Tommy Wieringa introduceert 'Joe Speedboot'

Joe Speedboot

hoe werkt het?

Hoe werkt de boekenclub?

  1. Download gratis de Brommer op zee app in je appstore of playstore.
     
  2. In de app vind je exclusieve notities van de auteur en kan je met andere lezers in gesprek. Alle updates rondom de boekenclub vind je in onze Facebookgroep.
     
  3. Lees je het boek liever op papier? Dat kan ook! Volg ons dan op Instagram of Facebook voor alles leesopdrachten. Of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!

Wie is Tommy Wieringa?
Tommy Wieringa (1967) is auteur van onder andere Alles over Tristan (2002), Caesarion (2009) en Dit zijn de namen (2012), dat werd bekroond met de Libris Literatuurpijs. Hij brak bij het grote publiek door met de legendarische roman Joe Speedboot (2005). We lezen als het ware de dagboeken van Fransje Hermans, die na een ongeluk in een rolstoel terecht is gekomen en in de ban raakt van een nieuwe dorpeling: Joe Speedboot.

meet-up

Op woensdag 30 juni van 19.30 uur tot 21.00 uur gaan we samen met jullie én Tommy in gesprek over Joe Speedboot tijdens onze online meet-up. Er is ruimte voor vragen, anekdotes en gedeelde leeservaringen. 

Wil je hierbij zijn? Meld je aan door je naam en woonplaats te mailen naar brommeropzee@vpro.nl, met als onderwerp 'Meet-up met Tommy'. Prangende vragen kunnen alvast meegestuurd worden. 

Let op: Vorige keer gingen de aanmeldingen heel snel, dus meld je op tijd aan!

over het boek

Joe Speedboot

Dit is het verhaal van Fransje Hermans, die na een ongeluk aan een rolstoel is gekluisterd en niet kan spreken. Hij ontwikkelt een grenzeloze fascinatie voor een nieuweling in het dorp, Joe Speedboot, een jongen die zijn eigen naam heeft verzonnen en al op jonge leeftijd vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Tussen de jongens ontwikkelt zich een betoverende dynamiek.

Joe Speedboot is een virtuoos geschreven ontwikkelingsroman, die werd genomineerd voor de onder meer de Libris Literatuurprijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil, en werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs.

leesopdrachten van Tommy

1

Waarom is Fransje Hermans in een rolstoel beland? Het ‘hoe’ kennen we: hij lag in het gras toen er een cyclomaaier over hem heen reed. Maar waarom lag hij daar? Was zijn slaap zo diep dat hij de 190 John Deere niet hoorde aankomen? Of moeten we het verstaan als een welbewuste daad, een poging om te ontsnappen aan het leven dat hem al zo vroeg teleurgesteld had?

2

Toen ik halverwege het schrijven van Joe Speedboot was, vertelde een bevriende Dominicaan me over de begeertedriehoek van Girard. Een sleutelmoment, want ik realiseerde me dat het boek vergeven was van de driehoeken. Toen ik me ervan bewust werd, ben ik het er helemaal mee gaan volstoppen, voor mijn eigen plezier, niet om de lezer ermee op te zadelen: ik wilde gewoon een zo veelkantig mogelijke kristal bouwen.

En nu is dan het moment daar om de lezer er toch mee lastig te vallen: welke driehoeken en driehoeksconstructies vind je terug in Joe Speedboot?

3

Het vliegtuig dat Joe bouwt om een naakte buurvrouw te bespieden, is geheel en al gemaakt van grote en kleine driehoeken. Een driehoek is de sterkste verbinding. Alles met meer hoeken gaat schuiven, rammelen, valt uit elkaar. Dat kun je niet hebben hoog in de lucht. Het vliegtuig speelt een uiterst belangrijke rol in het boek. Welk belang heeft het volgens jou?

4

Nu ik het boek zelf weer eens heb doorgebladerd, heb ik er opnieuw plezier van. Er is een stuwende laag waarop het verhaal zich ontrolt en de soms spectaculaire gebeurtenissen. En er is een diepere onderstroom – die zich voor mij afspeelt op het terrein van geschiedenis en voorbestemming, vrijheid en gevangenschap, wanhoop en glorie. Ik hou zelf zowel van de oppervlakte als de diepte van het boek. Bent u het eens met die waarneming over de oppervlakte en de diepte ervan? En zo ja, wat zou u de oppervlakte van het verhaal noemen, en wat de diepte?