Het is weer Dutch Design Week, dé week waarin nationale en internationale ontwerpers samenkomen en hun projecten tonen. Dit jaar niet in real life maar wel online met futuristische 3d exposities waar ontwerpers hun werk tentoonstellen. Als bezoeker kun je vanuit huis alles bekijken, chatten met de ontwerpers en livestreams en DDW TV kijken. Het overkoepelende thema is dit jaar 'The New Intimacy', wat interessante bespiegelingen belooft. VPRO licht drie indrukwekkende 3d exposities uit.

tip 1

Privacy in the Age of the New Intimacy

Deze groepstentoonstelling over privacy en datagebruik is georganiseerd vanuit de Dutch Design Foundation en verbindt verschillende projecten en onderzoeken. De projecten bieden een breed pallet aan invalshoeken en inzichten over technologische ontwikkelingen die privacy kunnen schenden. In verschillende 3d expositieruimtes kun je de projecten bekijken.

Een absolute reality check krijg je bij tentoonstellingsruimte How Normal Am I? over gezichtsherkenningssoftware. De onethische kanten van gezichtsherkenning dringen in deze 3d ruimte snel tot je door. De audiotour legt uit hoe dergelijke technologie werkt, hoe deze is ontwikkeld en wie daar gebruik van maakt. Van Body Mass Index (BMI) tot levensverwachting, het is allemaal van je gezicht af te lezen. Bovenal wordt het pijnlijk duidelijk hoe deze techniek de norm definieert. Achteraf kun je je eigen gezicht laten scannen op de website van de maker Tijmen Schep. Het is een verbijsterende online ervaring waarmee je aan den lijve ondervindt hoe het is om langs een meetlat te worden gelegd.

Een andere 3d ruimte over privacy die een bezoekje waard is: I am .sorry van Medialab SETUP. Deze experience plaatst de verexcuserende tweets van Mark Zuckerberg in een nieuw daglicht. Op ludieke wijze belichten de makers van deze ruimte de dynamieken omtrent excuses voor privacyschending. Als bezoeker beland je in een jaren 90 tv show genaamd Ik zeg .sorry waar een personificatie van Facebook op de bank plaatsneemt om zijn excuses aan te bieden. Of je die aanvaart is aan jou.

VPRO Medialab presenteert in deze tentoonstelling ‘Dustin’, een augmented-reality-game die je laat meevoelen met een slimme stofzuiger.

Kijk ook deze VPRO Tegenlicht uitzending 'Herover je data' die in het kader van deze Privacy tentoonstelling is gemaakt.

How normal am I?

I am .sorry

tip 2

The Self Design Academy

Hier presenteert MU Hybrid Art House de onderzoeken van deelnemers aan de Self Design Academy. Onder Self Design wordt hier verstaan: de manier waarop we onze identiteiten vormgeven en het beeld waarmee we onszelf presenteren naar de buitenwereld. Want, menen de makers, ook dát is vormgeving. De Self Design Academy is ontstaan naar aanleiding van het boek Help Your Self! van Mieke Gerritzen over de maakbaarheid die de zelfhulp industrie propageert. De conservator Angelique Spaninks legt in een video uit dat de projecten draaien om reflectie op the self.

Het project Pan Catwalk van Zwermers gaat over beeldvorming via kleding. De video toont beelden van de makers in duizelingwekkend veel verschillende outfits. Starend naar de vernuftige montage en onder invloed van de opzwepende muziek dringt de vraag zich aan je op: ‘Draagt de mens kleding of wordt de mens door kleding gedragen?’.

Naast kleding is de manier waarop we ons haar dragen een onderdeel van Self Design. Met het project Afro Hair Futurity onderzoekt Alix Bizet hoe haardracht identiteit beïnvloedt. In haar podcast interviewt Bizet verschillende mensen over hun ervaringen met afro hair. Als ontwerper experimenteert zij door kroontjes te haken van menselijk haar. Het geeft een vervreemdend gevoel om een object gemaakt van haar te zien, maar waarom eigenlijk? 

Pan Catwalk

Afro Black Futurity

tip 3

De Dutch Design Awards

In deze 3d exposities tonen de genomineerden van de Dutch Design Awards hun projecten. De artificiële bloemen van Matilde Boelhouwer maken indruk. Met haar project Insectology: Food for buzz doet ze onderzoek naar biodiversiteit en wint ze dit jaar de prijs voor Design Research. Haar kunstbloemen bevatten kleine reservoirs met voeding voor insecten. Op versteende plekken in de stad zouden deze bloemen de insecten kunnen helpen. Beelden van vlinders die gebruik maken van de prachtig vormgegeven arificiele bloemen brengen een aparte sensatie teweeg. Zou dit de uitkomst voor de insectensterfte kunnen zijn?

Ontwerper Simon Dogger won de award in de categorie Young Designer met zijn Emotion-whisperer. Halverwege zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven kreeg de ontwerper een ziekte waardoor hij slechtziend is geworden. Hij maakte zijn opleiding toch af en focust zich op ontwerpen die de 285 miljoen visueel beperkten wereldwijd kunnen helpen. De Emotion-whisperer is een antwoord op Dogger’s verlangen om gezichtsuitdrukkingen te kunnen lezen van gesprekspartners. Via een kleine camera in de bril van de gebruiker, wordt het gezicht van de gesprekspartner geanalyseerd. Artificial Intelligence technologie leest de emoties, die vervolgens vliegensvlug met trillingen worden doorgeseind naar de gebruiker.

Elke avond wordt tussen 16.00 uur en 16.30 uur op DDW TV een Dutch Design Award uitgereikt. Zie hier de aflevering met o.a. Matilde Boelhouwer en de uitreiking van de design resarch award. Zie hier de aflevering met o.a. Simon Dogger en de uitreiking van de young designer award. 

Insectology Food for Buzz, Bee Flower

Emotion-whisperer