Raoul de Jong introduceert Jaguarman

Jaguarman

hoe werkt het?

1. Bemachtig een exemplaar van het boek. 
2. Volg ons op Instagram of Facebook en schrijf je in op onze nieuwsbrief (die vind je op deze pagina!). Voor de liefhebber is er ook een speciale Facebookgroep, waar je met lezers (én Raoul!) in gesprek kunt. 
3. Begin met lezen! Wekelijks sturen we je leesopdrachten van Raoul de Jong. 

Heel februari lezen we Jaguarman van en met Raoul de Jong.

Wie is Raoul de Jong?
Raoul de Jong is is schrijver en columnist. Hij schreef onder andere voor Het Parool, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Voor zijn debuut, Het leven is verschrikkulluk! uit 2005, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. Zijn meest recente boek Jaguarman werd genomineerd voor Libris Literatuurprijs 2021. Deze maand is hij onze boekenclubhost.

over het boek

Jaguarman

Op zijn 28ste ontmoet Raoul de Jong zijn Surinaamse vader voor het eerst. Ze praten hetzelfde, bewegen hetzelfde en geloven allebei in wonderen. Dan vertelt Raouls vader hem een verhaal dat blijft hangen: een van hun voorouders, een medicijnman, kon zichzelf transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname.

De geschiedenis van deze voormalig Nederlandse kolonie is er een van duisternis en slavernij, maar wie goed zoekt vindt ook veel hoop en levenskracht. Raoul zelf is het levende bewijs: zijn voorouders hebben op de een of andere manier overleefd. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij kennismaakt met Surinaamse schrijvers, denkers en verzetshelden, ontdekt hij dat de kracht van de jaguar onmisbaar is geweest voor het land, en beseft hij hoeveel ieder mens daarvan kan leren.

Met Jaguarman, geschreven als een avonturenroman, brengt Raoul de Jong een prachtige hommage aan het land van zijn vader.

leesopdrachten van Raoul

1

Voordat je begint met lezen, maken we even de balans op. Wat weet jij van Suriname? Waar komt er in je op als je aan Suriname denkt? En als je roots hebt in Suriname: wat weet je van je voorouders en hun krachten?

2

"In Nederland zijn we eigenlijk betaalde slaven’, zei de vrouw naast me, in het vliegtuig naar Suriname. ‘We hebben geen bewegingsvrijheid en we beseffen het niet eens. Je hebt nooit een adempauze, je hebt alleen werk en ‘avonds een glas wijn en Netflix om bij te komen, en de volgende dag begint alles weer opnieuw."

Ik heb dit opgeschreven, omdat dit klopt. Klopt dit ook voor jou?

3

Het boek is voor mij een ode aan alle Surinaamse schrijvers die mij voorgingen. Ik quote in het boek veel van die schrijvers. In De menschetende aanbidders der zonneslag wordt beschreven dat toeval niet bestaat. De grap is dat ik sinds Jaguarman is verschenen veel mailtjes heb gekregen van mensen die rare dingen hebben meegemaakt. Zijn er bij jou ook rare dingen gebeurd?

4

“De geschiedenis wordt geschreven door de winnaars, Jaguarman. Misschien moeten we daar aan toevoegen: de toekomst wordt bepaald door de mensen wiens verhalen wij geloven.”

Het is voor mij één van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd en jullie ook wilde leren. Welke verhalen brengen ons in beweging?

5

De laatste opdracht is een doe-opdracht. Ik heb dit boek niet alleen geschreven omdat ik wilde dat jullie het zouden lezen, maar vooral zodat jullie iets zouden doen!

"'Wees niet bang voor je superkrachten. Gebruik ze. Ga naar buiten. Maak het mooier. Dat heeft wel degelijk zin. Eén mens kan het verhaal veranderen. Weet hoe mooi je bent. En vergeet niet te dansen. Amen.'"