De VPRO trapt DDW af met een inspirerend Dutch Design Award programma.
Dutch Design Awards richt zich dit jaar op het verleden, heden en toekomst. Maak kennis met twee voormalige deelnemers uit de categorie Young Designer en twee nieuwe jonge ontwerptalenten.

Te gast zijn Bob Hendrikx met Auke Bleij en Manon van Hoekel met Femke Hoppenbrouwer.

Met een inleiding van Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW, en Willem van Zeeland, hoofdredacteur VPRO. De moderator is Marije Grund van DDA.

Je wordt vanaf 10.15 uur ontvangen bij Natlab met koffie/thee en wat lekkers.
De kick off start om 11 uur in het Auditorium.

Bestel onderin je kaarten
Het aantal plekken is beperkt, dus wacht niet te lang.

Bob Hendrikx

Bob Hendrikx is een gedurfde, praktische ontwerper die duurzame oplossingen voor de toekomst op een toegankelijke manier presenteert. Als uitvinder, architect en bio-ontwerper is hij een pionier in zijn vakgebied. Hij integreert niet-menselijke organismen in ons dagelijks leven om hun ecologische waarde te benutten voor oplossingen waarmee steden klimaatverandering kunnen aanpakken. Met sterk ondernemerschap laat zijn bedrijf Loop zien hoe we verder kunnen gaan dan alleen samenwerken met levende organismen en hoe we de parasitaire relatie tussen de mensheid en haar omgeving kunnen herstellen tot een haalbare werkelijkheid. Met veel vindingrijkheid voldoet de natuur allang aan de eisen van de moderne tijd.

Auke Bleij

Met Respyre pioniert Auke Bleij met hernieuwde mogelijkheden voor stedelijk vergroening. In het hart van deze start-up zit een ingenieus beton dat speciaal is ontwikkeld om spontane mosgroei mogelijk te maken. Respyre biedt simpele, groene oplossingen die uitgestrekte ongebruikte stedelijke oppervlakken kunnen transformeren tot groene infrastructuren die de luchtfilterende en temperatuurregulerende eigenschappen van mos herbergen. Hun bioreceptieve beton kan naadloos worden toegepast op bestaande oppervlakken of worden geïntegreerd in nieuwe constructies, waardoor materiaalwetenschappen en techniek een bijdrage leveren aan urgente problemen die verband houden met verstedelijking en opwarming van de aarde. Door het verweven van de ecologische waarde van andere soorten presenteert Respyre een natuurinclusieve benadering van de toekomstige stad.

Manon van Hoeckel

Manon van Hoeckel ontwerpt ontmoetingen. Met het dagelijks leven van haar doelgroep als basis, ontwikkelt ze tools voor sociale impact die nieuwe inzichten bieden en vreemden aanmoedigen met elkaar in contact te komen. Haar werk richt zich vaak op groepen die over het hoofd worden gezien. Manon brengt mensen samen en pakt tegelijkertijd de behoefte aan systemische verandering aan. Haar aanpak gaat verder dan productoplossingen en richt zich op actuele en relevante vragen over het verdwijnen van gesprekken in de openbare ruimte, in de politiek en tussen verschillende groepen in onze samenleving. Door middel van haar ontworpen ontmoetingen formuleert ze originele oplossingen die de transformatieve kracht van ontwerp op een natuurlijke manier laten zien.

Femke Hoppenbrouwer

Femke Hoppenbrouwer verbindt ontwerp met sociale activiteiten om stigma’s in de samenleving uit te dagen. In haar werk doorbreekt ze stereotypen en introduceert alternatieve verhalen, waarmee ze vastgeroeste denkpatronen uitdaagt. In haar nieuwste project, Het Scootmobiel Dans Collectief, werkt ze samen met een gemeenschap van gebruikers van scootmobielen in Nederland om het beeld dat we hebben van deze voertuigen en hun gebruikers te veranderen. Scootmobielgebruikers hebben vaak te maken met vooroordelen, gebaseerd op leeftijdsdiscriminatie en validisme. Femke combineert betrokkenheid bij de gemeenschap met onderzoek en artistiek experiment. Door te spelen met details die grotere onderwerpen adresseren, biedt haar werk nieuwe perspectieven en legt ze aspecten van de samenleving bloot waar we vaak overheen kijken.

bestel hier je kaarten

Kaarten kosten 35,50 euro / studentenkaarten kosten 25 euro en bestel je hier

Ticketprijs is inclusief DDW ticket en servicekosten.
Studentenkaarten kosten 25 euro op vertoon van geldige studentenkaart of ID-kaart.
Een DDW ticket biedt je onbeperkt toegang tot DDW, van 19 oktober tot en met 27 oktober. Met het DDW polsbandje rijd je bovendien gratis mee met de Renault design rides. Kijk voor meer informatie over de design rides en het DDW ticket en de e-ticketomwissellocaties op ddw.nl/tickets

VPRO kick off op Dutch Design Week

Zondag 20 oktober

Ontvangst: 10.15 uur (met koffie/thee en wat lekkers)
Zaal open: 10.45 uur
Aanvang: 11.00 uur in het Auditorium
Einde: circa 13.00 uur

Auditorium van Natlab
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven