Lege schappen in de supermarkten, desolate straten en kantoren, musea die op slot gaan. Door het oprukkende coronavirus voelt het alsof we in een film leven. Filmmaker Martin Koolhoven stelt voor ons een top 5 virusfilms samen, zodat we ons kunnen voorbereiden op wat er - potentieel - komen gaat.

#5.

Twelve Monkeys (1995)

Deze film behandel ik in de laatste aflevering van De Kijk van Koolhoven die over tijdreizen gaat. Bruce Willis leeft met anderen onder de grond, omdat vijf miljard mensen zijn uitgeroeid door een virus. Bruce wordt teruggestuurd naar het heden om meer te weten te komen over de mogelijke bestrijding, maar wordt direct in een mentale inrichting gestopt. Hij is als Kassandra, de dochter van de koning van Troje, die de gave kreeg om de toekomst te voorspellen, maar tegelijk de vloek had, dat niemand haar zou geloven. Doet dat denken aan nu?

#4.

28 Days Later… (2002)

Veel zombiefilms gaan over het verval van de maatschappij als gevolg van een pandemie; de beste is nog steeds de originele Dawn of the Dead uit 1978. Maar begin deze eeuw was daar ineens 28 Days Later... die de renaissance van het genre inluidde. Stiekem was het echter helemaal geen échte zombiefilm, maar een heuse virusfilm. Niet wandelende doden, maar geïnfecteerden zorgen in deze film voor de totale afbreuk van de beschaving. 

#3.

The Andromeda Strain (1971)

Als een satelliet neerstort breekt de virale pleuris uit en onderzoekt een groep wetenschappers de boel om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Wat volgt zijn even geloofwaardige als nagelbijtend-spannende scenes in een topgeheim, super-beveiligd ondergronds laboratorium.

#2.

Panic in the Streets (1950)

Er zijn ook virusfilms die gaan over de strijd om een totale pandemie te voorkomen. Outbreak uit 1995 (waarin een aan ebola verwant onbekend dodelijk virus op uitbreken staat) is tegenwoordig het beroemdste voorbeeld. Maar veruit de beste is deze film noir van Elia Kazan. Twee criminelen hebben een immigrant vermoord die bij de autopsie de longpest blijkt te hebben. Omdat ze waarschijnlijk besmet zijn moeten ze snel opgespoord worden. Pietjes-precies gaan nu zeuren dat het hier geen virusfilm betreft, omdat de longpest bacterieel is, maar die hebben dan mijn nummer 1 nog niet gezien. Ha.

#1.

The Thing (1982)

Bij Andromeda Strain zagen we hoe een virus uit de ruimte nare aardse gevolgen heeft, maar er zijn ook films waarbij de aliens zélf zich als een virus gedragen. Zoals in Invasion of the Body Snatchers (zowel de versie van 1956 als die uit 1978 is geweldig). Dat soort alien invasion movies draaien om de ontstane paranoia. Wie is nog te vertrouwen? The Thing van John Carpenter is de beste in dit subgenre. Al snel weet niemand van het onderzoeksteam op Antartica wie er nu wel of niet besmet is en stijgt de achterdocht tot grote hoogte. Herkijk snel de eerste aflevering van De Kijk van Koolhoven, want daar ontleed ik de retespannende scène waarin Kurt Russel gaat uitzoeken wie van zijn collega’s zo snel mogelijk in de fik gezet moeten worden.

Meer filmkennis van Martin Koolhoven?

De komende weken zie je hem elke vrijdag om 20.25 in De kijk van Koolhoven op NPO3. 

De kijk van Koolhoven is een zesdelige reeks filmcolleges. Aan de hand van scènes uit zijn favoriete speelfilms maakt Koolhoven de kijkers deelgenoot van zijn liefde voor cinema. Van Basic Instinct tot Jaws, en van Dr. Strangelove tot Drive, iedere filmenthousiasteling kan zijn hart ophalen.