-wasmachine-geluidenrock die in Nederland ook wild om zich heen zou slaan.
Paul van der Gaag reconstrueerde het punkjaar 1977 en maakte voor Het Spoor Terug de documentaire ‘veertig jaar no future’.