Het lijkt wel alsof Amerika nog nooit zo verdeeld is geweest, en dat de twee presidentskandidaten elkaar voortdurend persoonlijk aanvallen werkt niet mee. Ook als het gaat om standpunten kunnen Trump en Biden bijna niet verder uit elkaar liggen. De uitkomst van deze verkiezingen bepaalt de koers voor komende vier jaar, en omdat die koersen zo verschillend zijn is de uitslag spannender dan ooit.
Als we Donald Trump zijn campagnevideo’s moeten geloven, zal Amerika met Joe Biden als president ondergaan in chaos en geweld. In zijn eigen campagnevideo gooit Biden het op de ongelijkheid die onder Trump groter is geworden, en beweert hij dat de ‘American Dream’ verloren zal gaan als de huidige president nog vier jaar krijgt.
het Amerika van Biden
Kiezers stemmen vaak met hun portemonnee, dus de plannen op het gebied van economie zijn van groot belang. Biden wil banen creëren door te investeren in innovatie en groene energie. Dat is ook in lijn met zijn ideeën over het klimaat. Als het aan hem ligt, gaat de VS terug in het klimaatakkoord van Parijs en stoppen subsidies voor bedrijven in fossiele brandstoffen. Als vicepresident stond Biden aan de wieg van 'Obamacare', en die lijn wil hij voortzetten. Waar Obamacare nu alleen in een paar staten actief is, wil Biden het landelijk invoeren.
Racisme en ongelijkheid zijn ook onderwerpen die nu erg spelen onder de Amerikanen. Biden steunt openlijk de Black Lives Matter beweging, en is voor hervorming van het gevangenissysteem om het onevenredig aantal zwarte Amerikanen achter tralies te verminderen. Best opvallend, omdat Biden heeft ooit meewerkte aan de 'Three Strikes Law' waardoor zoveel zwarte mensen vast kwamen te zitten. Hier heeft hij zijn spijt over betuigd.
het Amerika van Trump
Als Trump aan de macht blijft, zullen de komende vier jaar er heel anders uit komen te zien. Klimaat zal dan geen prioriteit zijn, en gas- en oliebedrijven krijgen alle ruimte. De afgelopen jaren heeft Trump gezorgd voor belastingverlaging, waardoor de werkeloosheid daalde. De economie draaide de afgelopen vier jaar goed onder Trump, zo’n 7 miljoen banen kwamen erbij. Maar door de coronacrisis zijn nu veel mensen hun baan verloren, en daarmee vaak ook hun zorgverzekering. Toch heeft Trump er alles aan gedaan om Obamacare te ondermijnen. Het zou on-Amerikaans zijn om een zorgverzekering te verplichten, volgens de huidige president.
Systematisch racisme bestaat niet volgens Trump, en in een interview met NBC beweert hij dat witte mensen het vaakst slachtoffer van politiegeweld zijn. Hij heeft zich vaak uitgesproken tegen de Black Lives Matter beweging, onder andere door ze een ‘symbol of hate’ te noemen. Tijdens de protesten liet hij de politie dan ook hard optreden onder het mom van ‘Law and order’. Deze term werd ook gebruikt door Richard Nixon tijdens de War on Drugs.
Invloed op de hele wereld
De uitslag van deze verkiezing heeft niet alleen impact op Amerika, maar op de hele wereld. In de afgelopen vier jaar heeft Trump onder andere de World Health Organization en het Trans-Pacific Partnership verlaten, en hij heeft openlijk geflirt met het idee om hetzelfde te doen met de NAVO. Als klein land is Nederland afhankelijk van internationale betrekkingen als deze. Daarnaast trok Trump zijn land terug uit het Klimaatakkoord van Parijs, terwijl Amerika de op één na grootste klimaatvervuiler is. Nog vier jaar Trump kan daarom grote gevolgen hebben voor het klimaat.
