OVT

OVT 14 mei 2017

Met o.a. een gesprek over klimaatverandering en de kleine ijstijd naar aanleiding van het nieuwste boek van Philipp Blom 'De opstand van de natuur', met de schrijver van het boek, met kleine ijstijdkenner Adrie de Kraker en met historicus en natuurkenner Dik van der Meulen.

doe mee aan onze ovt-enquĂȘte!

Luistert u regelmatig naar OVT? Dan willen wij u vragen om mee te doen aan de OVT-enquête. We zouden uw deelname erg op prijs stellen, en we zullen de informatie gebruiken om ons programma en de podcast te verbeteren. De enquête is tot 17 mei 2017 in te vullen.

Klik hier om mee te doen aan de enquête.

Nixon, Trump en de FBI

Afgelopen dinsdag ontsloeg Donald Trump FBI-directeur James Comey. De president doet dat om ‘het vertrouwen in de dienst te herstellen,’ zoals hij het zegt. Maar dat de FBI onder Comey speurde naar Trump onwelgevallige informatie over de Russische contacten van de presidentskandidaat, zou zomaar ook eens mee kunnen tellen bij dat besluit.
Eerder vertoonde Nixon vergelijkbare neigingen en begon rond het Watergateschandaal onwelgevallige figuren presidentieel weg te werken. Te gast is journalist en Amerika-kenner Frans Verhagen.

de tolk van Java

De schrijver Alfred Birney won deze week de Libris Literatuurprijs. Dit voor zijn boek ‘De tolk van Java’, een autobiografische roman over zijn tijdens de politionele acties foute vader.
Een gesprek met de auteur over het onverwerkte Nederlandse koloniale verleden, over het vermeende verdwenen racisme en over de lange relatie Nederland-Indonesië.

column

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

transgender

Meteen na de invoering van de nieuwe transgenderwet lieten 770 mensen hun geslacht veranderen, dat wil zeggen: ze lieten zich opnieuw registreren, als man of als vrouw. Dat bleek deze week uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Sinds de wet uit 2014 volstaat een verklaring van een deskundige en een gang naar het bevolkingsregister om een nieuwe seksuele identiteit te verkrijgen. Voor die tijd was geslachtswijziging niet mogelijk zonder medische sanctie en begeleiding.
We praten met Geertje Mak, bijzonder hoogleraar politieke geschiedenis van gender in Nederland aan de UvA.

 

Willoughbyland

Er is een tijd geweest dat in Suriname alles belofte was: het heette toen ‘Willoughbyland, naar de Engelse baron Francis, de vijfde baron van Willoughby. Hij zond als gouverneur van Barbados in 1650 een expeditie van 40 man uit naar de Zuid Amerikaanse kust, die ter plaatse een El Dorado vond in het huidige Suriname.
Historicus Matthew Parker schreef er het boek ‘Willoughbyland’ over. Historica en Surinamekenner Ellen Neslo las het en komt erover praten.

Rosita Steenbeek

Zondag 14 mei presenteert het Museum Rotterdam een documentaire over het leven en de familie van schrijfster Rosita Steenbeek, gebaseerd op het boek Rose, een familie in oorlogstijd. Steenbeek woont in Rome en is net terug van een reis naar de vluchtelingenkampen in Libanon. Rosita Steenbeek komt in de uitzending vertellen over haar ervaringen daar en de link met de Tweede Wereldoorlog en haar familiegeschiedenis.

kleine ijstijd en klimaatverandering

Eind zestiende eeuw werd Europa getroffen door de zogeheten kleine ijstijd. Het bleek een catastrofale klimaatverandering. Misoogsten en crisis waren het gevolg, maar evenzo was de kleine ijstijd aanleiding voor verstedelijking, voor de Verlichting en voor nieuw economisch denken: denken zogezegd in groei.
In zijn nieuwste boek ‘De opstand van de natuur’ onderzoekt historicus Philipp Blom hoe klimaatverandering de wereld veranderde en wat we daar vandaag de dag van kunnen leren.
Een gesprek met Philipp Blom, en met kleine ijstijdkenner Adrie de Kraker, en met historicus en natuurkenner Dik van der Meulen.