BB3D is een 20-delige online videoserie waarin belangrijke gebeurtenissen worden verteld aan de hand van kleine persoonlijke portretten van jonge mensen over de hele wereld. Beleef het mee in 3D!

BB3D #20: Mozart in de Keniaanse sloppen

Bij klassieke muziek wordt al snel gedacht aan sjieke zalen en muzikanten in driedelig kostuum. Toch gaat dit niet altijd op. In Korogocho, een sloppenwijk in Nairobi, speelt iedere zondag het ‘Ghetto Classics’ orkest. Zo vergeten tientallen kinderen en jongeren voor heel even de harde wereld om hen heen.

Tussen het stenen muziekgebouwtje en een omheind voetbalveld oefent Julius (18) toonladders op zijn viool. Achter de golfplaten muur strekt een enorme vuilnisbelt zich uit. Luid kraaiende maraboes cirkelen over het afval. Hier en daar stijgen rookpluimen op. Een groter contrast is bijna niet denkbaar. “Ik hou van de verschillende klanken van de viool”, vertelt hij. “Je kan heel treurige muziek spelen, maar ook vrolijke snelle ritmes.”

Lees het hele artikel hier →

BB3D #19: Extreme armoede in het zuiden van Italië

Hoewel de Italiaanse economie langzaam uit de recessie komt, is de situatie van de armste Italianen niet verbeterd. Vooral in het zuiden van het land leeft een groot deel van de inwoners onder de armoedegrens. Van alle Italianen moet 4,5 procent rondkomen van minder dan 250 euro per maand. Een derde van de Italiaanse kinderen riskeert armoede of sociale uitsluiting. De meeste van die kinderen wonen in buitenwijken, zoals het gezin van Katja. Zij woont samen met haar dertien (klein)kinderen in een krap driekamerappartementje.

Lees hier verder →

BB3D #18: Azerbeidzjan: land van veel gezichten

Je dromen verwezenlijken gaat niet altijd zonder slag of stoot, Kamran (30) uit Azerbeidzjan kan dat beamen. Een paar jaar geleden werkte hij nog bij een bank maar door zijn kritische houding jegens zijn baas zit hij nu zonder werk bij zijn moeder op de bank.

Lees hier verder →

BB3D #17: Mercedes uit Manila

Naast metro, bus en de light rail zijn er nog twee hele typische transportmiddelen die als openbaar vervoer dienst doen in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Dat zijn de Jeepney en de Tricycle.

De Jeepney is een verlengde versie van een Jeep, de voertuigen die de Amerikaanse militairen achterlieten na hun vertrek na de Tweede Wereldoorlog. De Tricycle is een motor met overdekte zijspan, die vooral voorziet in vervoer binnen wijken, dus voor korte afstanden. Je ziet er hele families op vervoerd worden, achter op de motor en samengepakt in de zijspan met de boodschappen die ze net hebben gedaan.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #16: Zuid-Afrika’s ‘missing middle’

Maker: Elles van Gelder

Hevige studentenprotesten in Zuid-Afrika laaiden afgelopen herfst weer hoog op onder de naam #FeesMustFall. Confrontaties tussen studenten, oproerpolitie en bewakers liepen uit tot verschillende brandjes, plunderingen en straatgevechten. De studenten strijden al jaren voor gratis, of op zijn minst betaalbaar, onderwijs. Eind 2015 werd besloten de hoogte van het collegegeld voor 2016 te bevriezen, maar in 2017 werd het lesgeld toch weer verhoogd.

Eén van de studenten die strijdt voor goedkoper onderwijs is Angelina, de hoofdpersoon in deze BB3D.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #15: Wegblijven van het dievenpad

Maker: Katy Sherriff
Fotograaf: Flavio Forner

De 18-jarige Luan Silveira wil zijn leven beteren. Als jonge delinquent heeft hij al een flinke waslijst aan misdaden op zijn kerfstok. Toch vormt hij geen uitzondering in de door armoede geteisterde favela’s. In deze Braziliaanse achterstandswijken steken gewelddadige drugsbendes weer de kop op.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #14: Muzikale strijd in moordhoofdstad van de wereld

Maker: Edwin Koopman

De Venezolaanse hoofdstad Caracas is de meest gewelddadige stad ter wereld. Iedere dag worden hier 80 tot 100 mensen van het leven beroofd. Muzikanten proberen nu het tij te keren.

‘Ik ben moe van wat hier gebeurt,’ vertelt de zanger OneChot. 'Ons land is te mooi voor zoveel ellende. Mijn taak als muzikant is verandering brengen’.

Lees het artikel hier verder →

BB3D #13: De afvallige

Maker: Anne Saenen

Britse moslims die van hun geloof afstappen ondervinden daarna vaak grote problemen. Vrienden en familie keren hen plots de rug toe, zag ook Fahmida Yasmin uit het Verenigd Koninkrijk. ‘De boel ontplofte toen ik 18 jaar was.’

