Hier vind je het complete recept van het voorgerecht Oatcakes.

Het voorgerecht oatcakes komt uit aflevering 4 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met makreel uit Egmond aan Zee.

Heerlijke brosse toastjes voor bij kaas bijvoorbeeld, maar ik geef het nu bij de makreelpaté. Ik gebruik in dit deeg Nigella Seeds. In het Nederlands vertaald heet het Zwarte Komijn (deze soort heeft niets te maken met de komijn die we al kennen), maar ik ken niemand die ze zo noemt. Ze zijn best moeilijk te krijgen, ik kocht deze in het buitenland, maar bij speciaalzaken, Indiase of Arabische winkels of online zijn ze wel te vinden. De smaak is zalig: heel aromatisch: een beetje als bittere donkere toast en licht peperig. Gebruik gerust iets anders: maanzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, venkelzaad uit de vijzel of juist helemaal niks, want dat kan ook.

ingrediƫnten voor ongeveer 30 stuks

  • 75 g grove havermout of havervlokken
  • 75 g fijne havermout
  • fiks zwarte peper uit de molen
  • snuf zout
  • ca. 2 el. Nigella Seeds, of andere zaden (optioneel)
  • 40 ml olijfolie, extra vergine
  • ca. 100-150 ml kokend water (kook iets meer, dan zit u altijd goed)

 

aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden en bestuif twee bakplaten bekleed met bakpapier met bloem. Meng alle droge ingrediënten in een kom. Giet de olie in een kuiltje in het midden, en giet er dan zoveel kokend water bij tot het deeg mooi zacht wordt en niet plakkerig. Werk snel en kneed niet te lang. Het deeg moet net samenkomen.

Voegt een pietsje teveel water toe dan voegt u ook een beetje extra havermout erbij. Geen stress.

Vorm een bal van het deeg en laat het 30 minuten rusten. Rol het op een met bloem bestoven werkblad dun uit, bestuif met wat extra havermout als 't te erg plakt en steek er met een uitsteekvorm (ca. 6 -8 cm) koekjes uit. Leg ze op de bakplaten met een paletmes of kaasschaaf en bak ze in porties 30 minuten (keer het bakblik halverwege de baktijd voor een egale kleuring) tot ze bros zijn. Laat ze op een rooster afkoelen.

 

Oatcakes

Aflevering 4: Makreel uit Egmond aan Zee