Freek gaat op zoek naar gevaarlijke loopvogels. Op de grond vindt hij iets dat lijkt op een fruitsmoothie: het is kasuarispoep. Deze grote zwarte vogels kunnen enorm hard trappen. Voorzichtig legt Freek uit waar de grote helm op hun kop voor dient. Bij een prachtig rotsachtig gebied vindt hij echte acrobaten: rotskangoeroes. Deze dieren zijn perfect aangepast aan hun omgeving en ze springen meters ver.
Prof. dr. Freek Vonk laat zien hoe groots de natuur is. Hij reist de hele wereld over op zoek naar de meest bijzondere dieren. En soms vindt hij die dichterbij dan je denkt.
Van pluizig en lui naar sluw en snel
In de zinderende hitte van Australië bewondert Freek koala’s. Deze typische Australische dieren leven in eucalyptusbomen, waar ze hun buikjes rond eten aan bladeren. Zo pluizig en schattig als koala’s zijn, zo snel en sluw is de slang op de weg, waar Freek op af rent. Die tapijtpython is niet giftig, maar kan wel hard bijten.
Zwemmen met krokodillen
Freek en z’n team logeren in een oud vissershuisje midden op zee. Om te kunnen zwemmen met krokodillen moeten ze goed uitgerust zijn, want deze efficiënte roofdieren zijn levensgevaarlijk. Gewapend met een grote stok gaat Freek het water in en zwemt oog in oog met een spitssnuitkrokodil. Zou geluidsman Bange Bassie het ook aandurven?
Duiken in de Caribische zee
Als Freek gaat duiken heeft hij veel minder tijd om dieren te spotten dan boven water. Dat komt natuurlijk door de beperkte hoeveelheid zuurstof in z’n tank. In de zee bij Mexico ziet hij prachtige dieren: waaronder murenes met scherpe tanden, gigantische tarpoens en een megarelaxte zeekoe.
Spektakel in de junglegrotten
Cenotes zijn een bijzonder natuurverschijnsel in Mexico: het zijn onderwatergrotten. Freek neemt een duik in de spectaculaire kleurenpracht: het water is er soms zout en soms zoet. Langs de kant vindt hij tijdens een pauze een joekel van een vogelspin. In het zuiden van Mexico bezoekt Freek een andere grot. Daar komen iedere avond zó veel vleermuizen uitgevlogen, dat het lijkt of er een vulkaan uitbarst! Verderop, in andere de grotten leven vleermuizen. Wat zijn het er veel!
Zoogdieren die eieren leggen
De Australische Margit vangt dieren op die hulp nodig hebben. In Australië leven unieke diersoorten die alleen daar voorkomen. Freek helpt mee en laat een aangesterkt vogelbekdier vrij in de natuur. Het is het gekste dier dat hij ooit heeft gezien: met de snavel van een eend en de staart van een bever. Ook de mierenegel is bijzonder, met een buisvormig snuitje en harde stekels.
Insecten op de versiertoer
Freek is dol op insecten. Je hebt ze in alle kleuren en maten. In een holle boom vindt hij een reuzengrottenkakkerlak, een van de grootste kakkerlakken. Op het mos trippelt een miljoenpoot op de versiertoer achter een vrouwtje aan. De zweepspin is misschien niet moeders mooiste, met die zwepen kan hij wel z’n buit binnenhalen. Of een leuke vrouwtjeszweepspin…
Zwemmen met een zeeslang
Om zeeslangen te vinden moet Freek al voor het licht wordt de zee op. Gelukkig staat hij graag vroeg op. Speurend over het water vindt hij de extreem giftige geelbuikzeeslang. Later die dag ziet hij in de jungle tussen oude blaadjes op de grond een voorbeeld van perfecte camouflage…
Zwarte kaken en scherpe scharen
Vanuit een boomhut gaat Freek op zoek naar dieren met grote zwarte kaken, een hoorn op de kop en een lange sabel… gele neushoornsprinkhanen. Die kunnen keihard bijten! In de jungle van Costa Rica moet Freek sowieso oppassen, het wemelt er van de gifslangen en schorpioenen.
Gifslangen in Nederland
Freek is op pad in eigen land. Hij bezoekt Drenthe, de dunst bevolkte provincie van Nederland. Op een van de heidevelden spot hij de bekendste slang van Nederland: het is een adder! In het bos stuit hij op een dassenburcht. Dassen zijn, op de wolf na, de allergrootste landroofdieren van Nederland. Lukt het Freek om deze schuwe dieren te laten zien?