Lees het artikel hier verder →

BB3D #12: Rebel in de politiek

Maker: Eefje Rammeloo

Yau Wai-ching is 25 en woont in Hongkong. Ze werkt voor een politieke partij die vindt dat de stad onafhankelijk van China moet worden, want vroeger was Hongkong Brits en democratisch, maar sinds 1997 hoort de stad bij China, en dat is een dictatuur.

In 2016 is Yau gekozen in het parlement van de stad, en meteen heeft ze China boos gemaakt. Bij de ceremonie voor nieuwe parlementariërs zei ze niet de tekst die ze hoorde te zeggen, maar in plaats daarvan beledigde ze China.

Inmiddels heeft de rechter bepaald dat Yau geen parlementariër mag zijn, als straf voor het opzettelijk beledigen van China. Yau wil doorvechten, maar hoe ze dat gaat doen weet ze nog niet.

Update: “Trouw aan de Hongkongers, niet aan China”

Vier prodemocratische parlementariërs in Hongkong hebben hun zetel verloren. Dat werd afgelopen vrijdag 14 juli bekend. De pro-democraten waren al in de minderheid en verliezen zo nog meer terrein in hun strijd tegen inmenging van Peking.

Het gaat om leden van de Wetgevende Raad van Hongkong. De rechter besloot vrijdag dat de vier bij het aantreden van hun functie in oktober hun eed niet serieus hebben genomen. In die eed moet trouw gezworen worden aan de Chinese regering. “China’s interpretatie is belachelijk!” riepen partijgenoten toen de diskwalificatie bekend werd.

Klik op 'open' voor het gehele artikel.

“Ik heb geen spijt en ik ben niet bang”, met die woorden verliet één van hen, Leung Kwok-hung, het overheidsgebouw. Leung werd voor het eerst in 2004 als parlementariër verkozen en heeft de bijnaam ‘Long Hair’. “Tomorrow is another day”, riep hij nog demonstratief in het Engels. De voormalig Britse kolonie is 20 jaar geleden door de Britten aan China overgedragen.

Het wordt Leung vooral verweten dat hij zijn eed aflegde met een gele paraplu in zijn hand. Dat was het symbool van de grootschalige prodemocratische protesten van 2014. Ook de gediskwalificeerde parlementariër Nathan Law ging toen de straten op. Hij stond naast Joshua Wong, één van de bekendste activisten van de ‘paraplu-revolutie’. Law was met zijn 24 jaar de jongste parlementariër.

“Ik ben niet gedesillusioneerd. Ik ben altijd al een activist geweest”, zei Law over zijn afzetting. Law wilde in zijn functie de toekomst van Hongkong aankaarten. Hij was met zijn 24 jaar de jongste parlementariër.

Het is niet de eerste keer dat de pro-democraten zetels verliezen. Vlak na de beëdiging van de democratisch verkozen parlement werden Baggio Leung en Yau Wai-ching om dezelfde reden uit hun functie verheven.

Yau zei in haar eed “People’s re-fucking of China”, wat door de rechter gezien werd als ‘opzettelijk beledigen van China’. Net als Law is Yau vastberaden om door te vechten. Ze voelt zich verantwoordelijk voor de Hongkongers die haar verkozen hebben. “Ik wilde aan hen trouw zweren, niet aan de dictatoriale regering van China.” Kijk naar het portret van de jonge politica Yau Wai-ching, die wel gekozen was maar niet haar zetel mocht innemen.

BB3D #11: Brieven aan mijn hoofddoek

Nargesse Bibimoune is tien jaar oud wanneer ze besluit een hoofddoek te dragen. Zij vindt het prachtig: de verschillende stoffen, de bonte kleuren – het maakt haar af, vindt ze. Maar sinds de scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk en vooral na de aanslagen in Parijs en Nice zou de moslimhaat zijn toegenomen.
 
Nargesse schrijft in haar boek Confidences à mon voile hoe jonge moslima’s het steeds moeilijker hebben in Frankrijk. 'Ik hekel Frankrijk omdat ik met mijn rug naar de muur sta. Ik hekel Frankrijk omdat het me niet accepteert zoals ik ben.' Haar boek is een relaas in dagboekvorm gericht aan haar hoofddoek.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #10: Fascinatie en angst in Pakistan voor transgenders

Maker: Wilma van der Maten

Verkrachting en moord zijn voor transseksuele vrouwen in Pakistan aan de orde van de dag. Maar diezelfde vrouwen worden ook ingehuurd om huwelijkse ceremonies en begrafenissen bij te wonen. “Als een transseksuele voor je bidt, dan is het gebed veel krachtiger.”

