Online tours door musea – mijn tip: ga kijken waar je nog nooit bent geweest, nooit kon komen of misschien nooit zult komen. Ga niet naar de grote musea maar naar de minder bekende. Mijn favorieten zijn de virtual tour van ons collega-museum MASP in São Paulo, het Thuismuseum van het Zaans Museum en het National Museum of Modern and Contemporary Art in Korea.
We sluiten ons tijdelijk op in eenzaamheid; de musea zijn dicht en de theaters leeg. Gelukkig duiken er overal online initiatieven op om toch kunst en cultuur in huis te halen. Ann Demeester, VPRO Cinema en VPRO Nooit Meer Slapen delen een kleine selectie.
Cultuurtips van Ann Demeester
#1
#2
Twitter: de hilarische posts van het Hoofd Beveiliging van het Cowboy Museum in de US. Ontroerend en ongebruikelijk.
#3
Online kunstvideo’s en experimentele films vanuit de huiskamer: het lockdown filmprogramma van kunstcentrum Wiels in Brussel.
#4
Online inkijkjes in het atelier van kunstenaars – veel genoemd is het kanaal van het Louisana museum, maar mijn tip is de serie van de grote commerciele galerie Hause en Wirth.
#5
Online wordt offline: de kleurplaten die diverse musea ter beschikking stellen. Van het Van Gogh Musuem hier in Nederland, tot de zeer orginele, door kunstenaar Louise Lawler gemaakte inkleurtekeningen van het MOMA en de op de collectie gebaseerde platen van het JNAF Museum in Bombay.
Cultuurtips van VPRO Cinema
Filmtip van Sabine Zwart
Langs elke verdieping van een verticale gevangenis daalt dagelijks een uitgebreid feestmaal af. In theorie is er genoeg voor iedereen, maar uiteindelijk blijft voor de mensen onderin niks over. Onbegrijpelijk, vindt nieuwkomer Goreng. Want we kunnen onderling toch eerlijk rantsoeneren? Als sociale allegorie is het grauwe El hoyo allesbehalve subtiel: de rijken nemen meer dan nodig terwijl de armen vechten om te overleven. Het is letterlijk eten of gegeten worden in deze gruwelijk sterke Spaanse debuutfilm, die eerder de Midnight Madness-publieksprijs won tijdens het filmfestival van Toronto.
Lees meer over El hoyo op VPRO Cinema.
Serietip van Alex Mazereeuw
De in Engeland woonachtige Canadese stand-upcomedian Mae Martin, die jarenlang worstelde met verslavingen, speelt een uitvergrote versie van zichzelf in de mooie tragikomische serie Feel Good. Centraal staat de gepassioneerde, verwarrende nieuwe relatie met haar vriendin George. Hun relatie lijkt voor Mae al net zo verslavend te zijn als drugs. En dan rijst al snel de vraag hoe gezond dat eigenlijk is. Liefdevolle, humoristische en bij vlagen aangrijpende miniserie met zes afleveringen van 25 minuten.
Lees meer over Feel Good op VPRO Cinema.
Cultuurtips van VPRO Nooit Meer Slapen
Elke nacht is in Nooit Meer Slapen een gast uit de kunst of cultuur aan het woord over diens werk en leven. Maar dat is er maar één. We maken ons zorgen om alle makers en betrokken. Om hun gezondheid, en om die van hun naasten, maar ook of zij in de toekomst nog wel in staat zijn hun werk voort te zetten.
Intussen zien we met bewondering hoe theatergezelschappen en musea corona het hoofd bieden met online-oplossingen. Om te doen waar ze zo sterk in zijn: ons meenemen naar andere werelden, naar plekken die ons hoop, troost of schoonheid kunnen bieden. En anders wel: ontregeling, humor, verstrooiing, ontroering.
Hieronder een aantal online-oplossingen. Put er moed uit. En steek makers en organisaties die het nodig hebben een hart onder de riem.
#1 Thuis Theater Utrecht
Elke vrijdag plaatst Theater Utrecht een nieuwe registratie van een voorstelling uit het archief online. Deze week is dat ‘Stad der Blinden’, over een stad die ontwricht raakt door een onverklaarbare epidemie
#2 Keep on Singing and Dancing - Stay Safe
Online platform van het Nationale Opera en Ballet met voor ieder wat wils: de virtuele wereldpremière van Ritratto, balletlessen van Ernst Meisner en een heus online Nationaal Ballet memoryspel.
#3 Coronagedicht
‘Corona beweegt de wereld en dichters geven daar woorden aan'. Deze woorden zijn te vinden op coronagedicht.nl, opgericht door Dichter Des Vaderlands Tsead Bruijnja en kunstenaar Mario Reijnen.
#4 Stay At Home Stedelijk
De avond vóór de opening van Nam June Paik’s tentoonstelling in het Stedelijk, sloot het museum haar deuren. Gelukkig is daar Stay At Home Stedelijk, om de kunst binnen die deuren tóch met de buitenwereld te delen. Zo leidt Rein Wolfs het online publiek langs de vaste collectie en toont Leontine Coelewij het werk van Nam June Paik.
#5 De Balie TV
Nu Nederland beperkt is in haar bewegingsvrijheid, benadrukt De Balie het belang van vrijheid met lezingen, elke dag een.
#6 Orkater & Chill
Elke dag verschijnt er een nieuwe Orkater-voorstelling uit het archief online, veilig te bekijken vanuit huis.
#7 Gallery of Honour
Een virtuele tour langs de meesterwerken van het Rijksmuseum. Begeleid door illustere muziek steven je op de Nachtwacht af, waar een kalme stem alle geheimen van het schilderij met je deelt.
#8 Home Schooling
VPRO 3voor12 geeft thuisschoolles. In popmuziek. In keurige hoofdstukken staat beschreven hoe Nederlandse hiphop is ontstaan, hoe je gitaar moet leren spelen en waarom Kurt Cobain in 1992 het podium betrad in een rolstoel.
#9 Cinetree
Streamingsite Cinetree biedt tot 6 april gratis ‘hoopvolle’ films aan, om moed te houden in crisistijd.
#10 Het Nieuwe Instituut Online
Zondag 29 maart neemt Het Nieuwe Instituut kijkers mee op een live tour langs de kunststukken van die deel uitmaken van tentoonstelling 'The Hoodie'.