In het succesvolle VPRO Jeugd-programma Taarten van Babel bezoekt taartenbakker Nick Toet wekelijks een kind dat iets goed te maken heeft of waardering uit wil spreken door middel van een taart. Met in dit seizoen twee speciale afleveringen om mee te beginnen! Een feelgood special vol met winterpret en een hartverwarmende eindejaarsspecial vol oliebollen. Dit keer niet alleen met een gast waar Nick een taart mee gaat maken, maar ook met een tafel vol kinderen én ouderen!

22 december - Winterspecial: Amir - Let op! Deze aflevering begint om 18.10

Een heerlijke feelgood winterspecial waarbij alles anders gaat dan normaal. Amir is 11 jaar en vindt het ‘super erg leuk’ dat hij elke maand naar de kinderkeuken in Den Haag mag. Daar leert hij koken, tafel dekken, serveren en maakt hij vrienden. Daarom nodigt hij Nick uit om een keer naar de kinderkeuken te komen om samen met zijn collega-kinderkoks de vrijwilligers in het zonnetje te zetten met een tafel vol winterwonderland taarten. De kinderen komen uit verschillende wijken, hebben verschillende achtergronden en dromen, maar houden allemaal van koken. Ze leren Nick dat je met samenwerken verder komt en dat het, als iedereen zijn woordje mag doen, helemaal niet zo moeilijk is.

 

29 december - Eindejaarsspecial: Sarah - Let op! Deze aflevering begint om 18.10

Een heerijke eindejaarsspecial vol chaos en oliebollenpret. Oma Wilma van de 11-jarige Sarah moest verhuizen naar een verzorgingstehuis in Amsterdam omdat ze dingen begon te vergeten. Sarah wil oma en de andere bewoners blij maken met een reuze oliebollentaart. Daarom komt Nick naar het verzorgingstehuis en gaat hij niet alleen met Sarah, maar ook met de ouderen, taarten versieren en deze ‘oude taarten’ blijken nog behoorlijk bijdehand. Met honderden jaren levenswijsheid bij elkaar blikt Nick terug op hun leven en vooruit op het komende jaar. En Sarah is vooral nieuwsgierig wat hun lievelingssnoep was als kind.

5 januari - De colataart van Norma Jean:

De 10-jarige Norma Jean uit Rotterdam is vernoemd naar Marilyn Monroe en vindt voor haarzelf Norma Jack wel een mooie artiestennaam nu ze een kort kapsel heeft. Ze kan Nick goed uitleggen wat conflicten zijn, want die waren er voldoende in haar familie. Daarom maken ze een colataart voor haar tante, de enige familie die Norma Jean en haar moeder nog hebben en die, je raadt het al, dol is op cola. In haar vrije tijd ruimt Norma Jean met haar ‘grablin hook’ plastic van de straten om de dieren en de mensen te redden. En later wil ze moslim worden, net als haar moeder die daardoor van haar verslaving af is. Maar ook cliniclown want dat dit een beroep is dat bij haar past, ontdekte ze bij haar buddygezin. 

12 januari - De klustaart van Caithlin:

Caithlin (13) wil met Nick een klustaart maken voor opa Hans. Dat is niet haar echte opa maar de opa van het gezinshuis waar ze woont in Aalsmeer, omdat ze als klein meisje aan haar lot werd over gelaten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moest ze zich alleen vermaken in de grote speeltuin. In het gezinshuis waar ze nu met haar broertje en zusje woont, is ze opgebloeid. Bij opa Hans kan ze altijd terecht en hij wakkerde met al zijn geklus in het gezinshuis bij Caithlin de liefde voor techniek aan. Maar hij blijkt niet de enige nieuw verworven familie die veel voor Caithlin betekent. Ze kreeg er ook een heel speciale zusterband met een ander meisje dat in het gezinshuis woont. Ondanks de fijne plek, wil ze uiteindelijk toch het liefste weer bij haar moeder wonen.

19 januari - De Curaçoa-taart van Tzyon:

Tzyon uit Vlissingen maakt een Curaçoa-taart met ijsblokjes voor zijn oma omdat ze voor hem gezorgd heeft toen hij jong was. Maar ook om haar te steunen, want de oom van Tzyon is omgekomen door geweld toen hij een ruzie wilde sussen. Tzyon heeft het zwaar gehad met het overlijden van oompie en was bang dat hij zijn moeder ook zou verliezen, want zijn vader was al overleden bij zijn geboorte. Eigenlijk wilde hij er niet met een psycholoog over praten, maar toen hij dat toch deed hielp dat enorm. Daarnaast helpt het hem om het beste van zichzelf te geven in de voetbalopleiding bij PSV, waarvoor hij doordeweeks bij zijn tante woont. Dus Nick vraagt voor de zekerheid alvast om een handtekening.

