Correspondent Tijn Sadee spreekt over de verplichte herverdeling van vluchtelingen in Europa dat doorgaat, ondanks het heftige verzet van een viertal Oost-Europese landen. Wat zijn daar de gevolgen van?
(5 min.)
De afgelopen tijd is de vluchtelingenstroom het gesprek van de dag. Hieronder een overzicht van de reportages die Bureau Buitenland de afgelopen weken maakte met betrekking tot dit onderwerp.
Correspondent Tijn Sadee spreekt over de verplichte herverdeling van vluchtelingen in Europa dat doorgaat, ondanks het heftige verzet van een viertal Oost-Europese landen. Wat zijn daar de gevolgen van?
(5 min.)
De oorlog in Syrië is nog in volle gang. Kan er nog wel iets gedaan worden om aan de verschikkingen in Syrië een einde te maken? En door wie dan, nu ook de Russen zich zo nadrukkelijke in het strijdtoneel begeven? Daarover hoor je Midden-Oosten journalist bij Trouw, Ghassan Dahhan. (10 min.)
8 september: “We kunnen de Golfstaten verwijten dat ze te weinig mensen opvangen, maar dat neemt onze eigen verplichting niet weg om vluchtelingen op te vangen", zegt Nanda Oudejans, rechtsfilosoof aan de Universiteit Tilburg. Zij promoveerde op de internationale bescherming van vluchtelingen. Volgens haar is er veel onbegrip over de verantwoordelijkheid van staten ten opzichte van vluchtelingen. (8 min.)
9 september: Hoe kijken de strijdende partijen in Syrië zelf, waar zoveel mensen wegvluchten voor de oorlog, eigenlijk tegen deze leegloop aan? In hoeverre plaatst de grote trek het Kalifaat bijvoorbeeld voor problemen. En hoe zit het in de gebieden die onder controle zijn van de rebellengroepen? Te gast is IS-deskundige Abdou Bouzerda. (8 min.)
25 augustus: “Er dient een Europese standaard voor opvang te komen en een standaard voor terugkeerbeleid.” Dat zijn de woorden van Angela Merkel en François Hollande na hun korte treffen gisteren. Frankrijk worstelt met migrantenstromen die het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk willen oversteken en Duitsland krijgt 40% van alle asielaanvragen. En zo kan het niet langer volgens de twee regeringsleiders. Ondertussen borrelt de onvrede bij de lidstaten aan de buitengrenzen van de Europese Unie. We gaan met Europa-deskundige Flora Goudappel praten over het nieuwe asielplan. (11 min.)
16 september: Ook de koning had het er over in de jaarlijkse troonrede. 'Opvang in de regio' is hét toverwoord waarmee wij de komst van honderdduizenden Syrische vluchtelingen naar Europa proberen te bezweren. Maar de organisaties die deze opvang in de regio verzorgen kampen met schrijnend geldtekort en moeten bezuinigen. Hoe kan dat als iedereen het steeds over het belang van opvang daar heeft? Daarover een gesprek met Christian Mommers van Amnesty International. (11 min.)
16 september: Een aantal Oost-Europese landen liggen dwars bij het vinden naar een oplossing voor de vluchtelingencrisis. Zo zegt de premier van Slowakije geen moslims te willen opnemen. Tijn Sadée sprak in Brussel de Slowaakse oud-minister van Buitenlandse zaken, Eduard Kukan. (6 min.)
9 september: Van Griekenland naar Duitsland blijft de stroom vluchtelingen, met name Syriërs, aanhouden. France-24 correspondent Fernande van Tets reist met ze mee vanuit Griekenland naar Calais. Vandaag een update vanuit Frankrijk. (6 min.)
8 september: Op het Griekse eiland Lesbos loopt de situatie compleet uit de hand. Volgens nieuwe cijfers van de Verenigde Naties bevinden zich daar nu zo’n 25.000 vluchtelingen op een bevolking van 85.000. Vanmiddag aangekomen op Lesbos is Simone Filippini, directeur van Cordaid. (5 min.)
2 september: In de Balkanroute, die vluchtelingen afleggen van Turkije naar Europa, is Belgrado een belangrijke rustplek. Correspondent voor France24 Fernande van Tets reist de hele Balkanroute voor de Franse omroep en is op dit moment in Belgrado. (5 min.)
1 september: De roep om een veilige zone in Syrië klinkt opnieuw. De Turken koesteren die wens al veel langer, maar zijn achter de schermen daarover nog in gesprek met de Amerikanen. Zo'n zone zou tegen de Turkse grens moeten liggen in gebied waar nu nog IS en andere rebellen tegen elkaar vechten. Precies aan de andere kant van de grenslijn ligt de Turkse plaats Kilis. In die stad wonen inmiddels meer Syrische vluchtelingen dan Turkse inwoners. Journalist Hans Jaap Melissen bezocht Kilis om te zien of men daar uitkijkt naar zo'n zone. (13 min.)
26 augustus: Multimiljonair Jason Buzi uit de VS komt met een radicaal antwoord op de vluchtelingencrisis: Refugee Nation. Een nieuw land voor alle vluchtelingen.De Amerikaanse vastgoedhandelaar is al begonnen met het inzamelen van geld voor dit ambitieuze project. Maar hoe serieus moeten we dit plan voor een nieuwe natie nemen? Abdou Bouzerda belde met Jason Buzi. (3 min.)
25 augustus: De Hongaarse regering heeft vandaag bij de EU geklaagd dat ze meer geld nodig hebben om de stroom vluchtelingen op te vangen. De toestroom heeft geleid tot een grote druk op de Hongaarse opvangcentra en een opleving van xenofobie in het land. Een van de oplossingen van de huidige regering was de bouw van een groot hek langs de grens met Servië. We praten over de problematiek met correspondent Roeland Termote in Boedapest. Hij was afgelopen weekend bij het hek om een reportage te maken. (9 min.)
19 augustus: Van oudsher kent Duitsland een open houding ten aanzien van migranten en vluchtelingen, maar de weerstand neemt nu hard toe. Dit jaar werden al meer dan 200 hate crimes tegen migranten gemeld. Geregeld worden asielcentra in brand gestoken. In ons Eurobureau praten we over het wankelen van de Duitse Wilkommenskultur met twee specialisten: Huub van Baar, verbonden aan de Universiteit van Giessen, en Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. (19 min.)
8 juli: Niet eerder maakten zoveel migranten en vluchtelingen de oversteek via de Middellandse Zee. Nu het aantal doden drastisch toeneemt, is iedereen is het er over eens dat de humanitaire ramp op zee moet stoppen. Maar de vraag is hoe. Waarom lukt het Europa zo lastig om een eensgezind antwoord te vinden? In de studio zitten NRC-journalist Marc Leijendekker en migratiedeskundige Leo Lucassen. En we Skypen met correspondent Ruth Vandewalle, zij bracht het vluchtelingenprobleem in kaart vanuit Libië. Foto: MOAS (49 min.)
9 juli: Sinds het geweld tegen Rohingya’s in 2012 in Birma oplaaide, nam de vluchtelingenstroom richting Thailand, Maleisië en Indonesië enorme proporties aan. En dan zijn er ook nog de Pakistanen, Sri Lankanen en Iraniërs die via Indonesië Australië proberen te bereiken. Een thema-uitzending met Yola Verbruggen, correspondent in Myanmar en Melle Garschagen, correspondent voor NRC Handelsblad en RTL Nieuws in Zuidoost-Azië. (42 min.)