Dit weekend zijn in Marokko duizenden mensen de straat opgegaan na de dood van visverkoper Mohsin Fikri in Al Hoceima. Hij werd geplet in een vuilniswagen in een poging zijn handelswaar te redden. De demonstranten zien zijn dood als het gevolg van de hardnekkige corruptie binnen de overheid en zijn het spuugzat. In protesten door het hele land eisen zij verandering van de regering.

Toen de 31-jarige vishandelaar afgelopen vrijdag zijn lading zwaardvis uit een vuilniswagen wilde halen sloeg het persmechanisme ineens aan en werd hij doodgedrukt. Politieagenten hadden de koopwaar weggegooid omdat in deze tijd geen zwaardvis gevangen mag worden. De demonstranten houden de agenten verantwoordelijk voor zijn dood. Direct na de gebeurtenis uitten veel Marokkanen hun afgrijzen over het politiegeweld op sociale media.

Vanaf zaterdag waren er protesten in meerdere Marokkaanse plaatsen, onder andere in grote steden zoals Rabat, Casablanca en Marrakesh. De demonstranten eisen gerechtigheid in de vorm van een onpartijdig onderzoek en een einde aan corruptie bij de politie.

Marokko-deskundige Jan Hoogland sprak hierover in Bureau Buitenland op NPO Radio 1:

‘Demonstraties zijn bijzonder’

Voor de demonstranten staat de dood van Fikri symbool voor alles wat er mis is met de Marokkaanse overheid. Zij willen meer democratie en eisen een einde aan de vriendjespolitiek en de corruptie in de regering. Het zijn dezelfde mensen die bij de afgelopen verkiezingen massaal wegbleven. Wat leidde tot een bedroevend laag opkomstpercentage.

De demonstraties van dit weekend tonen de onvrede onder de bevolking. Volgens Hoogland is de mate waarin mensen de straat op zijn gegaan ongekend: “Dat door het hele land heen gedemonstreerd wordt is vrij bijzonder. Dat is vijf jaar geleden voor het laatst geweest, in 2011, dat dat gebeurde.” 

Revolutie?

De protesten in Marokko lijken op de gebeurtenissen in Tunesië van vijf jaar geleden. In 2011 leidde de dood van een fruitverkoper daar tot massale volksopstanden en uiteindelijk de revolutie die het startschot bleek voor de Arabische Lente. Hoogland denkt niet dat het Marokko zo zal vergaan: “Ik geloof niet aan de hand van wat ik nu gezien heb dat de vlam echt in de pan gaat slaan.”  Volgens Hoogland willen Marokkanen wel verandering, maar zonder geweld. Inmiddels heeft het Marokkaanse Ministerie van Justitie toegezegd dat er een onderzoek zal komen naar de dood van Fikri.

Demonstranten in Al Hoceima op 30 oktober 2016.

Ook manifestatie in Nederland

Ook hier gaan Marokkaanse Nederlanders de straat op. Aanstaande zaterdag is er een manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. “Uit loyaliteit en solidariteit aan de duizenden demonstranten die al dagenlang in tientallen steden in Marokko demonstreren. Maar wij willen ook hier in Nederland het Nederlandse volk voorlichten over wat de situatie is in Marokko,” vertelde één van de initiatiefnemers in Nieuws en Co.