OVT

OVT 9 oktober 2016

OVT is deze week in de Maand van de Geschiedenis te gast in Sluis, in het hartje van Zeeuws-Vlaanderen. We zenden live uit vanuit de raadzaal van het veertiende-eeuwse Belfort. Met zowel aan het begin van het eerste als het tweede uur een kleine rondleiding door het Belfort waar Piet Hein nog gevangen zat. Met muziek van het ensemble Boreas.

Woon de uitzendingen van OVT in de Maand van de Geschiedenis live bij!

Iedere oktober trekt de OVT-karavaan met presentatoren, historici en gasten door het land. Dit jaar doet OVT 5 plaatsen aan om de geschiedenis in stad en land aan huis te brengen. Bekijk hier alle locaties en meld u met een mailtje aan via ovtlive@vpro.nl om een uitzending gratis live bij te wonen.

rondje belfort (deel I)

Uw razende reporter en presentator Jos Palm wordt door Arco Willeboordse door het Belfort geleid, een middeleeuws fort waar Piet Hein ooit gevangen zat.

Slag om de Schelde

We kennen allemaal ‘de Slag om Arnhem’, van ‘een brug te ver’ en zo meer. Dat er in Zeeland aan het eind van de oorlog ook een heftige slag woedde, is geen onderdeel van ons nationaal geheugen. Toch was de zogeheten ‘Slag om de Schelde’ een enorme militaire operatie van de geallieerden. Alleen al aan Canadese kant vielen 12.000 doden. ‘Het einde van het nazidom kwam duidelijk in zicht toen het eerste schip ongehinderd de Schelde opvoer’, zei generaal Eisenhower naderhand.
Een gesprek met historicus Hans Sakkers en met ooggetuige Rinus Leenhouts

column

De column is deze week van John Jansen van Galen

Oranje tegen de Zonnekoning

Lodewijk XIV, de Zonnekoning, droomde ervan de machtigste heerser van Europa te worden, maar hij stuitte op een taaie prins uit een klein landje. Die prins was onze stadhouder Willem III die ook nog eens een tijdje koning van Engeland was. Het was een beetje David tegen Goliath. Historicus Luc Panhuysen beschrijft hun dramatische tweestrijd in Oranje tegen de ZonnekoningDe auteur is te gast

Dodendraad

Het is inmiddels een begrip: de Dodendraad. ‘Den elektrieken draad’ liep van Knokke in het westen tot het drielandenpunt in het Oosten. Het Zeeuws traject was 114 kilometer lang. De draad maakte een kleine duizend slachtoffers, waarvan er ook vele omkwamen aan de grens met Zeeuws-Vlaanderen.
Een gesprek met Eerste Wereldoorlog-kenner Paul Moeyes

Rondje Belfort (deel II)

Uw razende reporter en presentator Jos Palm wordt ten tweede male door Arco Willeboordse door het Belfort geleid, een middeleeuws fort waar Piet Hein ooit gevangen zat.

Smokkelnest Sluis

Er werd, dat spreekt vanzelf, raak gesmokkeld aan de grens van Zeeland en Vlaanderen. Vooral de smokkel in boter – het vette goud – nam vanaf eind jaren ‘40 een grote vlucht. Wilfried Staelens komt ons vertellen over zijn eigen kwajongensstreken als smokkelaar begin jaren ’50 en hoe de botersmokkel in de jaren ’60 industriële vormen aannam.

Een gesprek met ‘kruimelsmokkelaar’ Wilfried Staelens

De eerste portrettist van de vogelspin

In 1701 keerde de Duitse Maria Sybilla Merian na twee jaar reizen terug uit Suriname, met in haar koffers aquarellen van kolibrie-verslindende vogelspinnen en rottende ananassen. Heel Europa viel in katzwijm voor de exotische en ongelooflijke afbeeldingen van het Surinaamse insecten- en plantenrijk, geschilderd door een vrouw die natuur tot kunst verhief.

Vanaf volgende week is haar meesterwerk, De gedaanteverwisseling van Surinaamse insecten weer verkrijgbaar. Het boek dat wordt gezien als een van de belangrijkste natuurhistorische werken aller tijden wordt namelijk herdrukt. 
Marieke van Delft, conservator oude drukken van de Koninklijke Bibliotheek, is te gast

Dikke van Dale uit Sluis

‘Het schrijven van een woordenboek is een ondankbaar en verdrietig werk’, schreef Johan Hendrik van Dale in 1872. Dat deed hij bij een voorwoord van een zoveelste druk van de voorloper van de Dikke van Dale. De aartsvader van hét woordenboek van Nederland werd geboren te Sluis in 1828, alwaar hij in 1872 overleed.
Een gesprek met emeritus hoogleraar lexicologie Piet van Sterkenburg, over de aartsvader Johan Hendrik, de Dikke van Dale en lastige maatschappelijk gevoelige woorden uit de Van Dale

Ex-reporter De Stoop

De gouden jaren van de pers zijn voorbij. Lange tijd kon Chris de Stoop zich geen beter beroep indenken dan journalist zijn, maar nu vindt hij het een hondenbaan. De auteur stopte met het journalistieke handwerk en schreef zijn onbehagen van zich af in zijn boek Ex-reporter.
Een gesprek met de auteur over de journalistiek van nu en vroeger