Politicoloog en Syrië-deskundige Lambrecht Wessels is net terug uit Turkije waar hij de Syrische oppositie sprak. In Bureau Buitenland op NPO Radio 1 vertelde hij over de situatie in Syrië:
Het Syrische regeringsleger heeft grote delen van Aleppo heroverd op de rebellen. Met hulp van zijn Russische bondgenoot is Bashar al-Assad nog niet eerder zo dicht bij de overwinning geweest. Wat betekent de val van Aleppo voor de Syrische oorlog? En voor de honderdduizenden burgers die klem zitten in het door rebellen beheerst gebied in Aleppo?
Grote klap voor oppositie
Het Syrische regeringsleger neemt steeds meer wijken en gebieden in het centrum en Oosten van Aleppo in. Met behulp van het Iraanse leger, de Libanese Hezbollah en verzekerd van Russische luchtsteun is Assad’s opmars de afgelopen weken enorm versneld. Vandaag werd bekend dat de historische binnenstad van Aleppo nu volledig in handen is van het Assad's leger. De opstandelingen die al maandenlang hevig gebombardeerd worden, en grote tekorten aan voedsel en munitie hebben, worden zo verder in het nauw gedreven. Zij controleren nog een kleine kwart van de belegerde stad. Het lijkt er op dat hun dagen geteld zijn.
Als Aleppo valt zou dit een groot verlies betekenen voor de oppositie volgens Wessels: “Het is een enorme klap zowel symbolisch als militair.” Aleppo werd in 2012 ingenomen door de rebellen, daarmee verspreidde de revolutie zich naar de grootste stad van Syrië.
Burgers zitten klem
Burgers die nog in Oost-Aleppo zijn worden opgejaagd door de opmars van het Syrische regeringsleger. Bureau Buitenland sprak met de directeur van de White Helmets, een geroemde hulporganisatie die nog steeds werkzaam is in de belegerde rebellengebieden, over de levensbedreigende situatie: “Het regime is dichtbij, het is totale chaos hier, veel gewonden, doden, veel lijken en het worden er steeds meer. Vanwege de bommen kunnen we ze niet weghalen. Er komen steeds meer mensen bij in de rebellenwijken. We zitten met ongeveer 200.000 mensen opgesloten.”
De rebellen hebben gevraagd om een staakt-het-vuren om gewonden te kunnen evacueren. Maar afgelopen weekend toen dit in de VN Veiligheidsraad werd besproken hebben zowel Rusland als China hier een veto tegen uitgesproken. Volgens Rusland zou dit de rebellen tijd geven om te hergroeperen.
‘Oost-Aleppo dreigt één groot kerkhof te worden’
Hulporganisaties vrezen grote aantallen burgerdoden. Wessels: “Je krijgt sowieso heel veel civiele doden. Iedereen zit zo dicht op elkaar. Men is doodsbang voor grote moordpartijen.” Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er minstens 319 mensen, waaronder 44 kinderen, omgekomen in Oost-Aleppo sinds de start van het offensief drie weken geleden.
Stephen O'Brien, ondersecretaris-generaal van de VN en verantwoordelijk voor humanitaire crises, waarschuwde vorige week voor het bloedbad dat zal worden aangericht als burgers niet worden ontzien. “We smeken alle betrokken partijen om de burgers in bescherming te nemen, anders dreigt Oost-Aleppo één groot kerkhof te worden,” zei hij in de VN-Veiligheidsraad.
‘Tien tot twintig jaar lang guerrillaoorlog’
Als het President Assad lukt om de rebellen uit alle door hen bezette gebieden te verjagen betekent dit zeker niet het einde van de oorlog volgens Wessels: “Ik denk dat het dan tien of twintig jaar lang guerrillaoorlog wordt.” Iets waar een deel van de oppositie altijd al voor pleitte. “Dat blijft ook geen stabiele situatie. Dus op lange termijn mag je toch hopen dat er een politieke oplossing zal komen.”
Luister ook naar Bureau Buitenland op dinsdag 6 december over Assad's offensief op Aleppo: