Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Fotograaf Volkert van der G zelf onderwerp strafrechtelijk onderzoek
Fotograaf Volkert van der G zelf onderwerp strafrechtelijk onderzoek
Dit fragment is onderdeel van
ARGOS
In deze uitzending:
NIX 18 zonder Ageviewers:
Supermarkten mogen geen alcohol en tabak verkopen aan jongeren onder de 18. Daarvoor loopt op dit moment de Nix18-campagne van de overheid en de supermarkten samen. Maar achter de schermen speelt zich iets anders af.
De supermarkten spannen samen, onder leiding van de branche-organisatie CBL, om een goed werkend systeem waardoor de leeftijdscontrole bij de kassa kan worden uitgevoerd, Ageviewers, niet aan te schaffen. Dat beweert de eigenaar van het bedrijf dat Ageviewers ontwikkelde.
Argos berichtte al eerder over de strijd om een sluitend controlesysteem.
Vandaag de nieuwste ontwikkelingen in dit verhaal.
Met een reactie van CU-Tweede Kamerlid Joel Voordewind.
Fotograaf Volkert van der G zelf onderwerp strafrechtelijk onderzoek
Persbericht naar aanleiding van deze uitzending:
Ferry de Kok, de fotograaf die Volkert van der G. fotografeerde na zijn vrijlating was dit jaar voorwerp van een strafrechtelijk onderzoek van het OM. Dat heeft het OM aan het programma bevestigd aan het het onderzoeksprogramma Argos. Uit onderzoek van het programma blijkt ook dat voorafgaand aan de afspraak tussen het OM en de advocaat van Volkert, Stijn Franken, meerdere meldingen bij de politie zijn gedaan over mogelijk strafbare feiten door De Kok.
Advocaat Stijn Franken meldde woensdag aan de Volkskrant dat er afspraken zijn gemaakt met de overheid over de eerste foto van Volkert van der G. na diens vrijlating op 17 juni 2014. Volgens de advocaat is door de overheid gevraagd of hij de fotograaf wilde regelen voor de foto van Van der G. 'Dat had voor hen het voordeel dat ze geen vuile handen zouden krijgen’, aldus Franken in de Volkskrant.
Uit het onderzoek van Argos blijkt dat op 6 maart 2013 een groep fotografen zich heeft gemeld bij de politie Amsterdam-Amstelland. Zij hebben melding gemaakt van bedreiging en mishandeling door F. de Kok. De Kok zou het alleenrecht op foto’s van Willem Holleeder hebben opgeëist en zou daarbij diverse fotografen hebben bedreigd.
De politie heeft hen tijdens het gesprek geadviseerd om geen aangifte te doen, hebben de fotografen gemeld aan Argos. Wel is er een zogenoemde aantekening van de mishandeling en bedreiging gemaakt, een beschrijving van het voorval zonder de naam van de aangever.
Een van de fotografen deed in 2013 ook melding van bedreiging door F. De Kok bij de politie. Dat is toen ook afgehandeld met een aantekening.
De fotografen willen niet bij naam genoemd worden. Zij zeggen niets meer van de politie vernomen te hebben over een vervolgonderzoek na hun meldingen.
Het OM is in 2015 een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar F. de Kok. Dat gebeurde na de aangifte van een fotograaf die zegt op 19 maart 2015 mishandeld te zijn door De Kok.
Dat blijkt uit beantwoording van onze vragen op 18 mei 2015 door het Openbaar Ministerie. De woordvoerder liet over de melding van de groep fotografen en de aangifte tegen Ferry de Kok weten:
‘Er wordt op dit moment onder leiding van een officier van justitie onderzoek gedaan naar de mishandeling waarvan aangifte is gedaan. Vanzelfsprekend zal dat onderzoek worden verbreed als daar aanleiding toe is, maar over de breedte van het huidige onderzoek naar de mishandelingszaak doet OM Amsterdam op dit moment geen mededelingen.’
Op 22 september jongstleden heeft Argos gevraagd of het strafrechtelijk onderzoek naar Ferry de Kok nog loopt. De woordvoerder heeft ons daar nog geen antwoord op gegeven.
Ferry de Kok wilde desgevraagd geen commentaar geven.
Over voorgaande presentator Max van Weezel in gesprek met Onderzoeksjournalist Dirk Bayens.