Van 17 tot en met 29 oktober zendt de NPO verschillende documentaires uit met het thema online veiligheid, tijdens de NPO 3 Privacyweken. De VPRO doet ook mee en zendt de volgende documentaires uit:

United States of Secrets

De Amerikaanse overheid luistert sinds 9/11 eigen burgers af, iets wat de grondwet nadrukkelijk verbiedt. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Ex-medewerkers van de NSA, journalisten en regeringsvertegenwoordigers vertellen in de tweedelige documentaire United States of Secrets tot welke uitersten de regering ging om het afluisterprogramma onder de pet te houden.

Deel één, The Program, is vooral een reconstructie van de manier waarop de NSA in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001 het veelomvattende observatiesysteem opzette, tegen de regels in. Deel twee, Privacy Lost, laat zien hoe de geheime dienst meekijkt met de grote telecommunicatiebedrijven en zo vrijwel alle telefoon- en internetverkeer in de wereld in de gaten kan houden.

United States of Secrets: The Program
Donderdag 20 oktober, 22.35 uur, NPO 2

United States of Secrets: Privacy Lost
Donderdag 27 oktober, 22.35 uur, NPO 2

Terms and Conditions May Apply

You agreed to the following from Hyrax Films on Vimeo.

Lees jij de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid verbonden aan de website die je bezoekt, de telefoontjes die je pleegt, of app die je gebruikt? Zeer waarschijnlijk niet. Je gaat in goed vertrouwen akkoord, zelf als het betekent dat je daarmee misschien wel je ziel verkoopt. Zoiets lijkt onwerkelijk maar deze contracten maken het bedrijven en overheid wel steeds makkelijker persoonlijke informatie te gebruiken voor allerlei doeleinden. Waar ga je eigenlijk werkelijk mee akkoord als je de button 'akkoord' hebt aangeklikt?

Via interviews met futurologen en deskundigen op het gebied van (internet) technologie, zoals hoofd technologische ontwikkeling van Google Ray Kurzweill, Facebooks Mark Zuckerberg of Barrett Brown van de Hackersgroup 'Anonymous', probeert Terms and Conditions May Apply duidelijk te maken dat onze privacy op internet zich op een hellend vlak bevindt. Deze verontrustende gedachte laat zien dat we, zonder er ons van bewust te zijn, muisklik na muisklik, steeds opnieuw gegevens achterlaten die iedere online beweging vastlegt. Zo kan een onschuldige tweet er toe leiden dat een jonge Ierse toerist de toegang tot de VS wordt geweigerd of dat je via reclamefolders gericht aan je dochter erachter komt dat zij zwanger is.

3Doc: Terms and Conditions May Apply
Donderdag 20 oktober, 22.52 uur, NPO 3

Super Stream Me

In een wereld waarin steeds meer van onszelf online gedeeld wordt, vragen  Tim den Besten en Nicolaas Veul zich af: hoe belangrijk is privacy nog? Om daar achter te komen gingen Tim en Nicolaas het psychologisch experiment Super Stream Me aan waarin ze hun levens achttien dagen lang openbaar maakten; van wc-bezoek tot aan een sessie bij de psycholoog.

Bewapend met een camera, die in directe verbinding stond met een livestream op vpro.nl/superstreamme, streamden zij 24 uur per dag hun leven. 400.000 mensen bezochten de website en de beelden werden nationaal en internationaal bekeken en gedeeld. Hun locatie, hartslag en het aantal kijkers was real-time in beeld te zien. Emoties werden gevangen in data en ze stonden via social media in live verbinding met de kijkers, die voortdurend reageerden op hun doen en laten. Daar gingen zij langzaam aan ten onder; na vijftien dagen is het experiment vroegtijdig beëindigd vanwege de te heftige invloed van het gebrek aan privacy.

Super Stream Me - de bingewatchversie is een terugblik op het livestream-experiment. Wat doet het met Tim en Nicolaas en hun omgeving als je alles uit je hele leven ‘deelt’ en geen controle meer hebt over wie 'wat' van je weet en alles wat je doet openbaar is? Wie ben je nog zonder privacy? Deskundigen, waaronder filosoof Rob Wijnberg en neuropsychiater Theo Compernolle geven toelichting op de privacyloze periode van Tim en Nicolaas. Wat zijn de emotionele en fysieke gevolgen terwijl ze voortdurend worden bekeken en beoordeeld?

Super Stream Me - de bingewatchversie
Donderdag 27 oktober, 22.20 uur, NPO 3

We Live in Public

Wanneer internetpionier Josh Harris in 1999 zijn streaming-TV-netwerk verkoopt, levert hem dat 95 miljoen op. Hij besluit het geld te gebruiken om een sociaal experiment uit te voeren, waarbij honderd bewoners drie maanden lang samenleven in een aangepaste kelder, ergens in New York.

Eten, slapen, douchen, wc bezoek en seks, alles wordt genadeloos vastgelegd door de camera. Regisseur Ondi Timoner was een van de  bewoners. Nadat dit experiment op een mislukking is uitgelopen besluit Harris zichzelf en zijn vriendin in hun woning 24 uur per dag met camera’s volgen. Maar ook dit project ontspoort volledig.

3Doc: We Live in Public
vrijdag 28 oktober, 23.35 uur, NPO 3

meer informatie

Wil je meer weten over de programma's die de NPO uitzendt tijdens de Privacyweken? Kijk dan hier. Tijdens de Privacytest op maandag 17 oktober (21.30 uur, NPO 3) schuiven Tim en Nicolaas ook aan.