‘Mijn man is begraven onder een zandheuvel in de achtertuin. Dat wilde hij, zodat hij met zijn graf onze grond kan beschermen’, zegt Boen. Maar het bedrijf beweert dat haar echtgenoot voor zijn overlijden had toegestemd om te vertrekken.
Weduwe Ngoen Boen weigert haar land te verkopen en met haar gezin het dorp te verlaten. Het bedrijf dat de grond in de provincie massaal opkoopt, is volgens de Cambodjaanse vrouw schuldig aan landroof.
Boen wordt juridisch bijgestaan door Elica, een activiste van milieuorganisatie Mother Nature. Bedrijven mogen mensen niet fysiek dwingen hun land te verkopen volgens de Cambodjaanse wet. ‘Door rijstvelden in te pikken of valse beloftes van compensatie te doen, weten bedrijven bewoners toch uit een gebied weg te jagen’, vertelt een woordvoerder van Mother Nature.
‘Bedrijven doen valse beloftes van compensatie om bewoners weg te jagen’ - milieuorganisatie Mother Nature.
Bovendien heeft het bedrijf dat in het dorp van Boen onverstoord zijn gang kan gaan een deal met de overheid. Maar Elica laat zich daar niet door afschrikken en gaat de strijd samen met de weduwe onverschrokken aan. ‘Ik ben weleens bang dat ze me arresteren, want wie moet haar helpen als ik in de cel zit?’
Die angst lijkt terecht. Mother Nature is in Cambodja een verboden organisatie. Om haar activisten te beschermen gebruikt de milieuorganisatie handpoppen in filmpjes.
Naast het gezin van Boen zijn er nog twee andere families over. De rest van Boens buren hebben het dorp verlaten, maar hun beloofde compensatie is nooit gekomen. Vliegvelden, hotels, casino’s, zelfs snelwegen moeten de rijstvelden gaan vervangen.
Luister naar de reportage van Kris Janssens in dit dorp. Vrijdag om 19.00 uur in Bureau Buitenland op NPO Radio 1.