Er is een rijstrook afgesloten op de snelweg, ik zie geen mensen aan het werk, maar er staat een groot bord bij met de tekst: ‘Uithardend beton.’ Ik zie eigenlijk zelden zo’n uitleg met wat ze precies aan het doen zijn.

Misschien is het voor de werklui bedoeld en niet voor de gewone automobilist, maar in ieder geval is deze tekst afdoende om ervoor te zorgen dat niemand het in zijn hoofd haalt om daar te gaan rijden. Ik hoef ook niet te denken: Waarom hebben we in hemelsnaam vertraging terwijl er niemand aan het werk is? Nee, uithardend beton, je kent het wel. Eigenlijk bevalt me die specifieke uitleg wel. Voor algemene ‘wegwerkzaamheden’ is het moeilijker begrip op te brengen dan voor die duidelijke klussen. ‘Overhangende bomen moeten gesnoeid anders vallen ze op uw auto.’ Natuurlijk, graag, snoei maar, ik wacht wel even.


In Amsterdam is ergens een leuning bij een paar huizen, waar nooit fietsen aan worden vastgemaakt, door een bordje met de tekst: ‘Geen fietsen aan vastmaken, oude mensen gebruiken dit als ondersteuning.’ Het gewone verbod tegen fietsen wordt alom genegeerd, maar voor deze heldere reden kan iedereen begrip opbrengen.


Prettig dat de simpele waarheid soms het beste werkt. Wat dat betreft ben ik helemaal voor sigarettenpakjes met een bijsluiter waarin de feitelijke risico’s staan. Beter dan de afschuwelijke foto’s die er nu op staan en veel minder goed blijken te werken dan verwacht. Het is nu eenmaal te gemakkelijk om ze te zien als de horror-uitzondering. We zien vooral de bedoelde boodschap: plaatje om u af te schrikken. Waarschijnlijk schrik je rokers meer af met droge feiten dan met foto’s die je wel negeren moet. Ik rook niet, maar ik zie die pakjes wel en ik erger me meer aan die foto’s dan aan rokers. Ik vind het schadelijk als mensen worden afgebeeld als hun ziekte. Ik bekijk ze niet al te goed, ik weet wel beter. Hoe ouder je wordt, hoe beter je wordt in negeren. Mijn dochter kan dat nog niet zo goed. De lege sigarettenpakjes liggen vaak op straat, mij viel het niet eens op, totdat ze zei: ‘Ik vind de plaatjes van de sigarettenpakjes zo eng.’ Ik wist niet eens dat ze van het bestaan ervan wist. Zo heeft het roken alleen maar een extra bijwerking gekregen, die ze er ook nog wel bij kunnen schrijven: roken veroorzaakt verspreiding van nare foto’s.