‘Stel je vraagt mij: wat is je eerste aanraking met poëzie geweest? Dan is de kans groot dat ik Toon Hermans zeg. Een vriend zei laatst tegen mij: ‘dat zeg jij altijd, over Hermans, maar jouw eerste aanraking met poëzie is natuurlijk gewoon gangster rap.
Ik heb een broer die drie jaar ouder is, en hij was al veel eerder met muziek bezig dan ik. Zo had hij op zijn veertiende een cd met the greatest hits van Tupac, en als je elf bent wil je natuurlijk alles wat je grote broer ook doet.
René Oskam heeft een social media gevolg waar je stadions mee kunt vullen. Bundels zijn niet aan te slepen: tienduizenden Nederlanders genieten van zijn gedichten. Maar wie inspireerde René om door te zetten? Wie introduceerde hem tot de poezië? Kortom: op welke schouders staat René Oskam?
#1 Tupac - Life Goes On
Het was een dubbel CD, dus ik heb willekeurig één van die schijfjes gepakt en die twaalf nummers helemaal grijsgedraaid. En ik moet zeggen, even een oogje dichtknijpend voor de vrouwonvriendelijke gangsterpraat, het is natuurlijk super poëtisch en ritmisch geweldig. Ik vond dat destijds zo cool dat ik zijn teksten probeerde te rappen , maar het is nooit mijn droom geweest om rapper te worden. Ik ben sowieso niet heel muzikaal.
Tupac heeft nu nog inhoudelijk weinig invloed op mijn teksten, maar frustratie en woede in je werk stoppen, dat herken ik heel erg. Mijn eerste gedichten gaan allemaal over mijn frustratie over het werken op kantoor. Net iets anders dan the gangster life, natuurlijk, maar ik gebruikte poëzie net als Tupac om mijn frustraties te kunnen ventileren.'
#2 Charles Bukowski - All The Way
'Wat ik te gek vind aan de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski is dat hij één van de meest invloedrijke Amerikaanse schrijvers is, maar dat hij pas op zijn 50e doorbrak. Hij heeft natuurlijk ook wel een stijltje: bot, expliciet, veel zuipen en geweld. Maar zelfs toen het niet aansloeg is hij nooit afgeweken van die stijl, en hij heeft zichzelf dus nooit verloochend.
Ik denk dat het heel moeilijk is voor schrijvers om te maken wat ze zelf willen maken zonder rekening te houden met wat je verwacht dat je lezers graag van je willen lezen. Als je dit wel kan is dat echt heel lovenswaardig, maar het is niet de enige reden waarom ik hem als mijn inspiratiebron heb gekozen.
Ik zat een keer bij een paar vrienden thuis en toen zette een van hen een YouTube-filmpje aan met een gedicht van Bukowski: Roll the Dice, ook wel bekend als All the Way. Het was zo’n inspirational video met van die mooie beelden, maar de kernboodschap is: if you’re going to try, go all the way. Otherwise don’t even start.
Ik hoorde dat toen mijn eerste bundel nét uit was, en dat was zo’n enorme motivator voor me. Ik nam ontslag bij mijn kantoorbaan en begon volledig met schrijven. En dat doe ik nog steeds.'
#3 Drs.P - Versvormen: Leesbaar handboek
'Altijd als iemand over Drs. P begon dan was het ‘taalvirtuoos dit,’ en ‘zo geweldig dat’. Ik kende zijn werk een beetje en vond dat ook wel goed, maar ik wilde begrijpen waarom iedereen zo lyrisch over hem sprak. Nou, daar ben ik achter gekomen.
Ik kom zelf als dichter soms in periodes dat ik voor mijn gevoel veel hetzelfde doe, qua vorm of rijmschema’s is het dan een herhaling van zetten. Dat vind ik heel onbevredigend: je wilt toch vernieuwen qua thematiek of qua rijmvorm.
Toen hoorde ik De Poeziëpodcast van Daan Doesburgh. Dichter Ingmar Heytze was daarin te gast en die had het over een boek dat Drs. P geschreven zou hebben dat heet Versvormen: leesbaar handboek.
Ik heb het boek gekocht bij een boekenwinkeltje in Leiden, zij hebben het besteld bij een kleine uitgeverij. Die man heeft dus in dik 198 pagina’s allemaal verschillende versvormen uitgelegd. Ik vind dat zo vet dat hij daar zo diep in is gedoken en er zo’n studie van heeft gemaakt. Het is een enorme vijver waar je als dichter uit kunt vissen. Het leerde mij wel dat als je echt goed wilt worden in iets maken, literatuurstudie daar een belangrijk onderdeel van is. Ik zit er nog maar relatief kort in dus wat kan je weten? Niet heel veel. Maar als je de kennis van Drs. P ziet en wat hij in zijn leven als werk heeft verzet om heer en meester te worden: dat is echt een voorbeeld voor mij. Zijn boek is voor mij een oneindige inspiratiebron.'