30 jaar Dutch Dance bij de VPRO

Najaar 2018 is het precies 30 jaar geleden dat in Nederland een nieuwe muziekstroming aan een opmars begon die zijn gelijke niet kent. Niemand kon toen vermoeden dat Dutch Dance zou uitgroeien tot één van Nederlands grootste exportproducten. Drie decennia dance: de VPRO besteedt er uitgebreid aandacht aan met een drieluik op NPO 3, podcasts en een website vol interviews en archiefmateriaal.

30 jaar Dutch Dance is verkozen als een van de 10 beste verhalende journalistieke producties ('Meestervertellers') van 2018 in Nederland en Vlaanderen door de Stichting Verhalende Journalistiek.

NPO 3

30 jaar Dutch Dance

In het drieluik 30 jaar Dutch Dance vertellen tientallen hoofdrolspelers van drie decennia dance gezamenlijk het verhaal, ondersteund met uniek archiefmateriaal. Van extravagante RoXY-feesten tot DJ Tiësto die eind jaren 90 zijn eerste tracks maakt op zijn zolderkamer.

Bekijk de afleveringen op NPO 3 via de onderstaande buttons.

Deel 1: Pionieren

Het eerste deel van 30 jaar Dutch Dance gaat over de pioniersjaren: van de kennismaking met het nieuwe fenomeen house in clubs tot de eerste illegale raves in verlaten loodsen en tunnels en van de invloed van de nieuwe partydrug xtc tot de eerste grote hits. Met onder anderen Eddy de ClercqPaul ElstakDJ MarcelloJoost van BellenDJ Dimitri en Lady Aida.

Deel 2: Harder, harder, harder

Het tweede deel vertelt het verhaal van de grote doorbraken, de opkomst van festivals (Thunderdome, Dance Valley), de commercialisering en het typisch Nederlandse fenomeen gabber. Met onder anderen Duncan Stutterheim, DJ Dano, DJ Rob, Paul Elstak en Saskia Slegers (Miss Djax).

Deel 3: De wijde wereld

In het derde en laatste deel zien we hoe nieuwe stromingen binnen de dance bedacht worden en de verzakelijking doorzet. Een nieuwe generatie dj’s, organisaties en clubbers neemt het roer over en stuwt de populariteit van dance naar ongekende hoogte, ook in de VS. Met onder anderen Armin van Buuren, Hardwell, Laidback Luke, Ferry Corsten, Benny Rodrigues en Wouter Taveccchio.

Regisseur Sacha Vermeulen: 'Er zitten zo veel mooie verhalen en anekdotes in die 30-jarige geschiedenis: over kleine en grote feesten, over saamhorigheid, drugs en alle gekkigheid. Nederlanders zijn pioniers geweest indertijd en zijn dat nu eigenlijk nog steeds, met wereldwijd succes. Een waanzinnig mooi verhaal dat nu eindelijk eens in z'n geheel verteld gaat worden.'

Podcasts

Rewind - sleuteldagen uit de Nederlandse dancegeschiedenis

In het kader van 30 Jaar Dutch Dance komt VPRO 3voor12 met de 5-delige podcastserie Rewind. Iedere aflevering zoomt in op een specifieke dag en vertelt zo het verhaal van drie decennia dance van binnenuit.

Deel 1: 15 mei 1993 - De dag dat feestorganisatie Multigroove door de politie opgerold werd

Operatie Staartjes, zo heette de inval die de politie op 15 mei 1993 deed bij Multigroove, een Amsterdamse party-organisator. Een anti-terreurteam met zware wapens maakte een einde aan een reeks feesten die cruciaal was in de ontwikkeling van de harde stijlen, maar die ook een broeinest van drugs waren. 

Deel 2: 18 oktober 1997 – De dag dat 11.000 gabbers Antwerpen overspoelden

Eind jaren negentig bereikte de gabbercultuur een gigantisch hoogtepunt, dat zich niet door de grens liet tegenhouden. ID&T moest vanuit het hele land meer dan honderd touringcars laten rijden om de duizenden fans naar Antwerpen te rijden voor Global Hardcore Nation, een feest dat volgens velen de geschiedenisboeken in ging als het beste hardcorefeest ooit.

Deel 3: 21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde

De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravaganza feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde.

Deel 4: 23 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX

Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dancebedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?

Deel 5: 4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging

‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op maandag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Zestig uur lang duurde het afscheid, waarbij non-stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde. Een monument van de underground dance in Nederland.

Online

vpro.nl/30jaarDutchDance

Online worden de hoogtepunten uit de Nederlandse dancegeschiedenis gebundeld op een interactieve website met uitgebreid archief. Op vpro.nl/30jaarDutchDance vinden bezoekers op een interactieve tijdlijn de belangrijkste dj's, clubs, festivals en momenten en stellen zij hun eigen soundtrack samen. Ook zijn alle interviews met de hoofdrolspelers uit de televisieserie in zijn geheel terug te beluisteren. Daarnaast zijn er legendarische VPRO-uitzendingen over house van onder meer Onrust en Loladamusica terug te kijken, maar ook opnames uit het rijke 3voor12-archief van onder andere Awakenings en Amsterdam Dance Event.

vpro.nl/30jaarDutchDance
#30jaardutchdance