Argos
Gift op drift
Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
1 . Onduidelijkheid rond besteding van ingezameld geld door goede doelen
Nederland is een goede doelen land. We zijn er dol op. Volgens het onderzoek ‘geven in Nederland’ van de Vrije Universiteit in Amsterdam geven burgers in Nederland bijna 5 miljard euro aan goede doelen. Driekwart van de Nederlanders geeft wel eens wat, daarmee is Nederland Europees koploper, blijkt uit internationaal onderzoek. Een vrijgevig volk dus. En juist nu wordt, door de grote bezuinigingen op met name de zorg, cultuur en onderwijs meer dan ooit aanspraak gemaakt op het particuliere verantwoordelijkheidsgevoel.Het is niet precies bekend hoeveel goede doelen er in Nederland zijn. Er is geen centrale registratie. Volgens de Belastingdienst gaat het om ongeveer 30.000 goede doelen. Op hun websites en in hun folders garanderen ze dat het geld goed terechtkomt, daarbij maken ze gebruik van een keurmerk of een ANBI-status, een vrijstellingsstatus van de belastingdienst. Maar wat stellen deze keurmerken voor? Doen goede doelen wat ze zeggen? En is er eigenlijk wel voldoende toezicht in deze branche? Argos met ‘gift op drift’ over controle in de wereld van de goede doelen.
Aanvulling bij “Gift op Drift”
In deze uitzending melden we dat de NOS, op basis van onderzoek van Nieuwsuur, heeft gemeld dat Stichting Pink Ribbon slechts 288.000 euro aan onderzoek heeft uitgegeven van de 16 miljoen die ze hebben opgehaald. De NOS en de NTR (Nieuwsuur) hebben een correctie op dit bericht geplaatst op hun website waarin directeur Veenhoff meldt dat Pink Ribbon ten tijde van de uitzending 5,3 miljoen euro had uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek.
2 . Radio Onjo: Commissie Deetman versus de media
Te gast is Robert Chesal, journalist bij de Wereldomroep. Hij onthulde in 2010, samen met Joep Dohmen van NRC, de grootschaligheid van het seksuele misbruik in de RK Kerk. Hij is verontwaardigd over een van de conclusies van de Commissie Deetman, waarin te lezen valt dat de media zich puur en alleen gebaseerd hebben op de verhalen van de slachtoffers. “ Zij ( de media) hebben voor zover bekend geen nader onafhankelijk onderzoek verricht.” Chesal noemt deze generalisaties in het rapport van Deetman, ‘verontrustend’.