Het conflict in Jemen is ingewikkeld. Twee of drie strijdende partijen, dat is nog wel te overzien. In Jemen zijn het er helaas nog veel meer. En dan hebben zij ook nog namen die niet veel mensen bekend in de oren zullen klinken. Om met drie namen te beginnen:
- Er is een president, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Een soennitisch politicus, die in 2012 aan de macht kwam na een verkiezing waarbij hij de enige kandidaat was. Niet echt een democraat dus. In 2015 dwongen tegenstanders hem om op te stappen en vluchtte hij naar Saoedi-Arabië. Maar al snel keerde hij terug naar Jemen, gesteund door een coalitie onder leiding van datzelfde Saoedi-Arabië.
- Er is een rebellenbeweging, de zogenaamde Houthi's. Dit zijn sjiieten die willen dat Noord-Jemen meer autonomie krijgt. Zij waren het die president Hadi vorig jaar dwongen om op te stappen, en de Houthi's zaten dan ook niet bepaald op zijn terugkomst te wachten. De Houthi's hebben verschillende gebieden van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa, en zouden steun krijgen van de Libanese beweging Hezbollah en van Iran.
- Er is een oud-president, Ali Abdullah Saleh. Ook hij streed als president tegen de Houthi's, maar nu werken Saleh en zijn aanhangers zowaar met de rebellen samen. In de chaos die het conflict veroorzaakt hopen zij namelijk opnieuw de macht te kunnen grijpen.
Behalve de drie genoemde partijen zijn er nog twee jihadistische bewegingen actief in Jemen, met namen die waarschijnlijk veel bekender klinken: Islamitische Staat (IS) en Al-Qaida. Ook zij hopen hun voordeel te halen uit het machtsvacuüm dat in Jemen ontstaan is. Net als een aantal andere bewegingen, die het conflict nog onoverzichtelijker maken.