Het is gelukt. De interactieve 14-18 site van de vpro/ntr is online. Deze heel speciale webapplicatie met Nederlandse oorlogsverhalen biedt ons – nu de herdenking van de Eerste Wereldoorlog al een tijdje aan de gang is – een geheel andere manier van meebeleven.
‘In het Engels heet het longread,’ zegt vpro-projectleider Laurens de Knijff, ‘daar is nog geen Nederlandse term voor omdat het hier nog nauwelijks wordt toegepast.’
Interactieve longreads zijn een relatief nieuw fenomeen. Het is de onlinevariant van een groots opgezet hoofdartikel in een krant of tijdschrift, met toegevoegde elementen die in de tijdschriftenwereld ontbreken: bewegende beelden, mooie overgangen, achtergrondmuziek en geluiden. De lezer heeft zelf controle over al deze beweging door naar beneden te scrollen.
Het bekendste voorbeeld van een interactive is ‘Snow Fall’ van The New York Times, het paradigma van de longreads. Het verhaal over skiërs die onder een lawine bedolven raken werd in 2012 gelanceerd door The New York Times en door de onlinecommunity onmiddellijk als ‘de toekomst van de journalistiek’ gezien. The Guardian reageerde met ‘Firestorm’, een visueel indringend verhaal over de vernietigende bosbranden in Australië. Het genre kreeg een naam: scrolly telling.