Wie is Christelle?
'Ik ben een 23-jarige studente politieke wetenschappen in Brussel. Op zeer jonge leeftijd ben ik samen met mijn ouders als vluchteling uit Rwanda naar Eindhoven gekomen.
'Een jaar voordat de oorlog uitbrak ben ik geboren. Ik herinner me dat ik heel blij was in het asielzoekerscentrum, omdat iedereen samen was. Voor mij blijft het asielzoekerscentrum de ultieme plek voor de multiculturele samenleving, omdat iedereen van verschillende afkomst er te vinden is.
'Buiten het asielzoekerscentrum was het anders, omdat het toch voelde alsof ik het bekeken subject was. Ik was toen het andere ten opzichte van de rest. In die tijd leerde ik het belang van rolmodellen. Mijn lerares had ook een niet-westerse achtergrond en dat zorgde ervoor dat ik haar als rolmodel zag.
'Dat is me echt bij gebleven van de Nederlandse klas. Hoe meer je er anders uitziet, hoe vaker je eraan herinnerd zal worden dat je anders bent. Ik voelde mij zelf niet zozeer niet anders, maar anderen zagen mij als anders.'
Voelde je jezelf toen niet Nederlands?
'Identiteit heeft voor mij een dubbele lading. Enerzijds de identiteit binnen de zwarte gemeenschap en anderzijds binnen de Nederlandse gemeenschap.
'Op de basisschool had ik vlechten, dat was voor velen nieuw. Het andere, in dit geval het haar, werd als publiek bezit gezien omdat het verschilde van de rest. Veel kinderen zaten aan mijn haar. Dat maak ik nu nog steeds mee, bijvoorbeeld in de kroeg. Dat is misschien bedoeld als compliment, maar het is vooral vermoeiend.
'Binnen de zwarte gemeenschap viel je buiten de boot als je kroeshaar had, dat paste niet in het schoonheidsideaal. Achter kroeshaar zit een hele historie: het is altijd al een statement geweest. Rhodes Must Fall is een beweging in Zuid-Afrika, waarbij jonge vrouwen strijden tegen de te hoge toelatingskosten voor de universiteit. Het symbool van die vrouwen is de Afrikaanse tulband, een radicale verandering omdat ze willen laten zien dat vrouwen ook willen participeren in de maatschappij en niet alleen thuis willen zitten. Haardracht is op die manier verbonden aan de identiteit.'
Jij noemt jezelf bicultureel. Kun je dat uitleggen?
'Voor mij is het eigenlijk multicultureel, maar dat woord heeft een negatieve lading meegekregen. Voor mij betekent bicultureel dat ik met verschillende lagen van identiteit ben opgegroeid. Ik heb ook veel tijd in Frankrijk doorgebracht wegens studie en vakantie.
'De Nederlandse identiteit maakt mij heel direct. In Nederland voelde ik me heel erg Afrikaans-Nederlands. Toen ik naar België verhuisde, merkte ik wel dat ik me Nederlands ben gaan voelen. Ik ben daar voor het eerst Hollander genoemd. Voor Belgen ben ik een Hollander. Dat is bijzonder om te horen.'