In zes afleveringen nemen Rob Timmerman en Laura Stek de luisteraar mee in hun zoektocht naar Sarah. Daarbij stuiten ze op grote en kleine vragen, op voor- en tegenstanders van reddingsmissies, en ontmoeten ze migratie-experts, ambtenaren en ervaringsdeskundigen. Daarnaast wordt de luisteraar via unieke geluidsfragmenten getuige van de reddingen vanaf het schip. Rauw, intiem en dicht op de huid. 

Sinds zijn eerste missie in 2016 heeft reddingswerker Rob Timmerman veel zien veranderen. In 2015 werden Europese reddingsacties nog massaal gesteund. Zeven jaar later sluit Europa de grenzen, worden hulpinitiatieven van ngo’s bemoeilijkt, zijn er migratiedeals met landen als Tunesië en Libië gesloten en worden mensen op de vlucht onrechtmatig teruggeduwd. Terwijl politici discussiëren over migratie en asiel, ziet Rob vanaf het schip nog altijd mensen verdrinken. Op moeilijke momenten verschijnt het beeld van Sarah op zijn netvlies.

Linelle Deunk

'Tijdens de redding kreeg ik Sarah vredig slapend in mijn handen gedrukt. Ze sliep door alle hectiek heen en is als onbeschreven blad Europa binnengekomen. Voor mij is zij het gezicht geworden van al die duizenden mensen die ik op zee ben tegengekomen. Afkomst is voor mij irrelevant, evenals de vraag of iemand asiel krijgt. Ik houd me simpelweg aan alle wetten van de zee en zie mezelf als een ambulancemedewerker. Sinds 2014 zijn er meer dan 30.000 mensen verdronken, dat kan toch geen oplossing zijn?'

Rob Timmerman

Laura krijgt thuis via ongefilterde audioberichten mee wat Rob aan boord meemaakt. Ze ziet de verhitte debatten op tv, en probeert de feiten van politieke meningen te onderscheiden. Hoe zit ons Europese migratiebeleid in elkaar en wat zijn de concrete gevolgen? En als iedereen het erover eens is dat de huidige aanpak niet werkt, waarom komen we dan niet tot alternatieven? 

Linelle Deunk

'Het migratiebeleid is een immens thema dat vaak abstract blijft. Door Rob werd ik op de meest onverwachte momenten geconfronteerd met de realiteit op de Middellandse zee. Bijvoorbeeld toen ik de kerstboom versierde en hij me een audiobericht stuurde over een redding met zeventien doden. Op zulke momenten wordt het contrast tussen onze levens hier en de situatie aan onze grenzen confronterend invoelbaar.'

Laura Stek

Waar is Sarah? is een productie van Prospektor in coproductie met VPRO en kwam tot stand met steun van het NPO-fonds.

De zes delen zijn vanaf 16 november te vinden op NPO Luister en de podcastapps.
Vanaf 17 november ook te horen bij Bureau Buitenland om 13.30 uur op NPO Radio 1.

aflevering 1 - Een groezelig pakketje

16 november

Laura Stek ontmoet Rob Timmerman, die zich voorbereidt op een nieuwe reddingsmissie op zee. Rob vertelt dat hij zeven jaar geleden besloot zijn baan op te zeggen om als vrijwilliger bij Sea Watch te gaan helpen. Tijdens zijn eerste missie redde hij een pasgeboren baby, genaamd Sarah, die op hem een onuitwisbare indruk maakte. Vanaf dat moment laat Sarah hem niet meer los. Rob wil naar haar op zoek om te weten wat er van haar terechtgekomen is. Laura vraagt zich op haar beurt af: waarom wil Rob dat zo graag weten?

aflevering 2 - parallelle werelden

23 november

Rob vaart op het schip de Sea Watch 3 naar de Search and Rescue zone, waar mensen in rubberen en houten bootjes in nood verkeren. Via spraakberichten houden Rob en Laura contact, zo hoort Laura hoe Rob op zee de ene redding na de andere uitvoert. Ze vraagt zich af: wat zijn nu eigenlijk de regels op zee? Met hulp van de Italiaanse researcher Angela wordt de zoektocht naar Sarah voortgezet. Rob gaat aan boord door met de reddingen. Als tijdens kerst een nieuw audiobericht van Rob verschijnt, twijfelt Laura of ze Robs parallelle werkelijkheid wel wil toelaten.

aflevering 3 - Melk en honing

30 november

Met 420 mensen aan boord varen Rob en zijn collega’s de Siciliaanse havenstad Messina binnen. Iedereen aan boord juicht, maar Rob weet: voor de meesten zal het geen sprookje worden in Europa. Rob en Laura vertrekken naar Sicilië op zoek naar Sarah, waar ze ontdekken dat zij en haar moeder waarschijnlijk Nigeriaans zijn. Laura vraagt zich af met welke reden Nigeriaanse vrouwen naar Europa komen. Ze ontmoeten de 22-jarige Mercy David, die vanuit Nigeria via Libië de overtocht naar Europa maakte. Ze werd geholpen door een mensensmokkelaar, die Europa als ‘land van melk en honing’ voorstelde. Hoe zit het met de macht van de smokkelaars en hoe moeten ze worden aangepakt?

aflevering 4 - Engelen of zondebokken?

7 december

Laura en Rob reizen naar Sicilie om af te spreken met een arts die in 2016 voor het Rode Kruis werkte. Herinnert hij zich Sarah nog? Daarnaast onderzoeken Rob en Laura hoe men in Italië aankijkt tegen reddingsmissies als die van Sea Watch. Is het beeld van reddingswerkers tussen 2016 (Robs eerste missie) en nu veranderd? Veel mensen denken dat reddingsschepen een zogenaamde ‘aanzuigende werking’ hebben, maar klopt dat wel? Op het Siciliaanse immigratiekantoor krijgen Rob en Laura nieuwe informatie over Sarah, die geen Sarah blijkt te heten…

aflevering 5 - Grip

14 december

Rob moet bijkomen van het nieuws op het immigratiekantoor. Aan boord van het schip destijds was niet één pasgeboren baby, er waren er twee, zo blijkt. Maar geen van beide heet Sarah. Rob is in de war en heeft grip en houvast nodig. In Nederland volgt de ene politieke ontwikkeling op de andere: het kabinet valt over het migratiebeleid en de Tunesiëdeal wordt gesloten. Waar Rob grip wil krijgen op een ongrijpbare situatie, gebruiken veel politici de slogan ‘grip op migratie’, valt Laura op. Wat wordt er eigenlijk met die opmerking bedoeld? 

aflevering 6 - Gift

21 december

Rob en Laura gaan naar Bologna om te spreken met een sociaal werker die mogelijk meer informatie heeft over baby ‘Sarah’. Daar loopt alles anders dan ze van tevoren hadden bedacht. Rob en Laura realiseren zich hoe zwart-wit er vaak naar migranten of vluchtelingen wordt gekeken. Je bent geslaagd of niet geslaagd. Maar veel levens blijken complexer dan die tweedeling. Zullen Laura en Rob ‘Sarah’ eindelijk vinden?

afleveringen