OVT
OVT 11 juni 2017
Met o.a. de tocht naar Chatham uit 1667; wij zijn hem alweer min of meer vergeten, maar in Engeland wordt hij deze week grootscheeps herdacht. Met een ‘Dutch Week’ en een heuse Hollandse braderie herdenken de Engelsen dat ze 350 jaar geleden verpletterend werden verslagen, in hun eigen land, op hun eigen rivier, door onze Michiel de Ruyter. Waarom in hemelsnaam?
Qatar
Het is hommeles rond de Perzische golf. Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië verbraken afgelopen week de diplomatieke banden met Qatar. Qatar zou terroristische groeperingen ondersteunen en te innig zijn met Iran. En dan is er ook nog de Qatarese nieuwszender Al Jazeera, een doorn in het oog voor Saudi-Arabië. Wat zit er werkelijk achter? En hoe heeft dat piepkleine oliestaatje zich zo belangrijk weten te maken?
Oud-correspondent Jan Keulen woonde jarenlang in Qatar en is te gast.
Comey en Trump, een middeleeuws drama
Afgelopen week citeerde James Comey de middeleeuwse koning Henry II tijdens zijn getuigenis over President Trump. Toen de ex-FBI-directeur werd gevraagd of hij het als een bevel zag toen Trump zei dat hij “hoopte” dat Comey een FBI-onderzoek kon laten vallen, toen zei Comey dat het hem deed denken aan de uitspraak “kan niemand mij verlossen van deze bemoeizuchtige priester”, die Henry II in 1179 uitsprak over Thomas Becket. De volgende dag was Becket dood.
Te gast om ons geheugen over dit middeleeuwse drama op te frissen is mediëvist Sanne Frequin.
Chatham-feestje in Londen
De tocht naar Chatham uit 1667; wij zijn hem alweer min of meer vergeten, maar in Engeland wordt hij deze week grootscheeps herdacht. Met een ‘Dutch Week’ en een heuse Hollandse braderie herdenken de Engelsen dat ze 350 jaar geleden verpletterend werden verslagen, in hun eigen land, op hun eigen rivier, door onze Michiel de Ruyter. Waarom in hemelsnaam?
Frits de Ruyter de Wildt, 12e generatie nazaat van Michiel de Ruyter, is in London voor de festiviteiten en doet verslag.
Nederland onder Napoleon
In de beginjaren van de 19e eeuw veranderde Nederland ingrijpend. Van republiek tot monarchie, van Franse overheersing tot onafhankelijkheid. Maar hoe beleefden gewone Nederlanders deze wilde jaren eigenlijk? En hoe werden hun ideeën over de nationale identiteit door al deze veranderingen gevormd?
Historicus Bart Verheijen zocht de antwoorden op deze vragen in een originele bron: een grote verzameling Nederlandse volksliedjes die hij in Parijse politiearchieven vond. Deze week kwam een boek over zijn bevindingen uit, inclusief cd met liedjes, getiteld Nederland onder Napoleon. De liedjes zijn ook hier terug te luisteren.
Bart Verheijen is te gast.
Wonder Woman
Sinds deze week draait er over Wonder Woman een film in de bioscoop. Deze vrouwelijke superheld ontsproot aan de pen van Harvard-psycholoog William Moulton Marston, een feministische, polyamoureuze vrijdenker die met twee vrouwelijke psychologes samenleefde en over zijn creatie zei: “Om eerlijk te wezen, Wonder Woman is psychologische propaganda voor een nieuw soort vrouw die, zo vind ik, over de wereld zou moeten heersen.”
Te gast om Wonder Womans geschiedenis te bespreken is cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest.
Sapiens 100.000 jaar ouder
De moderne mens, Homo Sapiens, is niet 200.000 jaar oud maar zeker 300.000 jaar. Dat blijkt uit recent gevonden fossielen in Marokko. De vondsten betreffen een verre voorloper van sapiens, met alles erop en eraan, maar met nog wat aapachtige romp, armen en benen. De vondst is de zoveelste in een rij van vondsten die de intrede van sapiens op aarde vervroegen.
Hoogleraar Paleolithische archeologie Wil Roebroeks is te gast.
het spoor terug: de Zesdaagse Oorlog in Nederland (deel 2)
Deze week is het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse oorlog tussen Israël en de Arabische staten werd uitgevochten. Een halve eeuw geleden was bijna iedereen in Nederland nog onbekommerd pro-Israël. Vandaar dat zich vele vrijwilligers aanmeldden om het land van Golda Meir en Moshe Dayan te helpen, en vandaar dat er in Nederland gedemonstreerd werd voor Israël en tegen de Arabieren.
Michal Citroen maakte een documentaire over Nederlands solidariteit van toen met Israël. Zondag het tweede deel van het eerder uitgezonden tweeluik: ‘de Zesdaagse oorlog in Nederland’. Luister het eerste deel hier terug.