Voor wie in Oeganda nog niet wist dat Rachael Kungu (36) op vrouwen viel, wreef boulevardkrant Red Pepper het er met een opvallende voorpagina nogmaals goed in: dit zijn de 200 bekendste homo's van Oeganda.
'Overdag hetero, 's nachts homo'. Rondom de invoering van de anti-homowet stonden de Oegandese kranten bol van dit soort lijsten. En omdat Rachael dankzij haar carrière als DJ en hiphop-artiest een bekend figuur is in het Oegandese nachtleven mocht haar naam niet ontbreken.
Hoe is het om te leven in een land waar niet alleen je buurman maar ook de wet zich tegen je keert? In Bureau Buitenland een bijzonder portret van Rachael en haar vriendin Melanie; een lesbisch stel dat in Kampala dagelijks de homofobie in eigen land moet trotseren.
EXPOSED!
nep-echtgenoot
Rachael woont samen met haar vriendin Melanie (30) en hun vijfjarige zoontje in een roze huis in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Toen begin dit jaar de anti-homowet werd ingevoerd, ontving het stel een golf aan dreigement en zijn ze een tijdje ondergedoken.
Rachael raakte bovendien een aantal belangrijke opdrachtgevers kwijt en Melanie heeft tijdelijk een 'nep-echtgenoot' in de arm genomen, van wie ze foto's bewaart in haar portemonnee.
'Bescherm onze kinderen'
Homoseksualiteit was al verboden in Oeganda, en in februari werd daar na jaren van gesteggel een schepje bovenop gedaan: president Yoweri Museveni ondertekende de omstreden anti-homowet.
Maar deze zomer kwam er goed nieuws: dankzij de inspanning van activisten en mensenrechtenorganisaties werd de wet van tafel geveegd. Maar dit was slechts op technische gronden – en niet om morele redenen.
En als het aan een groep parlementsleden ligt, duurt het niet lang meer voordat de anti-homowet opnieuw wordt ingevoerd.
NRM-politicus Medard Bitekyerezo is daar een van. Hij verzet zich met hand en tand tegen 'homo-invloeden' uit het westen, die volgens hem schadelijk zouden zijn voor kinderen.
Hij is een van de ontwerpers van de nieuwe anti-homowet. Oeganda is volgens hem een land met Afrikaanse waarden, en dat moet met sterke regels bekrachtigd worden. Want dat is wat veel homoseksuelen zouden doen; kinderen rekruteren op scholen, en hen homoseksualiteit aanleren.
Bitekyerezo is een van de ontwerpers van de nieuwe anti-homowet, welke binnenkort aan het parlement zal worden voorgelegd. Volgens mensenrechtenadvocaat Nicholas Opiyo zou deze 'nog erger zijn dan de vorige'.
Eigenlijk wilde Rachael rapper worden, maar eind jaren '90 zette een club haar achter de draaitafels en groeide ze uit tot een van de grootste DJ's van Oeganda. Nu ze in haar achtertuin een eigen opnamestudio heeft waagt ze zich weer in de wereld van hiphop.
Alle muziek in de reportage is door haar geproduceerd. Luister hieronder naar het nummer Conductor, wat gaat over bestuurders van matatu's (minibusjes).