Minister Suprun wil de geldstromen uit handen van corrupte bestuurders halen. Bijvoorbeeld door de dokter op een andere manier te betalen. Maar het oude systeem verweert zich, ontdekt correspondent Michiel Driebergen. In een ziekenhuis bezoekt hij dokter Natalia, die hard in aanraking kwam met de zogenoemde zorgmaffia.
Corrupte bestuurders sluizen veel geld weg in Oekraïne, ook in de zorg. Maar nu grijpt minister Ulana Suprun van Gezondheidszorg in. Het hele betalingssysteem van artsen gaat op de schop. Daarmee lijkt het alsof alle hervormingen in Oekraïne toch kans van slagen hebben. Maar correspondent Michiel Driebergen vertelt in Bureau Buitenland dat de corruptie hardnekkig is.
De directeur van het ziekenhuis, waar Natalia voorheen werkte, verdiende miljoenen door schimmige deals te sluiten rondom de verkoop van medicijnen. Helaas is dit nog steeds aan de orde van de dag in Oekraïne. Dokter Natalia kwam in opstand tegen het systeem en werd daardoor vals beschuldigd van het aannemen van smeergeld.
Directeurs verdienen miljoenen met schimmige deals
Huisarts
Toch waait er een nieuwe wind door het land. Na de revolutie gingen veel jonge ondernemers de strijd aan om het zorgsysteem van corruptie te zuiveren. Één van de grootste overwinningen is dat elke burger zich nu bij een eigen huisarts kan inschrijven. Deze huisarts wordt dan betaald per patiënt.
Inmiddels hebben zich in anderhalve maand tijd vijf miljoen Oekraïners ingeschreven bij een nieuwe huisarts, een groot succes dus.
Elke burger bij een eigen huisarts