De snack geroosterde kekers komt uit aflevering 9 van het tweede seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met kikkererwten. Dit recept is voor 6-8 personen.
Hier vind je het complete recept van de snack geroosterde kekers.
een tip vooraf
Voor de crispiest resultaten dept u de kikkererwten droog voor het bakken. Dat kan in een theedoek, een beetje zachtjes husselen werkt al goed. Serveer de kikkererwten na het frituren gelijk, als ze langer blijven liggen kunnen ze zachter worden.
ingrediƫnten voor de geroosterde kekers
- 1 tl gerookte paprikapoeder en anders gewone
- 1 verkruimeld chilipepertje, of naar smaak
- 0,5 el zout
- 1 el (verse) tijmblaadjes
- fijne rasp van een citroen
- flinke scheut olijfolie
- ca. 500g kikkererwten, geweekt en gaargekookt of 1 blik, afgespoeld en uitgelekt, in beide gevallen wel goed gedroogd (zie tip)
aan de slag
Meng het paprikapoeder met de cayennepeper, het zout, de tijm en de citroenrasp in een grote schaal en zet het even apart. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de helft van de kikkererwten toe en bak ze, onder regelmatig omscheppen, tot ze goudbruin en krokant zijn. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak dan de andere helft.
Schep daarna alle kikkererwten in de grote kom met het specerijenmengsel en meng alles goed om. Strooi over de belegde farinata of serveer bij de borrel, bier zou ik doen.