Op de Bahama’s gaat Freek snorkelen met haaien. Vlak bij een onbewoond mini-eilandje duikt hij in het water tussen jonge citroenhaaien. Ze zijn te groot om nog in de mangrove te leven maar te kwetsbaar voor de open zee. Ook snorkelt Freek tussen volwassen zijdehaaien. Sommige hebben akelige vishaken in hun bek. Lukt het Freek ze hiervan te bevrijden? Tijd voor actie!
Freek Vonk reist de hele wereld over op zoek naar de prachtigste dieren. Van felgekleurde hondskopboa's in de rimboe van Suriname tot witte beloega's in het Noordpoolgebied. Freek laat zien hoe groots de natuur is: orka's en walrussen in de Noordelijke IJszee, vraatzuchtige legermieren in Costa Rica, sporen van de beresterke Indische neushoorn in Nepal, maar ook een supergiftige nachtpauwoogrups met stekels in de rimboe en jonge citroenhaaien in de mangrove.
Tijgerhaaienduik
Op de Bahama’s vind je onderwater de prachtigste roofvissen, zoals tijgerhaaien. Deze ‘vuilnisbakken met vinnen’ zijn alleseters. De kans dat je als mens wordt gebeten is heel klein, maar toch is Freek extra voorzichtig. Tijgerhaaien kunnen namelijk heel onvoorspelbaar zijn. Ondertussen beleeft Bassie op de boot z’n eigen avontuur.
Inspectie van een olifant
Op de savanne van Zuid-Afrika krijgt een mannetjesolifant een halsband om hem te kunnen volgen. Freek is erbij. Als het dier verdoofd op de grond ligt, bekijkt hij het grootste landdier ter wereld van dichtbij. Een mooie kans om de slurf, oren, huid en staart eens nader te inspecteren.
Buffelverhuizing
Om een kudde Kaapse buffels te verplaatsen naar een voedselrijk gebied, worden ze verdoofd en in vrachtwagens verhuisd. De buffels zijn beresterk en loodzwaar. Het is een hele klus om ze te verplaatsen. Freek helpt mee en legt ondertussen uit dat die ‘moordwapens’ op hun kop levensgevaarlijk zijn.
Witte ijshelden
Freek vaart in de Noordelijke IJszee tussen een groep beloega’s, de kleinste walvissen ter wereld. Ze zijn spierwit. Net als ijsberen. Vanuit de boot spot Freek er een, het aller gevaarlijkste landroofdier. IJsberen eten wat ze tegenkomen en ruiken een prooi al op dertig kilometer afstand. Reden voor Freek om afstand te houden.
Avontuur in de rimboe
In de jungle van Suriname baant Freek en zijn team zich een weg door de rimboe met een machete. Ondanks zijn camouflage spot Freek een groene boomkikker, ook wel grijpteenkikker genoemd. Die klimmen en klauteren als aapjes door de bomen. Ook loopt hij een levensgevaarlijke wurgslang tegen het lijf: de boa constrictor. Holy moly!
Van zaagvis tot zeekoe
De lagunes en mangroven van de Bahama’s zitten vol leven. Freek vindt in het ondiepe water vlak bij zo’n mangrove jonge zwartpunthaaien. En hij spot een zeldzaam, ernstig bedreigd dier: de zaagvis. Onder de boot wandelt een grote vriendelijke reus over de zeebodem. Freek gaat koppie onder en krijgt als begroeting een dikke kus van de zeekoe.
Overleven op de savanne
Freek staat in Zuid-Afrika oog in oog met drie jonge cheeta’s, ook wel sprintkampioenen van de savanne genoemd. Terwijl een van de cheeta’s nieuwsgierig dichterbij komt, wordt Freek gebeld. Vlakbij is net een baby neushoorn gevonden, moederloos alleen. Zo krijgt het avontuur op de savanne ineens een heel andere wending.
De koning van alle wurgslangen
Slangen zijn Freeks favorieten en in Nepal treft hij één die meteen in z’n top drie komt: de Aziatische tijgerpython. Deze beresterke hindernisjager leeft zowel in open water als in de dichte jungle. Met hulp van twee assistenten lukt het om deze joekel van dichtbij te bekijken.
Van klein tot groot: pas op!
