Dit recept voor soda bread komt uit de zesde aflevering van het vierde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette in Ierland lamb & soda bread maakt met Cliodhna Prendergast.
Hier vind je het complete recept voor het bijgerecht soda bread.
ingrediƫnten voor het soda bread
voor 1 brood
- 375 gram volkorenmeel
- 125 gram bloem
- 2 theel. baksoda
- 1 theel. zout
- ca. 500 ml karnemelk
- 1 ei, losgeklopt
aan de slag
Verwarm een zware pan met het deksel erop op het vuur of verwarm de oven tot 230 graden.
Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
Meng het ei met de karnemelk. Maak een kuiltje in het midden van de kom bloem en giet het vocht erin. Kneed fluks met een schone losse hand, de vingers wijd uit elkaar tot alles net is gecombineerd.
Vorm een bol en leg hem in de hete pan of op de bakplaat. Maak met een scherp mes een groot kruis in het midden door het brood heen.
IN DE PAN: Bak het brood in de pan tot de onderkant gaar is. Open de pan niet te vaak, de hitte gaat er dan uit. Draai het vuur lager als het te hard gaat. Keer het brood en bak de andere kant.
OVEN: Bak het brood 15 minuten in de hete oven, verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak dan nog zeker 30 minuten tot het brood hol klinkt wanneer je erop klopt.
Laat het brood goed afkoelen voor u ‘m snijdt.
Geef er zoute boter bij.