Met flink wat doorzettingsvermogen komt de jonge filmmaker in Nederland wel aan z’n trekken. Maar kansen zijn schaars en is er weinig ruimte voor de meest experimentele en gewaagde ideeën. Terwijl juist dat type project het Nederlandse filmklimaat kan opschudden.

Actrice en schrijver Marnie Blok schreef het al in haar nieuwjaarsspeech, die ze niet mocht voorlezen begin 2016: “Er wordt vooral geïnvesteerd in bewezen succes. Waarom risico nemen? Daar is een even duidelijk als positief antwoord op; om talent te ontwikkelen. Om het onverwachte kans te geven en eigenheid een stem te laten vinden. Om ons publiek wat meer te verrassen.”

Wie VPRO Dorst een beetje volgt, heeft wellicht deze twee projecten voorbij zien komen: Interface en Jordy in Transitland. Twee films die VPRO Dorst met de makers Willem Timmers en Anna Hoetjes  gaan realiseren binnen De Ontmoeting.

De Ontmoeting is een nieuw initiatief van Vers en Cinecrowd waarbinnen onconventionele en experimentele korte films gemaakt kunnen worden. Films met een risico, die anders moeilijk van de grond zouden komen. Makers krijgen 5.000 budget toegekend, op voorwaarde dat zij nog eens minstens 5.000 euro verzamelen via Cinecrowd. Regisseurs worden geholpen met de distributie van hun projecten en krijgen binnen het traject de ruimte om te proberen en te groeien. 

Risico's

Neem Anna Hoetjes, de bedenker en regisseur van de korte film Interface. Een heel interessant concept waarmee ze ons een spiegel voor probeert te houden. Letterlijk. In haar film draagt iedereen verplicht een spiegelend masker. Een interface waardoor we onze hele wereld waarnemen. Een metafoor voor de manier waarop we nu al een groot gedeelte van de wereld zien: via onze smartphone.

Met Anna’s achtergrond als beeldend kunstenaar, maar nog geen enkele film op haar naam, nemen we een risico. Een die voor ons nu al de moeite waard is. Met ongekende passie werkt Anna aan de crowdfundcampagne die ze twee weken geleden startte. En met een beetje geluk starten in april de opnamen voor Interface.

Hoe de film ook uit zal pakken, Anna ontwikkelt zichzelf tot filmmaker. En is daarmee weer een stap dichterbij het ontdekken van haar eigen signatuur. We hopen dat Nederland zich in september kan verwonderen over een film zoals je die nog niet eerder zag. Zonder bewezen succes, vol met verrassingen. Om hopelijk in weg te kunnen dromen, of een discussie mee te kunnen starten en je uiteindelijk af te vragen hoe de wereld er over pak en beet vijftig jaar uitziet.

Dorst

Als partner van De Ontmoeting heeft VPRO Dorst deze twee projecten onder haar hoede genomen. We steunen de projecten op financieel vlak, coachen de makers in de ontwikkeling en helpen met de uiteindelijke distributie en promotie.

Het hele jaar door zet Dorst zich in voor de ontwikkeling van nieuw jong maaktalent. We zoeken de vetste podcastplannen, nieuwe Jelle Brandt Corstiussen, vernieuwende programma-ideeën en helpen makers bekend te worden binnen het omroep-landschap. Met onze deelname aan De Ontmoeting hopen wij de ontwikkeling van onconventionele auteursfilms te bevorderen.

We hopen dan ook dat er voor de volgende editie van De Ontmoeting nog meer partijen aan zullen haken om het soort makers als Anna Hoetjes en Willem Timmers een kans te geven iets bijzonders te maken. Iets wat je na het zien hopelijk nog lang bij zal blijven. Iets wat indruk maakt. Al is het vanwege de tomeloze passie die dit soort makers met zich meebrengen.

Tijdens deze editie van De Ontmoeting worden er overigens nóg drie films gerealiseerd met hulp van BIND en NPO 3Lab! Namelijk de korte fictiefilm Gilles van Jordi Wijnalda, de dansfilm Amuse door Ivo van Aart en Jonne Covers en de fictiefilm Shouted from the rooftops van Beri Shalmashi.

Ben je geen filmpartij, maar wil je dit soort onconventionele projecten wel ondersteunen? Check dan de crowdfundacties hieronder!

Randy Vermeulen (Redacteur)
Maik Mirkovic (Producer)
Karen van Dijk (Eindredacteur)