In de wildernis van Nepal laat Freek de rode wants zien. Dit insect heeft een super coole inklapbare zuigsnuit. Z’n kleuren waarschuwen: pas op, ik smaak niet lekker. Dan vindt Freek sporen op de grond en weet dat hij moet oppassen. Want de grote, snelle, en mega sterke Indische neushoorn is vlakbij.
Rupsje nooitgenoeg
Freek trekt de jungle van Suriname in vanuit een boot-tent. In de rimboe vindt hij een prachtige nachtpauwoogrups. Deze super giftige rups met stekels is nog groter dan een hand. Onderweg aait Bassie een dikkopslangetje. En ’s nachts gaat het team met de speciale nachtcamera op zoek naar de schuwe en sluwe ocelot, het kleine neefje van de jaguar.
Pantsers en kannibalen
Als Freek verkoeling zoekt in de jungle van Suriname duikt hij plots het water in en vangt een pantsermeerval. Deze meerval ziet er superstoer uit met z’n pantser van beenplaten. Ook komt Freek een reuzenteju tegen, een grote vleesetende hagedis met een prachtige gevorkte tong.
Haaienonderzoek
Omdat haaien worden bedreigd, is het belangrijk dat er onderzoek naar ze wordt gedaan. Freek gaat samen met een wetenschapper een haai vangen. In de brandende zee en de stromende regen wachten ze tot ze beet hebben. De gevangen haai wordt gemeten en gechipt – en dan weer vrijgelaten. ’s Avonds spot Freek een wel heel bijzondere boa.
Koraalrif en rotsleguanen
Bij de Bahama’s ligt een van de grootste koraalriffen ter wereld. Freek maakt een duik over het koraal en legt uit waarom het zo kwetsbaar is. Daarna bezoekt hij een onbewoond eilandje. Nou ja, onbewoond? Er leven rotsleguanen met scherpe tanden en klauwen. Ze knokken om het beste plekje in de zon. En dat gaat er soms ruig aan toe.
Gevaar op de gletsjer
Freek en zijn team zitten ver van de bewoonde wereld en moeten oppassen voor ijsberen. Ze lopen langs een gletsjer, een rivier van ijs. Het gebied is verraderlijk: een onschuldig laagje sneeuw kan wel drie meter diep zijn. Op een ijsschots ligt een baardrob te zonnen. Hij heeft een dikke laag spek tegen de kou, wat een lekkere vetklep!
Felgekleurde vriendjes
In het regenwoud van Suriname spot Freek hoog tussen de bladeren de goed gecamoufleerde hondskopboa. Deze felgroene vriend valt amper op. Even later ervaart Freek en z’n team waarom het regenwoud zo heet: ze zitten midden in een forse regenbui. Geen probleem, want zo vindt hij de prachtige, maar zeer giftige pijlgifkikker.
Kattenkoning: de Bengaalse tijger
In Nepal gaat Freek met zijn team op zoek naar de eindbaas van alle katten: de Bengaalse tijger. In tegenstelling tot leeuwen in Afrika, die ook aan de top van de voedselketen staan, jagen tijgers alleen. Helaas worden tijgers met uitsterven bedreigd. Lukt het Freek er een in het wild te zien?
Vraatzuchtige vetkleppen
Freek vindt in het regenwoud van Costa Rica een grote, krioelende bende legermieren, de wolven van het mierenrijk. Ze jagen met wel duizenden tegelijk achter hun prooien aan en zijn echte vleeseters. Wat een gave dieren, eh... mieren.
Walrussenblubber
Freek vaart met zijn team op expeditie in de Noordelijke ijszee. Een groep mannetjes walrussen zie je met hun reusachtige blubberlijven, besnorde snuiten, en grote slagtanden niet makkelijk over het hoofd. Ze stinken enorm, en Freek daardoor ook. Hij neemt een verfrissende Noordpoolplons in het ijskoude water. Holy moly, dat is koud!
Snorkelen met orka’s
Freek is in Noorwegen op zoek naar de grootste roofdieren die we kennen: orka’s. Een volwassen exemplaar is zo zwaar als twee mannetjesolifanten. Orka’s hebben een eigen taal, kunnen leren, dingen uitvinden, problemen oplossen en jachttechnieken aan elkaar doorgeven. Freek trotseert het ijskoude water voor een magische ontmoeting met deze bijzonder reuzen. Snorkelen met wilde orka’s: check