“Ik was vijf toen ik de kleren van mijn moeder ging dragen.” Inaya Zakel (23) woont in Islamabad. Ze liep van huis weg omdat haar ouders het niet accepteerden dat hun zoontje zich als meisje verkleedde. “Ze weten niet van mijn transitie, ze helpen me toch niet.”

Lees het hele artikel hier →

BB3D #9: De Spaanse blijf-van-mijn-lijfhond

Maker: Jessica van Spengen

‘Ik dacht echt dat hij mij die avond zou vermoorden,’ zegt Amerika. ‘Ik greep mijn dochtertje stevig vast.’

Crímenes pasionales. Feminicidios. Violencia machista. Je kan in Spanje geen krant openslaan, of er is weer een vrouw omgekomen als gevolg van huiselijk geweld. 

Lees het hele artikel hier →

BB3D #8: Het kinderkamp

Maker: Michiel Driebergen

“Pidjom! Opstaan!”, roept de commandant. Onmiddellijk ritsen de kinderen en tieners tenten open en kleden zich zo snel als ze kunnen aan. Eén van hen is Kachur, een dertienjarige jongen uit Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne. Hij neemt deel aan een zomerkamp, georganiseerd door Azov, een vrijwillig leger van nationalisten.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #7: De visser op de brug

Maker: Rik Delhaas

Hij staat dagelijks op de wereldberoemde Galatabrug om met een hengel zijn brood te verdienen. De ene dag heeft hij een goede vangst, de andere dag een mindere. Zo is het leven.

Mustafa, zo heet deze jonge visser, is een van de mensen uit de provincie die maar met moeite zijn hoofd boven water kan houden in Istanboel. Maar Mustafa werkt tenminste op een mooie en bekende plek die bruist van het leven. 

Lees het hele artikel →

BB3D #6: De vluchtelingenhelper

Maker: Mitra Nazar

Iedere dag komt Petar Bojović naar het park achter het busstation in Belgrado, de hoofdstad van Servië. De mensen in Belgrado noemen het ook wel ‘het Afghanenpark’ vanwege de vele vluchtelingen die daar bivakkeren.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #5: Indiase popster met lef

Maker: Aletta André

Een klein dun meisje dat met een leren jack vol zelfvertrouwen en trots zingt over haar lage afkomst. Ginni Mahi is een ware sensatie in India. In haar liedjes roept ze op tot zelfrespect en eenheid. 

Lees het hele artikel hier →

BB3D #4: De zwerfvuilfilmer

Geluid, foto en beeld: Michiel Driebergen
Met extra beeld van: Mikołaj Musialik

De zeventienjarige Alex Tsjapaj woont in Krakau, een van de meest vervuilde steden van Europa. Hij wil filmmaker worden, om de Polen bewust te maken van het belang van milieu- en natuurbescherming.

Lees het hele artikel hier →

BB3D #3: Talibankinderen van het zelfmoordpad af in Pakistan

Maker: Wilma van der Maten

En daar staat hij dan. In een drukke moskee, met een zweterige vinger op de knop. De jonge Abas (niet zijn echte naam) kreeg van de Taliban de opdracht zichzelf en de biddende mensen op te blazen. Zo zou hij een martelaar worden van de jihad, en in het hiernamaals een beter leven hebben dan op aarde.
Maar Abas voelt dat er iets niet klopt. Ongelovigen bidden toch niet?

Lees het hele artikel hier →

BB3D #2: Moederliefde in tijden van zika

Makers: Katy Sherriff en Rafael Martins (fotograaf)

Tienermoeder Anjinha Gomes da Silva moest niks weten van haar dochtertje Lara toen ze werd geboren. Lara had een veel te klein hoofdje dat de artsen pas na de bevalling opmerkten. “Ik kon alleen maar huilen toen ik haar voor het eerst zag en wilde haar niet vasthouden”, vertelt Anjinha op haar slaapkamer in het dorp Itapissuma aan de kust van de Braziliaanse deelstaat Pernambuco. “Pas na vijf dagen in het ziekenhuis heb ik haar in mijn armen genomen en werd ze stil. Toen heb ik haar pas kunnen accepteren.”

Lees het hele artikel hier →

BB3D #1: De jonge patriotten van Marine

In de eerste BB3D een portret van de 20-jarige Mathilde Robert. Sinds haar vijftiende is zij militante bij de jonge patriotten-beweging van het Front National, een extreemrechtse politieke partij die haar met de paplepel is ingegoten.

Lees het hele artikel hier →

BB3D is gemaakt door de correspondenten van VPRO Bureau Buitenland voor npo3.nl.

Credits

Editor: Jos Verduyn Lunel

Audio: Alfred Koster

Voice-over: Roosmarijn Reijmer

Eindredactie: Herman Schulte Nordholt

Idee: Stefan Heijdendael