Onder de naam Raftaar (snelheid) rijdt de vrouwelijke brigade rond met wapens, verborgen camera’s en pepperspray. “Ik voel me sterk en trots wanneer ik in mijn uniform rondrijd”, vertelt een van de agentes. Wereldwijd is New Delhi een van de onveiligste steden voor vrouwen en heeft de Indiase stad de bijnaam van ‘verkrachtingshoofdstad’.
De afgelopen jaren is het aantal jaarlijkse aangiftes van verkrachtingen, aanrandingen en beledigingen met 67 procent gestegen. Volgens een rapport van Human Right Watch ligt de oorzaak hiervan deels bij de politie. Slachtoffers worden bij hun aangifte regelmatig lastiggevallen door mannelijke politieagenten en onderzoeken verlopen langzaam.
De denkbeelden van mannen moeten veranderen, vindt een studente. “Ik word heel vaak achtervolgd door jonge mannen, ze gebruiken vieze woorden om me na te roepen.” Eerder probeerde de politie het veiligheidsgevoel van jonge vrouwen te verbeteren met onder andere een speciale hulplijn, een app voor noodgevallen, gratis zelfverdedigingslessen voor vrouwen.
Met de speciale brigade hoopt de politiecommissaris het aandeel van vrouwelijke agentes te vergroten. Het is nu acht procent en het moet dertig procent worden. “Maar dan moeten we hen wel de banen aanbieden die ze eerder niet hadden, zoals bijvoorbeeld motoragent.”