Het voorgerecht zuurkoolsalade komt uit aflevering 6 van het tweede seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met verschillende soorten gefermenteerde kool. Dit recept is voor 4 personen.
Hier vind je het complete recept van het voorgerecht zuurkoolsalade.
ingrediƫnten voor de zuurkoolsalade
- 500g zuurkool
- 1 rood appeltje (Gala, Elstar, Pink Lady), in parten en klokhuis verwijderd
- Paar druppels citroensap
- 1 klein rood uitje, in ringen
- 75ml appelazijn of cider- of sherryazijn
- 2-3 (naar smaak) el gembersiroop
- 1 ruime tl mierikswortel
- 150ml hazelnootolie
- Peper en zout
- 75g hazelnoten
aan de slag
Schaaf de appelpartjes (schil eraan) in dunne flinters, besprenkel ze met citroensap tegen het verkleuren. Meng met de zuurkool. Klop voor de dressing de azijn en de gembersiroop goed door elkaar en klop in een dunne straal de hazelnootolie erdoor. Proef en breng de dressing op smaak met zout en peper. Laat de ringetjes ui erin weken tot gebruik.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze geuren en licht gaan kleuren. Laat ze iets afkoelen en hak ze grof. Meng de dressing met ui door de zuurkool met appel. Laat de salade zeker een uur staan zodat de smaken kunnen mengen. Voeg de gehakte noten op het laatst erbij.
Dien deze salade op bij vettig vlees: procureur of pulled pork bijvoorbeeld of bij wild. Of eet ‘m zo, met een braadworstje ernaast.