In de nieuwe VPRO-serie Droomland Amerika reist voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal door de Verenigde Staten op zoek naar het land dat Obama achterlaat voor zijn opvolger. Elke week kijkt Bureau Buitenland vooruit naar de aflevering en bespreekt het thema dat daarin centraal staat: van een worstelend stadje in Vermont tot de meest gewelddadige wijk van Chicago.

Vanavond spraken vaste gast en oud-Amerika correspondent Arjan van Veelen met onderzoeker Amerikaanse geschiedenis Mark Leon de Vries, van de Universiteit van Leiden, over de Chinese migratie in Californië en de veranderingen die de toestroom van rijke Chinese nieuwkomers teweegbrengt aan de westkust, zo ook in Arcadia, een voorstad van Los Angeles. Luister het gesprek hieronder terug.

Beverly Hills voor Chinese families

In het Chinees noemt men Amerika 'Meiguo', dit betekent: 'Prachtig land' – deze opvatting is af te zien aan de massale Chinese migratie naar het land. In Californië komen op dit moment twee keer zoveel migranten binnen uit Azië dan uit Latijns-Amerika. Het merendeel van deze migranten is Chinees. De welvarende voorstad Arcadia geeft goed weer hoe voormalig overwegende blanke wijken veranderen door de toenemende mate van Chinese immigratie.

Arcadia groeide de afgelopen jaren uit tot een trekpleister voor rijke Chinese families. In 2014 noemde de Los Angeles Times de voorstad het nieuwe ‘Beverly Hills’ voor Chinese families. In korte tijd moesten de bescheiden Californische huizen in deze buurt plaatsmaken voor extravagante villa’s met opvallende oprijlanen en protserige versieringen. Gebouwd dicht aan de straat om extra op te vallen, en -vaker met dan zonder- ingebouwde thuisbioscoop, wijnkelder en grandioze entree. Ze weerspiegelen de Chinese uitvoering van de Amerikaanse droom. Hard werken, goed leven en veel geld uitgeven.

Chinees-Amerikaanse laat haar zojuist verkregen staatsburgerschap zien

Demografische verschuiving

Gevolg is wel dat in Arcadia de huizenprijzen enorm omhoog zijn geschoten. De blanke Amerikaanse families, die zich hier ooit voor veel minder dan een miljoen dollar konden settelen, maken nu plaats voor de nieuwkomers. Deze tendens zorgt voor een verschuiving in de opmaak van de voorstad, waarbij blanken de nieuwe minderheid vormen. In 2010 had al zo’n 60 procent van de inwoners van Arcadia een Aziatische achtergrond.

De onderwijsinstellingen van Californië zijn al jaren getuige van deze demografische verschuiving. Op de campussen van de Universiteit van Californië kwam in 2012 ongeveer één derde van de studenten uit Azië. De campus van UC Irvine staat er zelfs om bekend dat 50 procent van haar bachelor studenten een Aziatische achtergrond heeft. Deze studenten komen voor het merendeel uit China. Zulke buitenlandse studenten zijn geliefd bij de schoolbesturen omdat zij het volledige studiegeld betalen, van 60.000 dollar per jaar.

Amerikaanse leerling uit de aflevering tijdens zijn Chinese les

Chinese les

Ook de scholen voelen zich geroepen om zich aan te passen aan de veranderingen op nationaal en internationaal niveau. China kende een razendsnelle industriële groei in de afgelopen jaren en heeft een toenemende economische invloed als wereldmacht. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om goed te kunnen communiceren met China als handelsland. Veel scholen bieden daarom naast de gewone vakken nu ook Chinese les aan. Californische ouders kunnen hun kinderen zelfs sturen naar zogeheten Mandarijn immersion scholen, waar kinderen vanaf de kleuterschool ondergedompeld worden in de Chinese taal door 50 tot 90 procent van de lessen in het Mandarijn te volgen. In voorbereiding op een Chinese toekomst.

 

Meer over de gevolgen van de groeiende Chinese migratie vanavond in het tweede deel van de Droomland Amerika serie van Bureau Buitenland, tussen 20:00-20:30 op NPO Radio 1.