Luister hier naar der Bundescast
Een podcast van NPO Radio 1 over Duitsland en de verkiezingen
Het CDU onder aanvoering van Angela Merkel koerst aan op weer een verkiezingsoverwinning. De SPD is de gedoodverfde tweede. Wat wordt de derde partij van Duitsland? Dat lijkt nog het enige twistpunt.
In het enige directe televisiedebat tussen Merkel en Schulz, waren de kandidaten het voor Nederlandse begrippen wel heel erg met elkaar eens. Waarom houden middenpartijen als het CDU en SPD in Duitsland eigenlijk zo goed stand, zeker ook in vergelijking met omringende landen? Ligt dat aan Merkel, ligt het aan de kiezer of is het nog steeds een direct gevolg van het Duitse oorlogsverleden?
Presentator Chris Kijne (VPRO) spreekt daarover met vaste podcast-gast Otto Fricke. Hij is kandidaat-lid voor de Bondsdag van de FDP en zat eerder al voor de liberalen in het parlement. En ook met Marja Verburg, redacteur van Duitslandweb en verbonden aan het Duitsland Instituut in Amsterdam.
Volgens Marja Verburg is er sprake van een hele interessante tegenstrijdige ontwikkeling: “Het politieke midden in Duitsland is stabiel. In Nederland zijn geen grote middenpartijen meer als CDA of PvdA, maar CDU en SPD zijn nog heel krachtig. Toch is er ook een kentering gaande, een politieke verschuiving. Dus als je zegt dat het midden alleen maar stabiel lijkt, dan is dat ook waar. Je ziet ondanks de aantrekkingskracht van het midden toch een versnippering van de Duitse politiek. Zeker op het niveau van de deelstaten.” In de podcast wordt uitgebreid ingegaan op de oorzaken daarvan.
Otto Fricke wijst op recent onderzoek van de bekende Bertelsmann Stiftung waaruit ook blijkt dat Duitsland politiek nog zeer op het centrum gericht is. Links en rechts zijn er kleine uitschieters zichtbaar, maar de Duitse kiezer hecht zeer aan het centrumpartijen. En nu natuurlijk ook aan ‘Mutti Merkel’, die de belichaming is van dat centrum.
Toch signaleert ook Fricke een groei van de politieke extremen, en is het dus niet verstandig om je op dit soort onderzoeken blind te staren. Dat veel mensen de AfD nu steunen en daar openlijk voor uit durven te komen, dat is voor Duitsland echt nieuw.
Volgens Fricke is het daarom helemaal niet gezegd dat het midden straks stabiel blijft. Hij vraagt zich af of de politiek in Duitsland niet gewoon ‘een beetje achter loopt’ op Nederland…
Luister via onderstaande link naar der Bundescast, de NPO Radio 1-podcast over Duitsland en de verkiezingen.