OVT

OVT 18 juni 2017

Met o.a. 50 jaar na de zaak Loving v Virginia, die een eind maakte aan Amerikaanse wetten tegen gemengde huwelijken. Verder o.a. smokkelpatrozen, Nederland als voorbeeldmodel voor de VS, Kohl und die Chaoten, het boekenoverzicht met Wim Berkelaar en smokkelmatrozen. In Het spoor terug een docu over hoe heroïne in Heerlen kwam: Foute vrienden.

Abonneer je op de podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer. 

 

kabinetsformatie

Voor een tweede keer op rij is de formatie stukgelopen. Is het weleens eerder zo moeizaam verlopen? En hoe kwam het toen toch weer goed?
Te gast is Carla van Baalen, hoogleraar parlementaire geschiedenis.

Kohl und die Chaoten

Afgelopen week overleed voormalig bondskanselier Helmut Kohl, de politicus die nu wordt herdacht als de man die Europa wist te verenigen. Maar ooit werd hij - aan de vooravond van de eerste Europese verkiezingen in 1979 - uiterst vijandig ontvangen door Nederlands publiek bij een tv-programma. Duitsland was boos over de Nederlandse "Chaoten" en dreigde met een kaasboycot van Hollandse waren. Een terugblik op een opmerkelijk episode uit Kohls politieke loopbaan. Eerder maakte Andere Tijden hierover al een aflevering, die hier is terug te kijken. 
Jacco Pekelder is te gast.

column

De column is deze week van John Jansen van Galen.

50 jaar na Loving v Virginia

“Vertel de rechters dat ik van mijn vrouw hou en dat het simpelweg onrechtvaardig is dat ik niet met haar in Virginia mag wonen.” Met die boodschap stuurde de liefhebbende Richard Loving in 1967 zijn advocaten naar het hooggerechtshof om zijn zaak te bepleiten. Richard en Mildred Loving, een witte man en een zwarte vrouw, waren namelijk uit hun thuisstaat Virginia verbannen nadat ze met elkaar in het huwelijk waren getreden. Een gemengd huwelijk was tot 1967 in Amerika nog in maar liefst 16 staten verboden. Deze week is het 50 jaar geleden dat wetten tegen gemengde huwelijken in Amerika ongrondwettelijk zijn verklaard.
Te gast is Betty de Hart, hoogleraar migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in familierecht.

smokkelmatroos

Het werk van de VOC-matroos was gevaarlijk en slecht betaald. Niet zo gek dus misschien dat de historici Matthias van Rossum en Jan Lucassen ontdekten dat vele VOC’ers bijbeunden als illegale zilversmokkelaars. In 1728 vond men in een gezonken VOC-schip dan ook een “een merkelijk quantiteijt aen ducatons” aan, verstopt in onder andere “zakken, neusdoeken, buffeltjes, broeken, mutsen, koussen en schoenen”. Was deze bijverdienste zo lucratief dat daarom zo veel mannen hun leven waagden  voor de VOC?
Jan Lucassen, bijzonder hoogleraar Internationale en Comperatieve Sociale Geschiedenis, is te gast.

Nederland: the land of the free, the home of the brave

Onze zestiende-  en zeventiende-eeuwse voorouders waren hét voorbeeld voor Amerika. Want zij hadden het met hun kleine landje opgenomen tegen de tirannieke koning van Spanje. Onze Tachtigjarige oorlog werd in alle geuren en kleuren beschreven door de Amerikaan John Motley. Zijn The Rise of the Dutch Republic was jarenlang het standaardwerk over de Nederlandse Opstand. In Amerika en in Nederland.
Historicus Jaap Verheul schreef het boek De Atlantische pelgrim, over John Motley en de Amerikaanse ontdekking van Nederland. De auteur is te gast.

boeken met wim

Onze recensent Wim Berkelaar bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:

  • De wereld waar ik buiten sta van Hanny Michaelis
  • Zesdaagse oorlog. De Israëlische ´herschepping´ van het Midden-Oosten van Anne Doedens en Liek Mulder
  • Onder dieren van Ton Lemaire
  • Hier om te helpen. 150 jaar Nederlandse Rode Kruis van Ad van Liempt en Margot van Kooten

het spoor terug: harddrugs in heerlen

Ooit, in de hoogtijdagen van de mijnbouw, was Heerlen een trotse welvarende stad. In de jaren zeventig van de vorige eeuw was dat helemaal omgeslagen en was ‘Heerlen’ synoniem voor ‘harddrugs’ geworden. Hoe kwam dat? Door de mijnsluiting? Of hadden de Amerikanen van de NAVO-basis ermee te maken, die dit jaar precies 50 jaar geleden, in het nabijgelegen Brunssum, werd geopend?
Danielle Emans en Geert van de Wetering onderzochten het. En maakten voor het Spoor Terug een documentaire over de snuivende, slikkende danwel snuivende soldaten.