Hier vind je het complete recept van het voorgerecht snel volkoren-zonnepitbrood van bier.

Het voorgerecht snel volkoren-zonnepitbrood van bier komt uit aflevering 5 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt bok uit Zoeterwoude.

Heeft u nou niet veel tijd, maar wilt u toch een vers volkorenbrood serveren dan is dit de oplossing. Mits u een blikje bier in huis heeft natuurlijk. Het brood hoeft niet gekneed te worden en door de gist in het bier rijst het. Door het bier krijgt het brood ook een intense, volle smaak: probeer vooral verschillende soorten bier uit. Lekker bij kaasfondue dit brood, of bij soep. Wij hier thuis zijn er echt gek op. Een sneller en makkelijker recept heb ik niet.

bereiden: 5 min. • bakken 45 min. • lactosevrij • kan tarwevrij • geraffineerde- suiker vrij

ingrediƫnten

  • 3 eetl. boter, gesmolten
  • 350 gram volkorenmeel (of wat u lief is: speltmeel, of gewone bloem kan ook)
  • 1 theel. bakpoeder
  • 1½ ,5theel. zout
  • 50 gram kokosbloesemsuiker, honing of agavesiroop
  • 50 gram zonnebloempitten (of andere zaden: lijnzaad, pompoenpitten etc.)
  • 1 blikje (lemtebok-)bier (ca. 300 ml)

aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van in van 1 tot 1,5 liter inhoud in met 1 eetlepel gesmolten boter.

Meng het meel, bakpoeder, zout en suiker in een beslagkom, schep bijna alle zonnebloempitten erdoor, houd er een paar apart voor de garnering. Giet het bier erbij en meng alles tot het net bij elkaar komt, kneden hoeft niet. Giet het beslag in de cakevorm. Schenk de rest van de gesmolten boter over de bovenkant van het beslag.

Bak ongeveer 45 minuten, soms iets langer of tot een prikker erin gestoken er droog uitkomt, net als bij cake.

Snel volkoren-zonnepitbrood van bier

Aflevering 5: Bok uit Zoeterwoude