Het gebedshuis in het zuidwesten van het land is onderdeel van het kwartier van een speciale veiligheidseenheid van het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken. Alle slachtoffers zijn volgens de zender Al Jazeera werknemers van deze overheidsdienst. "Ze moeten bij deze specifieke aanslag hulp van binnenuit hebben gekregen. Dat kan haast niet anders," zegt arabist en kenner van Saoedi-Arabië Leo Kwarten in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. De moskee is onderdeel van een streng beveiligde compound in de stad Abha, volgens Kwarten.
Het duurde niet lang voordat de Islamitische Staat de aanslag opeiste. Op Twitter plaatste de jihadistische organisatie een verklaring waarin ze stelde dat de slachtoffers een legitiem doelwit waren vanwege hun werk voor het Saudische regime dat met het Westen collaboreert. Leo Kwarten: "De troepen van Binnenlandse Zaken zijn ook echt een doelwit van IS. Zij hebben afgelopen jaren duizenden IS -en al-Qaeda-sympathisanten opgepakt en gemarteld." Volgens de arabist is deze aanslag een 'game changer’ wat betreft de ontwikkelingen in Saoedi-Arabië. Eerder waren ook al aanslagen op sjiitische moskeeën, maar de aanval op dit specifieke (soennitische) doel is nieuw. "Ik vermoed dat we meer van dit soort aanslagen gaan zien. En uiteraard komt nog de reactie van Saudische veiligheidsdiensten die meer mensen zullen gaan oppakken. Zo heb je de vicieuze cirkel waarin IS gedijt."
Saoedi-Arabië heeft één van de hoogste aantallen uitreizende jihadisten naar Syrië en Irak. Het regime maakt zich al langer zorgen over de dreiging die vanuit Islamitische Staat uitgaat. De zelfverklaarde kalief al-Baghdadi dreigt al langer met een geweldcampagne tegen het Saudische koningshuis. Naast de vertrokken jihadisten zijn er ook velen sympathisanten in het land die zich laten inspireren door IS.
Het Saudische koninkrijk werd gisteren weer opgeschrikt door een bloedige aanslag. Zeker vijftien mensen zijn omgekomen toen een zelfmoordenaar een bom liet afgaan in een moskee.