Hamerhaaienonderzoek
De onderwaterwereld beslaat meer dan de helft van de aardbol. Veel vissen en andere dieren die hierin leven worden bedreigd. In Costa Rica doen wetenschappers onderzoek in de kraamkamer van hamerhaaien. Freek helpt mee en vangt deze vreemd uitziende babyhaaien. Door onderzoek te doen kunnen we hamerhaaien beter beschermen.
Bazen van de Hollandse wateren
In Gelderland, de grootste provincie van ons kikkerlandje, bezoekt Freek een beverparadijs. Tussen water en eilandjes ziet hij knaagsporen aan bomen die wijzen op de lokale houthakkers: bevers. Het zijn na de capibara’s de grootste knaagdieren ter wereld. Freek duikt ook zelf het water in tussen baarzen, snoekbaarzen en de eindbaas: de snoek. Snoeken zijn hinderlaagjagers, de krokodillen onder de vissen.
Hindernisjagers in het regenwoud
Freek begint de dag met een jungledouche! In het regenwoud treft hij dieren die niet groot zijn maar wel heel cool. Zo is de helmleguaan net een kleine draak. Goed gecamoufleerd in de bomen. Nog beter verstopt zit de bladbidsprinkhaan. Ook niet groot, maar wel een snelle sluwe sluipmoordenaar.
Luilakken in nood
De langzaamste zoogdieren ter wereld, luiaards, zijn kwetsbaar. Freek bezoekt een opvangcentrum waar gewonde dieren kunnen herstellen. Een van de luiaards heeft een noodgeval: hij moet poepen! Net als bij alles gaat ook dat super langzaam. Gelukkig is Freek in de buurt om het dier een handje te helpen. Hoe schattig is dat!
Olifantenscheet
Freek Vonk ruikt in Nepal iets bekends: de scheet van een olifant. Hij volgt z'n neus. Aziatische olifanten zijn groot en zwaar, maar er een vinden is moeilijk. Stampen als een olifant? Met hun speciale voeten hoor je ze niet aankomen. Plotseling blijkt er een mannetje heel dichtbij te staan. Oppassen geblazen voor Freek en z'n team.
Onderwaterreuzen
Freek Vonk is op de Azoren en gaat op zoek naar de grootste onderwaterdieren ter wereld. Al snel zwemmen er dolfijnen naast de boot, Freek aarzelt geen moment en duikt in het water. Terwijl hij nageniet van deze ervaring spot hij een grote schaduw: het is een walvishaai. Niet veel later ziet hij ook een potvis wegduiken: gaat het Freek lukken om deze potvis onder water te ontmoeten?
Pico bello duikspektakel
Freek Vonk en z'n team gaan snorkelen en duiken bij het eilandje Pico, op de Azoren. Vanuit de boot spot Bassie een prachtige karetschildpad. Tijdens de duik kijken ze hun ogen uit: ze zien een vuurworm, adelaarsroggen, zee-egels en een enorme tandbaars. Aan het eind van de dag worden ze tijdens het terugvaren nog getrakteerd op iets gaafs... het lijkt wel een Portugees oorlogsschip.
Dierenprintjes op de savanne
Vaak moet Freek Vonk snel achter een dier aan, maar niet bij de luipaardschildpad. Behalve hetzelfde printje heeft dit dier helemaal niets van een luipaard. Komt Freek die sluipmoordenaar ook tegen? Giraffen hebben ook een printje, maar die zijn door hun lange nekken makkelijk te spotten.
Verstoppertje met olifanten?!
Op de Afrikaanse savanne vind je de grootste landdieren: olifanten. Freek Vonk spot een kudde die het water oversteekt. Op zijn tocht naar de overkant, ziet Freek cheeta's en een Keniaanse kameleon. Na een korte zoektocht treft hij de grote, vriendelijke reuzen opnieuw. Van dichtbij ziet hij hoe de olifanten oververhitting proberen te voorkomen.
Onderwater avontuur
Duiken met een zuurstoftank is de ideale manier om rustig al het moois in de onderwaterwereld te kunnen bewonderen. Freek Vonk en Bange Bassie zien onder andere een reuzenkrab met enorme scharen. Bassie ziet dat de tank van Freek niet goed vastzit. Terwijl ze dat fixen zwemt er een verpleegsterhaai voorbij. Wat een avontuur.