Bij het beroep wetenschapper denk je al gauw aan een labjas, een veiligheidsbril, een reageerbuis en een groot, wit laboratorium. Dit klopt vaak ook wel, maar vooral het bouwen en runnen van een laboratorium gaat doorgaans flink in de centen zitten. Toch wordt er ook op plekken waar er veel minder geld en middelen beschikbaar zijn vooruitstrevende wetenschap bedreven.
‘Als je weinig middelen tot je beschikking hebt, moet je juist heel erg slim zijn om wetenschappelijke dingen te kunnen doen,' aldus Van der Laan in Bureau Buitenland. ‘Moderne wetenschappers die in Afrika werkzaam zijn hebben vaak niet de technologie die je hier zou vinden in een standaard lab.' Creativiteit wordt dus nog belangrijker dan het in de ‘gewone’ wetenschap al is.
Een heel mooi voorbeeld volgens Van der Laan is dat van een masterstudent in Ghana die, om weefsel in een petrischaaltje te kweken, gedistilleerd water nodig had. Dit is heel duur, met name omdat het aan strenge eisen moet voldoen om zo de experimenten betrouwbaar genoeg te kunnen laten zijn. De student bedacht samen met een technicus een manier om via de airconditioning gedistilleerd water af te tappen. Ze verfijnden hun methode totdat het water precies voldeed aan alle wetenschappelijke eisen.