China heeft opnieuw een Canadees opgepakt. De arrestatie van zakenman Michael Spavor komt een paar dagen na die van een Canadese diplomaat. Eerder hield Canada op verzoek van de Verenigde Staten een Chinese topvrouw van Huawei aan. Over deze diplomatieke escalatie is te gast China-expert Henk Schulte Nordholt.
In onze wekelijkse bulletin kiezen wij voor u spraakmakende items en reportages van de afgelopen week.
Canadezen klem tussen China en de VS
De prijs voor het onthullen van genocide
Ze brachten een heel belangrijk verhaal waarin daadwerkelijk bewezen werd dat er in Myanmar moordpartijen tegen Rohingya’s plaatsvonden. Na dat verhaal van vorig jaar - dat wereldnieuws werd - over de moord op tien Rohingya mannen, kwamen Wa Lone en Kyaw Soe Oo, twee journalisten van Reuters, in grote problemen. Ze zitten sindsdien vast en zijn inmiddels veroordeeld tot zeven jaar celstraf wegens ‘spionage’. Het magazine Time noemt ze tot ‘persoon van het jaar’. Een reactie van Reginald Chua, lid van de hoofdredactie van Reuters over het wrange lot van zijn collega’s.
Turkije negeert internationale kritiek en blijft Demirtas vervolgen
Selahattin Demirtas, de voormalige leider van de Koerdische partij HDP in Turkije, werd twee jaar geleden gearresteerd op verdenking van terrorisme. Hij zat vervolgens 23 maanden in voorarrest. Het Europees Hof voor de Mensenrechten oordeelde dat Demirtas moest worden vrijgelaten. De Turkse president Erdogan zei zich niet aan het oordeel gebonden te voelen, waarna Demirtas werd veroordeeld tot ruim vier jaar cel vanwege terroristische propaganda. En daar houdt het niet op. Er hangt hem nog eens 183 jaar straf boven het hoofd. Want vandaag is er weer een andere, grote zaak tegen hem, begonnen. Europees parlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) over deze zaak en het functioneren van de Turkse rechtsstaat.
Waar blijven de rechts-populisten in Luxemburg en Walloniƫ?
Hongarije, Polen, Oostenrijk, Frankrijk, en ook Nederland: in heel Europa timmeren rechts-populistische partijen hard aan de weg. Maar er zijn nog gebieden waar dit nog niet zo wil vlotten, zoals Luxemburg, en het Franstalige deel van België: Wallonië. Hoe kan dat, en welke rol spelen de traditionele politieke partijen en media daarin? Léonie de Jonge promoveert op dit onderwerp aan de universiteit van Cambridge en is te gast.