26 januari - De korfbaltaart van Jaap Pieter:

De Friese Jaap Pieter maakt een korfbaltaart om zijn team te bedanken voor hun steun in angstige tijden. Zijn moeder heeft namelijk een harttransplantatie gehad en ook zijn vader is ziek. Het team betekent veel voor hem en Nick vermoedt dat er één meisje extra speciaal voor hem is. Op school vindt Jaap Pieter afleiding van zijn zorgen thuis in het oefenen voor het Friese junior songfestival. 


2 februari - De BFF-taart van Hana:

Hana uit Nieuwegein maakt een BFF-taart voor haar bestie Aïda. Zij werden vriendinnen nadat Hana van klas was veranderd omdat ze zo erg gepest werd. Aïda komt altijd voor Hana op, bijvoorbeeld als ze uitgelachen wordt omdat ze stottert. De Backstreet Boys brachten de meiden samen en ook Nick schiet meteen in zijn dancemoves. Tegenwoordig boeit het Hana niet meer wat anderen van haar vinden. 


9 februari - De toerentellertaart van Brody:

Brody uit Middelie maakt een toerentellertaart voor zijn huiskamerjuf omdat hij bij haar heel rustig wordt. Hij heeft autisme en adhd en Nick kan Brody amper bijhouden en zet de toerenteller in. Die gebruikt Brody met de juf om aan te geven of hij overprikkeld wordt en zich even terug moet trekken. Brody weet in een gedicht Nick te raken door prachtig uit te leggen hoe hij zich voelt. 


16 februari - De paardentaart van Lora:

Lora uit Hengelo maakt een paardentaart voor haar therapeut en paard Amigo die haar hielpen omgaan met het verdriet om het overlijden van papa. In een scheldboekje scheldt ze op de ziekte van papa. Ze leert Nick hoe je rustig kunt worden door te ruiken aan een bloemetje en een kaarsje uit te blazen. En hoe je een fikkie stookt, want dat leert ze bij scouting.

over Nick Toet

Nick Toet (10 april 1986) komt uit Den Haag, houdt van koken en bakken en is bekend van zijn YouTube-kanaal EtenmetNick. Hij heeft een koksopleiding gedaan en is zich daarna gaan richten op video-editing. De passie voor het koken bleef en dus besloot hij beide zaken te combineren. Nick houdt niet van ingewikkelde instructies en recepturen, maar van koken en bakken zoals het volgens hem hoort: op gevoel. 

Nick Toet: 'Ik heb heel veel zin om Taarten van Babel te gaan maken. Voor mij is het een van de beste kinderprogramma’s van de laatste twintig jaar. Het is belangrijk dat kinderen open gesprekken zien en voeren over lichte en zware onderwerpen. Samen praten zonder schaamte, terwijl we lekker bakken en snoep in onze bekkies douwen - dat zorgt voor impactvolle televisie. Ik neem het stokje van Siemon de Jong over, die het geweldig deed. Nu hij gestopt is, heb ik grote schoenen te vullen maar gelukkig heb ik maat 48. Met mijn Haagse flair hoop ik op hartverwarmende en echte gesprekken in het programma.'

Machteld van Gelder, producent Kleine Storm: 'Met Nick en Siemon doen we deze week een bakkie koffie, nemen alle taartpuntjes door en dan starten we met de opnames. Op dit moment komen de eerste brieven van kinderen die iemand willen verrassen al binnen. Samen met Nick zijn we die druk aan het lezen en dan is het tijd om de deegroller door te geven.'

Juliette van Paridon, eindredacteur VPRO Jeugd: 'Snelle quotes hoor je in de media overal en juist daarom wil VPRO Jeugd dat dit programma blijft bestaan. In Taarten van Babel draait het om een écht gesprek tussen een kind en de nieuwe bakker Nick Toet. Hij ís die no-nonsense gesprekspartner die net zo gemakkelijk over fondant als over gevoelens praat.'

over Taarten van Babel

Gepest worden, je moeder uitschelden, je vader in de gevangenis bezoeken, verliefd zijn, eenzaam zijn, of anders zijn. In het VPRO Jeugd-programma Taarten van Babel bespreken presentator Nick Toet en een kind het leven tijdens het versieren van een reusachtige taart. 

Taarten van Babeis een coproductie van producent Kleine Storm en VPRO.