Volgens de peilingen is de kans groot dat Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten is, maar vanwege het stelsel met kiesmannen is nog niks gegarandeerd. Vier jaar geleden was het ook Hilary Clinton die in de peilingen aan kop stond. Hoe de komende vier jaar eruit komen te zien, daar kunnen we alleen over speculeren. Maar op 3 november weten we iets meer.
kiesmannen
Hoe kan het dat Hillary Clinton in 2016 meer stemmen had dan Donald Trump, maar toch niet de 45e president werd? Dat komt omdat men in Amerika eigenlijk niet stemt op een president, maar op kiesmannen die bepalen wie de verkiezingen hebben gewonnen. Elke staat heeft een aantal kiesmannen te verdelen, afhankelijk van de grootte van de staat. Zo hebben Alaska, Delaware en Montana slechts drie kiesmannen te verdelen, en Californië maar liefst 54. In het hele land zijn er in totaal 538 kiesmannen.
Wie de meerderheid van de kiesmannen haalt, heeft de verkiezingen gewonnen. Sommige staten zijn al jaren overwegend Democratisch, zoals Californië, of juist Republikeins zoals Texas. In de ‘swingstates’ vallen daarom de meeste stemmen te winnen. Geen wonder dus dat swingstate Florida wordt platgegooid met campagnes in verkiezingstijd.
Nederlandse New Yorkers vertellen
Mandy Dyonne Lieveld (34)
Runway coach
'Ik ben zó zenuwachtig om de verkiezingen, ik krijg echt een knoop in m’n maag als ik eraan denk. Toen ik naar New York kwam was Trump nog maar net verkozen, en ik onderschatte een beetje hoeveel dat zou veranderen. Gelukkig hechten mensen hier veel waarde aan de grondwet, daarom denk ik niet dat Trump zomaar van alles kan veranderen als hij aan de macht blijft.
Als ik fantaseer over hoe Amerika er over vijf jaar uitziet, denk ik vooral aan toegankelijke gezondheidszorg en onderwijs, dat zou een groot verschil maken in de strijd tegen ongelijkheid. Hoe het er na de verkiezingen ook uit komt te zien, ik heb weinig om te klagen. Ik heb namelijk nog een toevluchtsoort. Als er echt rare dingen gebeuren kan ik terug naar Nederland. Al zou ik dat wel heel erg vinden, want ik ben nog lang niet klaar met New York.'
Ameed Hasiba (26)
Online marketing specialist
'Ik geloof niet dat Trump nog een keer gekozen gaat worden, en ik hoop het ook écht niet. Dat zou betekenen dat hij door kan gaan met het beetje bij beetje afpakken van onze rechten, wat nu nog makkelijker wordt met de aanstelling van de super conservatieve hooggerechtshofrechter Amy Coney Barret. Beetje bij beetje word je gestript van je rechten, dat is het enge. Zo wordt het al steeds moeilijker gemaakt om abortus te plegen, en zijn er staten die het homohuwelijk eigenlijk willen verbieden.
Dat vind ik heel eng. Maar op het moment dat er echt grondrechten geschonden worden gaat er heel veel weerstand komen, zeker in een progressieve stad als New York. Er zullen nieuwe bewegingen opkomen, protesten ontstaan en we zullen er samen aan werken om het weer op te lossen. New York is een enorme stad, maar als het puntje bij paaltje komt komen we allemaal samen. Dat zag je ook tijdens de recente Black Lives Matter protesten. Mensen zijn écht bereid om ergens samen voor te strijden, dat vind ik het mooie aan New York.'
Valerie Nauta (29)
Advocaat
'Vorig jaar heeft een derde van de Amerikaanse inwoners niet gestemd. De reden is me duidelijk geworden sinds ik campagne voer voor Joe Biden. Ik bel met mensen door het hele land om ze aan te moedigen om te stemmen. Maar soms als ik mensen opbel, blijkt dat ze helemaal niet kunnen stemmen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die zo arm zijn dat ze geen computer hebben om zich op te registreren, of ze wonen in een gebied waar de stembussen zo ver weg staan dat ze er niet heen kunnen.
In principe kun je in veel staten per post stemmen, maar Trump wil de USPS (de Amerikaanse postdienst) geen extra geld geven zodat ze hun werknemers kunnen betalen. Op deze manier zit hij expres stemmen via de post te ondermijnen, super ondemocratisch. Ik hoop dat de mensen niet vergeten hoe enorm slecht Trump veel dingen heeft aangepakt, en dat ze dat in gedachten houden als ze gaan stemmen. Dat is de reden dat ik campagne voer.'